upset with yourself?

16 February 2012

Orang anggap kecewa dengan diri tu satu sifat negatif. sifat yg tidak patut diterapkan. its a no-no. tapi sebenarnya, kecewa dengan diri tu pun ada baiknya. secara tak sedar, kite tahu kelemahan diri kite. yang menjadi perbezaanya, did we do something about it?

if no,mmg tu sifat negatif yang patut kt hindari. tapi kalau ye, its a good thing kan.

Contohnya, kite tahu kite ni pemalas. macam mana cara nak atasi sifat malas tu? and another one example, kalaula bila dtg kelas tu kite rasa kite ni bodoh sgt. bila lecterur mengajar, ssh nak stuck dlm otak ni. or even, mmg tak paham langsung! apa yang kite buat?

yang membuatkan kite terusan jadi begitu adalah diri kite sendiri. jadi, u choose. if u want to be stupid forever, then just ignored it.

satu lagi contoh,
bagi orang yang selalu tinggal solat ataupun tak pernah solat. apabila tiba satu saat, terdetik dalam hati,

"dah bertahun-tahun aku hidup kat dunia ni,tapi solat ak still tak cukup. bertahun-tahun dah ak bergelumang dengan dosa ni, tak patut ni, tak boleh jadi ni."

what will you do? adakah still nak hidup dalam keadaan yg bergelumang dgn dosa.Bile dah datangnya ketukan iman dalam hati, gapailah. jangan biar die berterbangan balik. bukan sng nak dpt hidayah, tapi igt, hidayah datang bukan datang secara bergolek. u must strive for it.

Ayat yang tidak lagi asing dgn umat Islam, "Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri sendiri." [surah ar-Ra'd,ayat 11]

Share This Post

0 comments: