I believe

28 February 2012



Do you believe in,

" the more you give, the more you get "

and,

"A man who does his job quietly and efficiently is the coolest"
-Voice-

I believe in it =)


Spring is coming, I cant wait to see the liltle flowers blooming everywhere.

upset with yourself?

16 February 2012

Orang anggap kecewa dengan diri tu satu sifat negatif. sifat yg tidak patut diterapkan. its a no-no. tapi sebenarnya, kecewa dengan diri tu pun ada baiknya. secara tak sedar, kite tahu kelemahan diri kite. yang menjadi perbezaanya, did we do something about it?

if no,mmg tu sifat negatif yang patut kt hindari. tapi kalau ye, its a good thing kan.

Contohnya, kite tahu kite ni pemalas. macam mana cara nak atasi sifat malas tu? and another one example, kalaula bila dtg kelas tu kite rasa kite ni bodoh sgt. bila lecterur mengajar, ssh nak stuck dlm otak ni. or even, mmg tak paham langsung! apa yang kite buat?

yang membuatkan kite terusan jadi begitu adalah diri kite sendiri. jadi, u choose. if u want to be stupid forever, then just ignored it.

satu lagi contoh,
bagi orang yang selalu tinggal solat ataupun tak pernah solat. apabila tiba satu saat, terdetik dalam hati,

"dah bertahun-tahun aku hidup kat dunia ni,tapi solat ak still tak cukup. bertahun-tahun dah ak bergelumang dengan dosa ni, tak patut ni, tak boleh jadi ni."

what will you do? adakah still nak hidup dalam keadaan yg bergelumang dgn dosa.Bile dah datangnya ketukan iman dalam hati, gapailah. jangan biar die berterbangan balik. bukan sng nak dpt hidayah, tapi igt, hidayah datang bukan datang secara bergolek. u must strive for it.

Ayat yang tidak lagi asing dgn umat Islam, "Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri sendiri." [surah ar-Ra'd,ayat 11]

menjadi diriku by edcoustic

11 February 2012

song by edcoustic- menjadi diriku


Assalamualaikum,

This lyric is so great and the video is so cute, and amat tersentap dalam hati. Why? Because,
apabila berada di negara orang, belajar di negara orang muncullah rasa rendah diri dalam hati.

rasa macam, "oh kite ni tak pandai macam mat salleh , oh kite ni tak pandai cakap inggeris macam mat salleh ni,so malula nak cakap dgn dorang."

dalam flat pulak, rasa terasing dgn flatmates sbb dari awal2 lagi da letak barrier antara dorang. why must we put the barrier?

Selama ddk asrama, tak pernah rasa tak rapat dgn roomates. basically roomate and flatmates lebih kurang. dr zaman SAMTAJ,ke zaman MRSM (Levi's) ke zaman KMKN and MICET.roomates la menjadi tmpt berhuhahuha and balik bilik utk mndpt kedamaian and ketenangan.

Tapi kat sini, bile nak keluar bilik pun rasa malu. haha, what the!

So dilah, just be urself, ur the same with them. manusia. manusia sume sama! ade kelebihan and kekurangan, bak kata lagu ni. Bersyukur dgn kelebihan anda!

SMILE DILAH SMILE! =D

Lab report

10 February 2012

Assalamualaikum

kite sebenarnya dari darjah empat, bercita-cita utk menjadi seorg doktor. Emm, nak kata.. cita-cita tu bukan datang dari sendiri, disebabkan galakkan mak and ayah jadi saya pun menanam cita-cita utk menjadi seorg doktor yang berjaya!Selalunya MakAyah menjadi pioneer cita2 kpd seorg anak.

But now, im taking chemical engineering. Macam mana berubahnya, dari satu arah ke arah yang lain? tunggu ade mood baru cite lah, Nevertheless, as a chemical engineering student or any science student, korang TAKKAN lari dari buat lab report. The thing is, I love to do lab session but secara jujurnya i hate doing lab reports.

Result lab report, selalu rendah. walaupun dah google byk kali, mcm mana nak buat lab report yg bagus but still tak boleh nak upkan markah lab report tu.

Yang bagusnya Lab dkt Strathclyde ni, kalau dah buat lab report die selalu bagi feedback, kite taktau lah U lain macam mane.

This is the first feedback from my first lab report (osmosis) :

Component

Maximum

Marks

Comments

Prep-Task

10

6

Some possible confusion about the retention of solute in reverse osmosis

Presentation

5

3

Some deviations from impersonal nature of reporting at several points

Abstract

5

3

No statement of outcome of major objectives

Procedure

5

2

system diagram but missing conductivity probes in tank and pressure control line

No statement about reducing pressures back from 60 bar

Results

5

2

missing comment on errors and no references to diagrams (graphs) of the nature of the flux vs pressure relationships also missing sample calculations

Discussion

5

3

No discussion of the oemotic pressure or. No discussion of error

Conclusions

5

2

No improvements suggested .. No statement of the linear nature of the relationship between pressure & flux

Total

40

21

General comments

Good try at report – but many mistakes and omissions outlined above mean that there is much in room for improvements if comments are acted upon.

(p/s: baik dia ni, sbb bagi smgt nak buat lab report, die puji dulu baru comment. hehe.)


and this is the second one [boiling heat transfer] :

Procedure/apparatus - Include a description of the apparatus and write in past tense and in paragraphs.

Abstract - Inlcude a more detailed consideratio of results/differences, need to be clear.

Results - Sample calculation for heat flux missing. Not sure how you got your values from the graph for ZT calculations, approximately 101 kN/m2 should have been added to gauge pressure to get absolute. Watch units in calculations, latent heat of evaporation should have been in J/Kg.

Discussion - Make sure your points of discussion are clear. I wasn't sure what you were trying to say.

Conclusion - Include clear ideas from improvement to experiment and apparatus.


both lab report I managed to get 52.5% and 53.44% respectively. Tahap 50% je marks lab report yg telah dibuat oleh adilah mustafa. Namun begitu, ADA lah peningkatan abt 1% pun da buat kite happy sikit.hihihi.


Jadi bagi sesiapa yang bakal amik science course as a their future major, bersedialah dalam membuat lab report! Best of luck!

University of Glasgow

08 February 2012


Assalamualaikum,

Hello! Labas! Ciao! Ni hao! (basic language yg belajar dr flatmates)

Kalau org tanya study kat mana, and bila jawab Glasgow mesti dorang kata "Ohh dari University of Glasgow ehh?" and ill simply answer, "No no. University of Strathclyde." Cannot blame them for not knowing wujudnya University of Strathclyde in the middle of city centre, sebab apabila sshnya nama disebut,maka ssh la kita nak mengingatnya. macam lah word2 in biology books yg bila disebut terbelit lidah, nervosanervosastaiosa. Oh dekat sini org panggil University of Glasgow, GU je. sng nak sebut. Strathclyde sebut penuh, sbb taktau nak ringkaskan jd ape. US maybe?hihi >.<~

Last week, my friend from Sheffield, Mira, came visiting Glasgow. and siapa datang Glasgow ni, WAJIB pergi GU and supposedly Edinburgh which is only an hour from Glasgow. Tapi disebabkan ade class, tak boleh la bawak dia.

Percayalah, walaupun dah hampir 4 bulan ddk kat Glasgow ni, that was the first time I went to GU. and never have a chance yet to go to Edin. InsyaAllah bila tiba masanya, bertapaklah kaki saya di Edin which is the capital city of Scotland.

and GU is so so so cantik! compared to Strathclyde, GU ni nampak lebih,hmm macam mana nak kata, old? Bukan lah tua dari segi buruk, tapi unik dan cantik. Macam nilah, bagi siapa nak belajar kat oversea tu kadang-kadang ada 'image' yang dieorg bygkan mcm bangunan dalam Harry Potter tu. Cantik kan, haa.. Inilah apa yg anda akan rasa kalau melawat GU.

OK mari kite mencuci mata melihat bangunan-bangunan di Glasgow Uni, Let the tour begins!

Welcome to the University of Glasgow

the main gate of University of Glasgow,Mira and Michelle =D

In the museum of University of Glasgow, jangan main2 dalam U pun ade museum tau!

Taktau building apa ni, tapi cantik ala2 harry potter gitu. wahahaaha!

Akan tetapi, disbbkan lupa nak charge bateri kamera, maka kongla bateri tanpa mengambil banyak lagi tempat2 yang cantik nian indah. Kata apa adilah? Subhanallah,ciptaan Allah!

Oh ya, bagi siapa yg google words "nervosanervosastaiosa" tu kite nak guling2 gelak2 sampai perut pecah dlu. sbb words tu hanyalah rekaan semata-mata. tapi kalau takde sapa google, abaikan. =.="

Ok then, thanks for reading my boring blog dear family and friends.

Ma' assalamah! Bye! Ate! Arrivederci! bai bai!