Snow in 2012 (3/12/2012)

05 December 2012

Assalamualaikum, haiii apa khabar? Haha, lama gile tak berblog, Please look at the picture below.

 sand or snow?

SNOWLAH, ade ke patut my sister said sand? Sejak bila lah ade masa nak pg beach dk Glasgow nii. Haha. Yeayyyy, its snowing in Glasgow! Alhamdulillah for the second time jumpa snow, and still mesmerized with it. cantik, sangat cantik. walaupun sejuk, tapi sangat cantik! Dulu masa kecik-kecik, suka main, 

awak nak jadi puteri apa?
kite nak jadi puteri air,sebab kite suka air.

sekarang nak jadi puteri snow pulak lah! hehe. sangat tak matured masa kecik.

Hmm, nak final da. tak start prepare lg, baca balik content-content lama blog ni. kan pernah ckp dlu, study kene start dari awal. sangat susah nak mengkonsistenkan diri. haiyo. Now sitback and do your timetable dilah!

Okay jom dengar nasyid nostalgic, zaman-zaman sekolah menengah.


Pabila hatiku resah, Ya ALLAH aku berharap Engkau turunkanlah daku sahabat yang menenangkan aku dan sentiasa mengingatkanku tentang-Mu, that "You are always be with me, so dont be sad".

:)

21 October 2012

I love to read blogs that motivates people, even though feel a little bit jealous of the passion, but I believe sooner or later I will find it too. InsyaAllah.

Fourth year become tougher, busier. stress-er?

InsyaAllah will get my Meng degree in two years time, but I still don't know which area should I pursue.

Oil and gas? Process? Pharmaceutical? I wish to find it soon.


P/s : motivate yourself dilah!
Im just afraid that I will lost and change.

Am I different?

Assalamualaikum, semoga iman kita yang sentiasa turun naik akan stabilised secepat mungkin. Dan apabila ada ketukan iman, kita gapai sepantas boleh. Bukan senang, nothing is easy. 

Sepi bukan menghilangkan diri, tetapi mencari diri. Senyap bukan bermakna hilang tetapi cuba untuk mengingat kembali. Memang jiwa kena selalu dididik and mendengar perkara perkara yang baik, baru hati rasa tenang. 

Alhamdulillah usrah minggu ni berkenaan dengan hadis Ghuraba, memang tepat dengan diri, hati dan iman yang lemah. 

Its okay to be different as long as you pleased Allah
-Kak Iqa -

I hope to be different.  

Thank you

23 September 2012

Alhamdulillah, selamat tiba di perantauan. tempat untuk menimba ilmu dan pengalaman. tempat utk kite bersuka mahupun berduka, tempat dimana kite kenal pelbagai ragam orang sama ada baik ataupun buruk.
tempat dimana kita boleh jumpa ukhuwwah dan juga backstabber.

InsyaAllah 25th of September, start a new semester which I totally have to focus. Nothing much to say, Just want to say I really miss my family. and also my friends.

P/s to my mommy yg da lama tak dapat skype and also my family. Masa mak hantar ala kat KLIA tu mmg ala nampak happy tp start je naik plane ke Vietnam da start menangis,haha! terigt blk all moments that we had. even for just three months.

Yes, even for just three months Im so happy.

Thank you, thank you, thank you.

To my friends, Alhamdulillah hampir semua jumpa. kawan2 samttaj, kawan2 sekolah rendah, kawan2 mrsm, kawan2 micet. Thank you for keep me company. Jalan-Jalan, Gelak-gelak. Gurau senda. Sungguh gembira kawan dgn kamu semua!

Hope to see you guys soon, Mari sama-sama kita membesar. I mean from the positive way.hehe, fastabaqulkhoirat. InsyaAllah.



Ramadhan Al-Mubarak 1433H

20 July 2012

Alhamdulillah, berjaya juga kite berjumpa dengan ramadhan kareem pada tahun ni. Semoga ramadhan kali ini kite bermatlamat. Matlamat apa? Ikutla, masing-masing ada matlamat tersendiri dan juga cara bagaimana utk mencapat matlamat tersebut.

Abah pesan,
" Tarawikh pertama jangan tinggal, nanti rasa berat badan nak buat tarawikh seterusnya."

Sama la juga bila kite belajar, sepatutnya dari awal-awal sem da kena start revise. Kalau asyik bertangguh takkan kemana, tapi manusia, sikap bertangguh ni paling susah nak hilangkan termasukla orang yg tgh menaip ni. Ish ish ish. =.= The main point is, bersegaralah membuat kebaikkan? Rasanya ada main point lain, istiqamah. Itu paling susah. Allah paling suka ibadah yang sedikit tapi dilakukan secara berterusan. InsyaAllah.

Ketika mana musuh ketat kita,syaitannirojim dirantai. Silalah berusaha sebaik mungkin, tapi jangan lupa. walaupun musuh kita dirantai, kite ade musuh kedua, hawa nafsu. Dimana before ramadhan, syaitan dah kacau nafsu kite pusing pusing sepusing-pusingnya, sepertimana bila air milo panas dibancuh menggunakan  sudu, apabila berhenti, airnya masih bergelora. samalah seperti hawa nafsu kita, masih bergelora. (paham tak? tak paham takpe)

Apa-apa pun kawan, Try your best in this Ramadhan. Set your goal/s, and hope everyone achieved it.

Gambatte kudasai!

Jangan lupa! Hihi ;)




Im back

15 June 2012

Alhamdulillah, cuti summer camp before balik malaysia telah digunakan dengan sebaik mungkin. sebaik mungkin ke? ye la kot. haha, sangat busy ye before balik. My journey started from Glasgow to Cardiff, next Manchester and Sheffield, Cardiff balik, pastu ke Oxford, Cardiff balik, then ke London BALIK!

Alhamdulillah sudah sampai, walaupun naik airlines yang sangat tidak dikenali, dan bila org dgr airlines tu, org menyebut sambil berkerut mata,"Vietnam Airlines"? keruuut mata cepat! Gelak la sebanyak mungkin, dengan airlines yg jarang dinaiki orang tapi disbbkan tersangatlah murah iaitu 456 pound pergi balik. I DO. saya sanggup naik.

12:45, 14 September. dot dot dot.

turunnya dari kapal terbang, well im so happy to see malaysians. haha. Orang ckp melayu, sorong beg sambil tersenyum sampai ke telinga. rasa.. WAA... da kat Malaysia. x sangka, da hampir 8 bulan tak jejak kaki. padahal 8 bulan je baru, bukan setahun dua pun. da excited camtu.

Just want to say,


and its good to be back =D

Renungan utk diri sendiri

04 May 2012

Siapa yang tidak mahu, orang yang kita sayangi and kasihi berubah ke arah kebaikkan. Siapa yang tidak suka kalau melihat seseorang kembali kepada fitrah, sungguhpun orang itu kita tidak dikenali. 

Baru-baru ini, satu status di Facebook sangat menarik minat , By Ukhuwwah Muslimah :

Hari ini dia mungkin tidak bertudung, esok lusa mungkin dia adalah yang paling IKHLAS menutup auratnya...

Hari ini dia mungkin seorang yang kaki mencarut, esok lusa mungkin dia adalah yang paling LEMBUT bicaranya... 

Hari ini dia mungkin seorang yang ingkar kepada Allah SWT, esok lusa mungkin dia adalah yang paling istiqomah melaksanakan QIYAMULLAIL kala kita semua sedang lena...

Kita tidak pernah tahu dan tidak akan tahu. Tugas kita bukan me'neraka'kan orang. Tetapi...mengajak manusia ke jalanNYA dan saling doa mendoakan....

"Jangan HINA permulaan seseorang..kerana kita TIDAK tahu bagaimana pengakhiran nya...


Percayalah, manusia boleh berubah. Saya boleh berubah, Awak pun boleh berubah, Semua orang boleh berubah sekiranya kite betul-betul hendak berubah. Jangan sekali-kali melepaskan satu 'detikan' dalam hati yang inginkan perubahan dalam hidup kita,

dari yang tidak pernah solat, sedikit demi sedikit, cuba utk menyempurnakan solatnya.
dari yang tidak menjaga solat, hari demi hari, cuba utk memperbaiki solatnya.
dari yang tidak menutup aurat, cuba utk pelihara auratnya.

Saya cuba, utk tidak judge sesiapa pun, dan berharap dan mendoakan dia berubah.Ameen. Dan jika, ada salah saya dimana-mana, saya berharap,tegurlah. Kadang-kadang, kite tak nampak salah yang ada pada diri sendiri, tapi  sgt senang kite melihat kesalahan orang lain. 

Ada orang pernah berkata, keikhlasan itu datang dengan paksaan, siapa kata sejak kita lahir, kite dah pandai dan suka solat, tutup aurat, baca alquran etc etc. Dan ingat, hidayah tu tidak datang secara bergolek, kite kene berusaha kearah itu. 

Tiba-tiba teringat, ade seorang kawan pernah cakap, "xmatured la akak ni suka melambat2kan solat." Walaupun dengan nada gurauan, tapi baru kite sedar, betul jugak apa yg dia cakap, walaupun kite da hidup lama kat dunia ni, selama dua puluh satu tahun, tapi kenapa bab solat, kite tak improve2? Kirenya 'tak matured' la tu, ibadah still macam budak2 yang baru belajar.

*Terima kasih to that person, kerana menegur secara halus*

Bukankah dalam hidup kalau ade peningkatan baru kita rasa hidup kita lebih bermakna.Contohnya,kehidupan seorang pelajar, apabila mendapat grade F kite berusaha bersungguh-sungguh utk dptkan result yg lebih bagus. dan juga seperti orang yang bekerja,bila naik pangkat baru ade rasa improvement. tapi kenapa kita tak apply improvement itu dari sudut ibadah.

Alhamdulillah,semakin hari semakin ramai orang tertarik dgn usrah, saya percaya, usrah banyak membantu kite sedar and berada di "track" yang betul. Alhamdulillah, ramai kawan-kawan yg sudah join usrah, maybe kumpulan yg berlainan, tapi ingatlah sebab UTAMA kenapa kite melibatkan diri dgn usrah. supaya kite lebih dkt kepadaNya. InsyaAllah. 

Final exam lagi 5 hari, doakan saya wahai sahabat, sungguh doa seorang sahabat utk sahabatnya dalam diam,makbul.InsyaAllah.

Belfast yg sungguh cantik

21 April 2012

Assalamualaikum, apa khabar, Athiyatul Shakirah..haha, kite tahu awk selalu baca blog kite, terima kasih =)

Blogger da baru, taktau mana tmpt nak letak post baru, banyak benda da berubah sekeliling. Alhamdulillah cuti Easter yg lepas pg Belfast, melawat kawan2 sambil berjalan2 tgk pemandangan cantik sgt. Bila musim spring ni, byk bunga blooming and seriously kt yg bfre this mcm tak pandang pun bunga pun rasa takjub. Subhanallah.

Belfast, bunga cantik, laut cantik, langit cantik, plus sejuk. hihi, walaupun spring, tp ada snow kejap time tu. Kalau sesiapa ade berpeluang pg Belfast, lawat la GiantCauseway, tmpt batu bata? Myth tmpt tu, org kata Giant dr Belfast nak bina jambatan ke Scotland, sbb nak lawan Giant kat Scotland. pun boleyy. hehe. Tapi cantikla, batu bentuk hexagon?

Jom tgk gambar GiantCauseway,



 Huda,Michelle dan juga Ummi =)

gambar apa ni? Gambar SMILE. so dilah,SMILE dila SMILE. hihi =)

Conclusionnya, Belfast tempat yg sangat cantik! pergilah kalau ade rezeki.

Oh ya,btw tggl lg 20 more days to final exam. hihi, sekejap kan masa berlalu, nnt nak balik Malaysia pulak! Yeayyy!

masakan fail

30 March 2012



Assalamualaikum,

Ok Alhamdulillah, setelah lama di biar sepi, mari hari ini kita melihat masakan2 saya yang fail dan juga s0-s0. Pertama-pertamanya, ingin saya, mengaku sesungguhnya, diri ini sangat tidak pandai memasak. And apabila melangkah kaki di Glasgow, kena la jugak belajar memasak, supaya perut terisi. hihi. Lets begin the journey, yeah!

Doa sebelum makan

Nak buat tomyam, tapi in the end jadi cani?

yang ni pulak nak buat cucur bawang, akan tetapi... haha

ehem ehem, yang ni pulak, pada mulanya nak buat ayam masak merah, tapi sbb ayam tak jadi and nasi pun tak jd ( masak nasi bukan guna electric cooker, boil je ) jadi fed up, so campur jela due2 benda tak jadi tu jadi satu. masuk perut dan kenyanng, burrp. alhamdulillah.

yang ni pulak, mintak mak ajar nasi ayam,teringin sangat tuk buat berbuka. and then salah faham dgn youtube pnye ajaran. tu la, lain kali, dgr cakap mak, jgn ikut sedap pandai tgk benda lain, kan da sesat. higik higik.>.<~

ok thats all yg masakan fail yg dipotographkan, yg so so, lain kali lah dlu.
Jyane!


basabasije. takde isi.

22 March 2012

ok, dont be shocked!

in one day, i can read all the post in my blog. ALL. dr awal hingga akhir.
gila ke ape, g buat project designlah!

haila haila,
right now busy with project design, which is supposed to be submit next friday.
but my groupmate already agreed to gather all the works tomorrow.

so i need to push all night today, need to complete essay.

Adilah you can do it! i love to motivate myself. sapa lagi yg boleh memotivatekan diri
selain diri sendiri kan?


saengil chukahae!

04 March 2012

Just at least, left a date here. its a history.

Nampak tarikh pun dah puas hati,

maybe this will be the last one? who knows. Only ALLAH knows. =). Alhamdulillah.

update later.

mood : assignment!

I believe

28 February 2012



Do you believe in,

" the more you give, the more you get "

and,

"A man who does his job quietly and efficiently is the coolest"
-Voice-

I believe in it =)


Spring is coming, I cant wait to see the liltle flowers blooming everywhere.

upset with yourself?

16 February 2012

Orang anggap kecewa dengan diri tu satu sifat negatif. sifat yg tidak patut diterapkan. its a no-no. tapi sebenarnya, kecewa dengan diri tu pun ada baiknya. secara tak sedar, kite tahu kelemahan diri kite. yang menjadi perbezaanya, did we do something about it?

if no,mmg tu sifat negatif yang patut kt hindari. tapi kalau ye, its a good thing kan.

Contohnya, kite tahu kite ni pemalas. macam mana cara nak atasi sifat malas tu? and another one example, kalaula bila dtg kelas tu kite rasa kite ni bodoh sgt. bila lecterur mengajar, ssh nak stuck dlm otak ni. or even, mmg tak paham langsung! apa yang kite buat?

yang membuatkan kite terusan jadi begitu adalah diri kite sendiri. jadi, u choose. if u want to be stupid forever, then just ignored it.

satu lagi contoh,
bagi orang yang selalu tinggal solat ataupun tak pernah solat. apabila tiba satu saat, terdetik dalam hati,

"dah bertahun-tahun aku hidup kat dunia ni,tapi solat ak still tak cukup. bertahun-tahun dah ak bergelumang dengan dosa ni, tak patut ni, tak boleh jadi ni."

what will you do? adakah still nak hidup dalam keadaan yg bergelumang dgn dosa.Bile dah datangnya ketukan iman dalam hati, gapailah. jangan biar die berterbangan balik. bukan sng nak dpt hidayah, tapi igt, hidayah datang bukan datang secara bergolek. u must strive for it.

Ayat yang tidak lagi asing dgn umat Islam, "Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri sendiri." [surah ar-Ra'd,ayat 11]

menjadi diriku by edcoustic

11 February 2012

song by edcoustic- menjadi diriku


Assalamualaikum,

This lyric is so great and the video is so cute, and amat tersentap dalam hati. Why? Because,
apabila berada di negara orang, belajar di negara orang muncullah rasa rendah diri dalam hati.

rasa macam, "oh kite ni tak pandai macam mat salleh , oh kite ni tak pandai cakap inggeris macam mat salleh ni,so malula nak cakap dgn dorang."

dalam flat pulak, rasa terasing dgn flatmates sbb dari awal2 lagi da letak barrier antara dorang. why must we put the barrier?

Selama ddk asrama, tak pernah rasa tak rapat dgn roomates. basically roomate and flatmates lebih kurang. dr zaman SAMTAJ,ke zaman MRSM (Levi's) ke zaman KMKN and MICET.roomates la menjadi tmpt berhuhahuha and balik bilik utk mndpt kedamaian and ketenangan.

Tapi kat sini, bile nak keluar bilik pun rasa malu. haha, what the!

So dilah, just be urself, ur the same with them. manusia. manusia sume sama! ade kelebihan and kekurangan, bak kata lagu ni. Bersyukur dgn kelebihan anda!

SMILE DILAH SMILE! =D

Lab report

10 February 2012

Assalamualaikum

kite sebenarnya dari darjah empat, bercita-cita utk menjadi seorg doktor. Emm, nak kata.. cita-cita tu bukan datang dari sendiri, disebabkan galakkan mak and ayah jadi saya pun menanam cita-cita utk menjadi seorg doktor yang berjaya!Selalunya MakAyah menjadi pioneer cita2 kpd seorg anak.

But now, im taking chemical engineering. Macam mana berubahnya, dari satu arah ke arah yang lain? tunggu ade mood baru cite lah, Nevertheless, as a chemical engineering student or any science student, korang TAKKAN lari dari buat lab report. The thing is, I love to do lab session but secara jujurnya i hate doing lab reports.

Result lab report, selalu rendah. walaupun dah google byk kali, mcm mana nak buat lab report yg bagus but still tak boleh nak upkan markah lab report tu.

Yang bagusnya Lab dkt Strathclyde ni, kalau dah buat lab report die selalu bagi feedback, kite taktau lah U lain macam mane.

This is the first feedback from my first lab report (osmosis) :

Component

Maximum

Marks

Comments

Prep-Task

10

6

Some possible confusion about the retention of solute in reverse osmosis

Presentation

5

3

Some deviations from impersonal nature of reporting at several points

Abstract

5

3

No statement of outcome of major objectives

Procedure

5

2

system diagram but missing conductivity probes in tank and pressure control line

No statement about reducing pressures back from 60 bar

Results

5

2

missing comment on errors and no references to diagrams (graphs) of the nature of the flux vs pressure relationships also missing sample calculations

Discussion

5

3

No discussion of the oemotic pressure or. No discussion of error

Conclusions

5

2

No improvements suggested .. No statement of the linear nature of the relationship between pressure & flux

Total

40

21

General comments

Good try at report – but many mistakes and omissions outlined above mean that there is much in room for improvements if comments are acted upon.

(p/s: baik dia ni, sbb bagi smgt nak buat lab report, die puji dulu baru comment. hehe.)


and this is the second one [boiling heat transfer] :

Procedure/apparatus - Include a description of the apparatus and write in past tense and in paragraphs.

Abstract - Inlcude a more detailed consideratio of results/differences, need to be clear.

Results - Sample calculation for heat flux missing. Not sure how you got your values from the graph for ZT calculations, approximately 101 kN/m2 should have been added to gauge pressure to get absolute. Watch units in calculations, latent heat of evaporation should have been in J/Kg.

Discussion - Make sure your points of discussion are clear. I wasn't sure what you were trying to say.

Conclusion - Include clear ideas from improvement to experiment and apparatus.


both lab report I managed to get 52.5% and 53.44% respectively. Tahap 50% je marks lab report yg telah dibuat oleh adilah mustafa. Namun begitu, ADA lah peningkatan abt 1% pun da buat kite happy sikit.hihihi.


Jadi bagi sesiapa yang bakal amik science course as a their future major, bersedialah dalam membuat lab report! Best of luck!

University of Glasgow

08 February 2012


Assalamualaikum,

Hello! Labas! Ciao! Ni hao! (basic language yg belajar dr flatmates)

Kalau org tanya study kat mana, and bila jawab Glasgow mesti dorang kata "Ohh dari University of Glasgow ehh?" and ill simply answer, "No no. University of Strathclyde." Cannot blame them for not knowing wujudnya University of Strathclyde in the middle of city centre, sebab apabila sshnya nama disebut,maka ssh la kita nak mengingatnya. macam lah word2 in biology books yg bila disebut terbelit lidah, nervosanervosastaiosa. Oh dekat sini org panggil University of Glasgow, GU je. sng nak sebut. Strathclyde sebut penuh, sbb taktau nak ringkaskan jd ape. US maybe?hihi >.<~

Last week, my friend from Sheffield, Mira, came visiting Glasgow. and siapa datang Glasgow ni, WAJIB pergi GU and supposedly Edinburgh which is only an hour from Glasgow. Tapi disebabkan ade class, tak boleh la bawak dia.

Percayalah, walaupun dah hampir 4 bulan ddk kat Glasgow ni, that was the first time I went to GU. and never have a chance yet to go to Edin. InsyaAllah bila tiba masanya, bertapaklah kaki saya di Edin which is the capital city of Scotland.

and GU is so so so cantik! compared to Strathclyde, GU ni nampak lebih,hmm macam mana nak kata, old? Bukan lah tua dari segi buruk, tapi unik dan cantik. Macam nilah, bagi siapa nak belajar kat oversea tu kadang-kadang ada 'image' yang dieorg bygkan mcm bangunan dalam Harry Potter tu. Cantik kan, haa.. Inilah apa yg anda akan rasa kalau melawat GU.

OK mari kite mencuci mata melihat bangunan-bangunan di Glasgow Uni, Let the tour begins!

Welcome to the University of Glasgow

the main gate of University of Glasgow,Mira and Michelle =D

In the museum of University of Glasgow, jangan main2 dalam U pun ade museum tau!

Taktau building apa ni, tapi cantik ala2 harry potter gitu. wahahaaha!

Akan tetapi, disbbkan lupa nak charge bateri kamera, maka kongla bateri tanpa mengambil banyak lagi tempat2 yang cantik nian indah. Kata apa adilah? Subhanallah,ciptaan Allah!

Oh ya, bagi siapa yg google words "nervosanervosastaiosa" tu kite nak guling2 gelak2 sampai perut pecah dlu. sbb words tu hanyalah rekaan semata-mata. tapi kalau takde sapa google, abaikan. =.="

Ok then, thanks for reading my boring blog dear family and friends.

Ma' assalamah! Bye! Ate! Arrivederci! bai bai!

exam mode still not on

07 January 2012


sekarang musim exam, lg 5 hari exam nak start. tp nak kata 20% revision pun belum smpi lagi,
datang la wahai semangat nak study, janganlah kau kurang smgt.

macam mana nak start study, if kite tak suke topic tu? material design, its all about material, polymer ceramic etc etc. bile study food process, and baca balik notes yg da buat, KENAPA satu pun tak lekat kat kepala. tension tension.

kene stay focus, tp nervous. exam nak dkt, gelabah satu chapter pun tak kuasai lagi. semangat study silalah dtang,atleast smgyt yg sama mcm nak stdy final exam in micet. where are you?

salahkan diri sendiri kerana malas, salahkan diri sendiri kerana tak berminat, salahkan diri kerana tak smgt.

so diri,stand up and search for it! jgn longlai.

dont give up before you try! dilah, go go go !

week exam ketika in micet sem 1 and sem 2






yes im aware that, sgt bersepah! Bile exam mmg selalu mcm tu, but i dont care as long as i have the spirit to study. tp, sekarang..


ohh berbeza, dilahh.. bersepah la! sepahhh laa. ho ho ho.