rindu zaman samttaj

25 November 2011

tetiba rasa rindu masa zaman sekolah menengah,tempat mendidik not just academically, bahkan mendidik hati. zaman yg terasa tenang, dgn suasana yang memupuk diri kite menjadi lebih baik bukan sahaja dalam pelajaran bahkan agama.

every night, baca almulk setiap pkl 11 after prep malam ramai2. Eventhough dlu rasa macam pg sebab kena paksa, peraturan..tapi bila baca ramai2 rasa auranya. subuh pagi2 di surau, mathurat after subuh. rindunya dgn suasana begitu, dgn tambahnya sahabat2 yg disayangi.

peraturan kene pegi surau every subuh, maghrib and isya', siap ade kad lagi. merah utk sapa yg lewat. and kene tangkap tak pegi subuh, kene pakai telekung pg kelas. siapa yg lewat or tak pegi surau lebih dr tiga kali, kena denda bersihkan toilet ramai2 time weekend.

setiap minggu, ade bersihkan asrama and dibahagikan ikut kelas. paling suka cuci toilet, taktau nape. suke sbb cuci ramai2 kot? boleh main2. =)

tak lupa juga pada ustazah norliza, selalu je kata2 die melekat dlm hati. contohnya,
" solat apa yg bila da buat, rasa legaaaaaa sgt?"
and my answer at that time was subuh, because sbb tak liat bgn.. tp the right answer actually, is solat isya'. sbb itulah solat terakhir yg wajib kita buat dlm sehari, mungkin dkt asrama tak rasa sbb kite kene berjemaah ramai2, cube kalau time tu bukan dalam suasana asrama where ur on ur own. time tu baru terfikir, betul jugak. after solat isya' rasa lega sgt.

and bila ustazah ckp, pasal ihsan. ihsan bukan shj dgn manusia and bintang. dgn rumput sekali, kalau awk pijak rumput tu awk rasa tak awk ni bersifat tak ihsan dgn rumput? pijak sesuka hati. sejak tu, bile nak pijak rumput fikir due tiga kali.

and die tanya, every time dkt kelas masa nak duduk after bagi salam, die tny siapa yang baca bismillahirrahmanirrahim je boleh ddk. tgk? bukankah dia banyak mendidik anak muridnya.

rindunya zaman di samttaj. T.T

and terasa diri ni jauh berbeza, tiada guru yg boleh meremindkan diri kita macam dlu lagi.

sekarang ni, every pagi baca tak asmaulhusna macam sekolah dlu? baca tak almulk everynight macam sekolah dlu, mathurat amalkan? baca alquran and hafazan mcm mana pula?

Fikir2kanlah dilah, now u are on ur own.

Share This Post

3 comments:

clah Says:

smttaj kan? rasenye ramai gile dak kawan syilah skula sane. ntah ntah knal x?? hehe

asyilah Says:

eh clap,kawan kawan kite ramai sambes.. hehe

Adell Says:

Tp ramai gak kawan2 dr samtaj kat uia kuantan~:P