wordless Wednesday #1

30 November 2011

a simple word 'nevermind'

29 November 2011

you know what, when im nervous i cannot speak properly. fr example,

you just want to ask a simple question, esok cuti ke?
budak sekolah pun tahu mcm mne nak ckp mende ni in english,

but, im kinda nervous when im talking in english, usually with the person that im not close to but we regularly meet.
so then, the question running in my head (dalam bm).

'macam mana nak translate cuti, macam mana nak translate cuti niii??'

kalaulah die paham bm je, nak je ckp..esok cuti kerr????!?

in the end, tak igt jugak.
i just asked her, "is it tomorrow, we doesnt have class??"

boleh la tu. sampai dlm bilik baru terigt, cuti is holiday. oh yeah great, baru kau nak igtla.

kadang2 rasa sampai malas gile, sbb tak igt words tu dalam english. ill just say it in Malay.
orang yang tak belajar bahasa melayu mestilah tak paham,haha and ill just say


........nevermind......... =.="

so conclusion is, dlu belajar Bahasa Inggeris sebab ada dalam syllabus sekolah. UPSR, PMR, SPM. study sebab nak excel exam, then masuk KMKN and MICET, belajar English in order to meet MARA requirement for IELTS.

but now, i need to learn it so i can communicate normally with others.

semoga lama-lama, nervous akan berkurangan and saya akan fasih bercakap dalam bahasa Inggeris. Ameen !


adilah hait!

27 November 2011

Assalamualaikum,
tengah siapkan lab report, nmpk sgt tak focus buka blog2 and baca.

before that, salam maal hijrah 1433 to all !

disebabkan tahun baru, kena ada semangat baru! tp tlg lah jangan pudar awal sgt dilahh oii... keep the spirit burning ! yeay~

setelah hampir 2 bulan lebih dkt Glasgow, produktiviti amatlah kurang. banyak tidur, banyak makan, banyak rehat. sedangkan benda itulah nafsu yg perlu kita lawan, jihad melawan nafsu!

what do u need to do? organize urself!

  • tido LAPAN JAM SEHARI je.
  • BACALAH BUKU, exam lagi sebulan
  • FOCUS dalam kelas,tambahkan usaha anda!jgn sbb tak dpt and tak paham terus let go.
  • RAJIN2LA buat assignment awal, do not procrastinate. benda ni lah habit yang paling ssh nak buang dr dlu,selain kuat tido :P
  • not just academically, try improve ur inner strength too. :)
Wasssalam, sambung lab report.. =.="

rindu zaman samttaj

25 November 2011

tetiba rasa rindu masa zaman sekolah menengah,tempat mendidik not just academically, bahkan mendidik hati. zaman yg terasa tenang, dgn suasana yang memupuk diri kite menjadi lebih baik bukan sahaja dalam pelajaran bahkan agama.

every night, baca almulk setiap pkl 11 after prep malam ramai2. Eventhough dlu rasa macam pg sebab kena paksa, peraturan..tapi bila baca ramai2 rasa auranya. subuh pagi2 di surau, mathurat after subuh. rindunya dgn suasana begitu, dgn tambahnya sahabat2 yg disayangi.

peraturan kene pegi surau every subuh, maghrib and isya', siap ade kad lagi. merah utk sapa yg lewat. and kene tangkap tak pegi subuh, kene pakai telekung pg kelas. siapa yg lewat or tak pegi surau lebih dr tiga kali, kena denda bersihkan toilet ramai2 time weekend.

setiap minggu, ade bersihkan asrama and dibahagikan ikut kelas. paling suka cuci toilet, taktau nape. suke sbb cuci ramai2 kot? boleh main2. =)

tak lupa juga pada ustazah norliza, selalu je kata2 die melekat dlm hati. contohnya,
" solat apa yg bila da buat, rasa legaaaaaa sgt?"
and my answer at that time was subuh, because sbb tak liat bgn.. tp the right answer actually, is solat isya'. sbb itulah solat terakhir yg wajib kita buat dlm sehari, mungkin dkt asrama tak rasa sbb kite kene berjemaah ramai2, cube kalau time tu bukan dalam suasana asrama where ur on ur own. time tu baru terfikir, betul jugak. after solat isya' rasa lega sgt.

and bila ustazah ckp, pasal ihsan. ihsan bukan shj dgn manusia and bintang. dgn rumput sekali, kalau awk pijak rumput tu awk rasa tak awk ni bersifat tak ihsan dgn rumput? pijak sesuka hati. sejak tu, bile nak pijak rumput fikir due tiga kali.

and die tanya, every time dkt kelas masa nak duduk after bagi salam, die tny siapa yang baca bismillahirrahmanirrahim je boleh ddk. tgk? bukankah dia banyak mendidik anak muridnya.

rindunya zaman di samttaj. T.T

and terasa diri ni jauh berbeza, tiada guru yg boleh meremindkan diri kita macam dlu lagi.

sekarang ni, every pagi baca tak asmaulhusna macam sekolah dlu? baca tak almulk everynight macam sekolah dlu, mathurat amalkan? baca alquran and hafazan mcm mana pula?

Fikir2kanlah dilah, now u are on ur own.

mid of november

11 November 2011


can you tell the difference?
exactly! the cars =)

in the mid of november, winter is coming. the leaves fall and faded. autumn in my heart? boleh la tuu.

hampir 2 bulan tiba di glasgow, tp takde peningkatan. cakap english pun belit2. bile nervous lagi lah terbelit. tido berjam-jam. adakah keadaan akan berterusan begini sehingga gugurnya daun yg terakhir? U choose dilah. the choice are urs.

awal november.

02 November 2011

Assalamualaikum, rasanya.. makin lama makin mls update blog.maybe sbb takde aktviti so nothing to talk about. lalala~ sebulan sekali je post, k November.. bring it on!

di Glasgow makin lama makin sejuk, tp nak banding dlu.. dlu hujan lebih byk. dan sekarang,
sudah masuk masa siang pendek and masa mlm semakin panjang. org len tak berapa suka, but..
me likey! first time experience this thing, so agak batak la.. rasa masa utk study mlm lebih lama? haha ! yo o o jer. :P

I dont know when actually the winter is coming here in Glasgow, but ppl said its usually in hujung2 oktober or early november, haha. Tak beli lagi winter jacket, and my senior said winter jacket yg kite ade sekrg ni tak sesuai tuk winter. (that was my father's winter jacket when he studied here)

So month of November..its shopping time!

dan jangan lupa, sekrang sudah masuk awal bulan dzulhijjah. bg siapa yg boleh berpuasa, amatlah digalakkan na. terutama pada hari Arafah,which is on 9 zulhijjah this saturday,InsyaALLAH.

Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari ‘Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)

grab it while u can guys!