1 Ogos

31 July 2011


1 Ogos sudah, maksudnya tinggal lagi sebulan lebih ada kat rumah ni, kenapa sebulan lebih? Sebab, tak tahu lagi tarikh flynya bile. yang tahunya bulan september, what date and exact time tah bile, sekarang just tggu predeparture dgn Mara and tggu Nazza panggil mahu buat visa.

Secara jujurnya, tak rasa masa smkn hampir. dan tak sangka boleh fly, rasa macam tak percaya. Still tak dapat mmbygkan diri berada di sana. Masa tgh tension exam dlu, masa rasa tak boleh buat, rasa macam tak boleh nak teruskan, mak selalu suruh bayangkan diri kite ade dkt sana, sampai sekarang pun tak boleh nak bayangkan. BAYANGKAN macam mana dlu kt nak bayangkan. haha belit sudah. abaikan. :)

the thing is, ade perasaan gusar sedikit. first of all, bolehke kt get along dgn others kat sana. seorang yang tidak fasih berbahasa inggeris, cakap kucar kacir, putar belit. terbelit lidah. bak artis cakap, I sound stupid if i speak Malay, kalau kt, "Saya kedengaran spt org bodoh kalau saya cakap bahasa inggeris" 0.0?haha, ohh tidak, tidaklah sampai begitu sekali. sy still pandai. Allah bagi nikmat.hihi :)) cume tidak fasih.

yang keduanya, rasa gusar macam mana keadaan bukan berada dalam negara Islam, kat Malaysia ni aman damai. kat sana aman juga. :) harap-harapla tempat kite pegi nnt tak terjebak dgn penghapusan Islam di Eropah. Benda ini berlaku di Oslo, Norway, pembunuhan oleh Breivik. baru jugak la keluar paper baru-baru ini. bagi penggemar suratkhabar, tahula pasal berita ni. tp bagi yang belum, dan ingin tahu dgn lebih lanjut silalah google sendiri. 80+ people died. yang kite gusarkan, nnt bila sampai sana and benda tu betul2 happen dpn mata kite sendiri, adakah kite akan lari?

yang ketiga, TAK PACK APA-APA LAGI. tak tahu nak pack ape, nak beli ape, semua tak tahu. tak start apa-apa lagi ni. hihihi. peace ^^V no war!

ohh yaa, sebelum terlupa. maybe, insyaAllah akan ada post yg fully english utk melatih diri menambahbaikkan lagi vocab2. kena pegang kamus, kadang-kadang word yang simple pun sudah lupa. senang kata, time cuti lama-lama semua ilmu Thermodynamics,Material Balance, Energy Balance, Fluid Mechanics, Heat Transfer dan lain-lain sudah kabur. kena rujuk balik ni, Kalau rajin. haha. =.=

peace ^^V no war!

Salam Ramadhan 1432 H


Alhamdulillah, tidak sangka dah tiba waktu utk berpuasa. Usai sudah tarawikh pertama pada Ramadhan ini, penuh dan sesak dgn manusia yg besar mahupun kecik2. Harap2 berkekalan hingga akhir Ramdhan, bak kata org "selalunya time first and akhir2 je penuh."

(Sabda Rasulullah S.A.W)
"Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Setiap kali Ramadhan, selalu ade perancangan and azam, nak buat itu, nak buat ini. tapi, selalu tak complete and sempurna. Semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari Ramadhan dahulu.Amin.

Mari kawan-kawan, kita merancang Ramadhan kali ini. 30,114. InsyaAllah. :)

oopss, lupe pulak..di samping bulan Ramadhan yg mulia ini, saya ingin minta maaf dekat semua yang mengenali diri ini. peace ^^V, no war!





sebab kenapa tak delete blog

09 July 2011

Assalamualaikum pembuka bicara.

blog makin lama makin dibiarkan, kenapa dan mengapa? jawapan basic, i dont know. kadang-kadang, apa sebabnya kita berblogging ni? kenapa? beza orang beza pendapat dan sebab. apa sebab saya berblogging? kalau dlu, adalah dreaming want to be an islamic blogger. and id tried. but its hard, saya tidak berbakat. ada org sebab mereka menjadi ahli blogger adalah untuk membuat keuntungan, dan itu pun benda yang bagus. tapi diri sendiri pun tidak berbakat utk mencari keuntungan dr blog. jadi kenapa dan mengapa nak teruskan blog ni walaupun tidak ada sebab utk teruskan? sayang, itu dia jawapannya kerana sayang. hihihi.

Sayang? sayang apa? sayang nama dia, takut orang lain curik bila nak buat balik nnt. 'madamadadame' yang diambil dari bahasa jepun tapi salah,haha. sepatutnya, 'madamadadane' yang bermaksud lebih kurang cmni you still have a long way to go. pepatah ini amat terkenal bagi peminat anime jepun Prince of Tennis, word from Ryoma Echizen bila die dapat kalahkan pihak lawan dia dalam tennis. kenapalah pilih nama ni? sebab masa kecik2, minat sgt anime and Ryoma tu nampak cool bila sebut tu,walaupun angkuh. ahha, saya suka orang cool sbb saya pun cool. hikhikhik >.<~

sebab kedua? kadang-kadang rasa nak luahkan perasaan ker, expresskan diri ker. kalau dekat facebook terlalu open, blog ni private sikit walaupun tak diprivatekan. facebook is open but blog saya tidak hebahkan. mana lah tahu, something tu nak sgt cerita tapi taknak cerita kat facebook nnti semua org tahu, jadi cerita je kat dalam blog.kan kan kan?

sebab ketiga? tempat menghilangkan kebosanan or tempat utk lepak kalau deactivate facebook.
kalau deactivate facebook, mesti ramai yang mencari kan? ceh poyo jek. hahaha, jadi bagi kawan
yang nak tahu cerita terbaru, silalah baca blog saya. taknak baca pun takpe. peace!

jadi apa yang saya nak kongsi hari ni, orang rabun jauh tak nampak orang dr jauh.

seriously, kadang2 tak nampak jadi janganlah anggap sombong atau kera sumbang, sedih tau. bila da dtg dekat pun kadang2 tak perasan,sbb kadang2 jalan mata tak melilau, tak tgk org,tgh tunduk ke.. jadi tak perasan.pernah sekali, igtkan orang tu dikenali lambai macam giler, then salah org. malu jer. percayalah, kalau anda yg dikenali tegur saya sudah tentu saya menegur balik positively, melainkan kalau cara org tu tegur main2,ngada2. jadi conclusionnya, saya just nak cakap saya tak sombong. hehe,tu je nak ckp.the end. :)