Innallaha maana.

12 January 2011

Assalamualaikum,

The start of new semester, setakat ni belum start belajar ape2 lagi. Insya-Allah, pagi nnt start kelas THERMODYNAMICS with Dr Robert Bachmann.WOah!0.O~

Result da dapat! conclusion nye, kalau tak struggle betul2 this sem.. bye bye UK. farewell. sambung pendidikan awal kanak-kanak jela. Pointer tak mencapai target yang sepatutnya. At first, memanglah agak sedih+kecewa+risau semua complete in one set! But after read kak zati's post blog, rase tenang. bacalah..

Do the best that u can! and let Allah decide for you.

This sem pointer pun adalah ketentuan Allah, terima dgn seadanya, dan berusaha dgn bersungguh-sungguh. dan jika tempat itu ditakdirkan untuk kamu, maka pergilah kamu disana.

Well orang kata, if ade masalah and nak tahu ape jwpnye, or memberi ketenangan di hati.. bukalah Al-Quran, bacalah tafsirnya.. ini jawapannya.

Jika kamu tidak menolongnya(Muhammad), sesungguhnya Allah telah menolongnya (yaitu) ketika orang-orang kafir mengusirnya (dari Mekah);sedang dia salah seorang dari dua orang ketika keduanya berada dalam gua,ketika itu dia berkata kepada sahabatnya, "Janganlah engkau bersedih,sesungguhnya Allah bersama kita." Maka Allah menurunkan ketenangan kepadanya (Muhammad) dan membantu dgn bala tentera (malaikat-malaikat) yang tidak terlihat olehmu, dan Dia menjadikan seruan orang-orang kafir itu rendah.dan Firman Allah itulah yang tinggi.Allah Mahaperkasa,Mahabijaksana.
surah At-taubah,ayat 40.


Sesungguhnya firman Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya,Kami hanya mengatakan kepadanya, " Jadilah!" Maka jadilah sesuatu itu.
surah an-Nahl,ayat 40.


Dan orang-orang yang kemarin mengangan-angankan kedudukannya (Karun) itu berkata, "Aduhai,benarlah kiranya Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya dan membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya. Sekiranya Allah tidak melimpahkan karunia-Nya kepada kita, tentu Dia telah membenamkan kita pula. Aduhai, benarlah kiranya tidak akan beruntung orang-orang yang mengingkari (nikmat Allah)."
surah al-Qasas,ayat 82

.

Jangan kita bersedih dgn apa yang Allah telah berikan kepada kita, malah mensyukuri nikmatnya.Jika Allah sudah takdirkan itu untuk kita, maka jadilah. Dan jangan bersedih ketika dilanda masalah, kerana Allah sentiasa bersama dgn kita. Ya Allah, sesungguhnya engkau Maha mengetahui.

Share This Post

3 comments:

aisyaLALALA Says:

adila walau pape pn jgn putus asa taw. mule2 memang sedih, aisyah da penah rase tapi jgn sedih lelame. then struggle gle2 taw, do your very best. mmg sangat penat dan sedih sbb tak ley nk happy2 cm dulu da tp tinggal sket je lg ni, 1 sem then boleh fly. all the best untuk korunk semua ;)

nurfarahashikin Says:

salam, kak dila,
jgn sedih sedih tau. inshaAllah boleh. usaha doa and tawakkal. :)
i know you can !
kak dila pernah cakap kat kite,
"1 year struggle, then ireland is for you."
kak dila tinggal 1 sem je lagi. i'm sure you can. go kak dila. go ! :)

Adell Says:

[aisya]
thank you aisya! doakan kami semua, alhamdulillah awk da lps saat2 ni. mmg kene struggle, tapi kt tak tau mcm mne nak struggle.boleh tak kate cmtu?haha.

[shikin]
w'salam shikin~ yes, kite pernah ckp. I HOPE i can do it. pray for me~^^.
1 sem je lg. one sem only!