Bull's Eye!

19 January 2011

second.
what is the different between both of these? satu blur2 sket, satu lagi jelas,terang dan nyata,izhar! hehehe :P

this same goes to our aim or target. kite kena jelas dgn matlamat kite, baru kite boleh aim direct to the bulls eye! kalau matlamat kite blur macam dkt sebelah kiri tu.. agak susah utk kite aim dkt bulls eye, sebab kite tidak jelas.susah nak target. paham tak? haha. taktau nak trgkan camne, but madam aiza menerangkan dgn bagus sekali.

Bila jelas dgn matlamat kite, mesti akan berusaha ke arah tu.
jadi JOMlah usaha bersama-sama ke arah matlamat kite!
BULL'S EYE!


teka-teki

Akhirnya ada time utk post baru, sebenarnya banyak je masa tpi dgn kelas yg baru start. and smlm, kelas engineering graphic yg bg sy ssh utk difahami. pening lagi. sampai sekrang, kene kuat berimaginasi. hehe :)

but a few days ago, i had a class with madam aiza. She teach me, Fluid Mechanics and Heat Transfer and "something".

First.please arrange this word to oneword.


do you get it? please answer through the comment box.
p/s : If u want to answer this, please do not look at the comment box first. because the answer is there. congrats to nurfarahashikin for the answer~^^! [this is ur hadiah, nama disebutkan di dalam blog. bangga tak??haha^^]

I LOVE STUDY

17 January 2011

Keadaan micet tiada air, sedikit demi sedikit, dr satu blok pindah ke blok lain. peringatan pada diri sndri, lain kali bgn awal, mandi terus.. kan naya takde air. kenalh pergi dr Blok C ke Blok A. jauh tau tak. kena naik turun tangga. hohoho.

well, setakat ni.. pembelajaran kite ok. sbb baru start kelas, belum lg bg tutorial.
dah belajar engineering material,byk kena pahamkan dari graph2.. sama ada die brittle, or ductile, sama ada engineering stress-strain atau true stress-strain. and kena hafal byk formula baru and derive. best!

baru due kelas start, lagi stu subject is thermodynamics with Dr. Robert. baru belajar intro2.. spe yg menghasilkan law ini, bila? and ape die buat utk prove kan Law tersebut.

Sebenarnya, belajar ni mmg best.. banyak benda yang kite tak tahu,kite tahu. Dunia ni Luas, Orgnye pun ramai. Belajar menjadi tidak best ketika diri kita tidak ikhlas. kite belajar utk periksa, ketika ade exam je kite belajar. sbb tula akan rase tension,stress and malas utk belajar.

I LOVE STUDY! Saya SUKA belajar dan Saya Tidak MALU belajar!YEay!^^.

Innallaha maana.

12 January 2011

Assalamualaikum,

The start of new semester, setakat ni belum start belajar ape2 lagi. Insya-Allah, pagi nnt start kelas THERMODYNAMICS with Dr Robert Bachmann.WOah!0.O~

Result da dapat! conclusion nye, kalau tak struggle betul2 this sem.. bye bye UK. farewell. sambung pendidikan awal kanak-kanak jela. Pointer tak mencapai target yang sepatutnya. At first, memanglah agak sedih+kecewa+risau semua complete in one set! But after read kak zati's post blog, rase tenang. bacalah..

Do the best that u can! and let Allah decide for you.

This sem pointer pun adalah ketentuan Allah, terima dgn seadanya, dan berusaha dgn bersungguh-sungguh. dan jika tempat itu ditakdirkan untuk kamu, maka pergilah kamu disana.

Well orang kata, if ade masalah and nak tahu ape jwpnye, or memberi ketenangan di hati.. bukalah Al-Quran, bacalah tafsirnya.. ini jawapannya.

Jika kamu tidak menolongnya(Muhammad), sesungguhnya Allah telah menolongnya (yaitu) ketika orang-orang kafir mengusirnya (dari Mekah);sedang dia salah seorang dari dua orang ketika keduanya berada dalam gua,ketika itu dia berkata kepada sahabatnya, "Janganlah engkau bersedih,sesungguhnya Allah bersama kita." Maka Allah menurunkan ketenangan kepadanya (Muhammad) dan membantu dgn bala tentera (malaikat-malaikat) yang tidak terlihat olehmu, dan Dia menjadikan seruan orang-orang kafir itu rendah.dan Firman Allah itulah yang tinggi.Allah Mahaperkasa,Mahabijaksana.
surah At-taubah,ayat 40.


Sesungguhnya firman Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya,Kami hanya mengatakan kepadanya, " Jadilah!" Maka jadilah sesuatu itu.
surah an-Nahl,ayat 40.


Dan orang-orang yang kemarin mengangan-angankan kedudukannya (Karun) itu berkata, "Aduhai,benarlah kiranya Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya dan membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya. Sekiranya Allah tidak melimpahkan karunia-Nya kepada kita, tentu Dia telah membenamkan kita pula. Aduhai, benarlah kiranya tidak akan beruntung orang-orang yang mengingkari (nikmat Allah)."
surah al-Qasas,ayat 82

.

Jangan kita bersedih dgn apa yang Allah telah berikan kepada kita, malah mensyukuri nikmatnya.Jika Allah sudah takdirkan itu untuk kita, maka jadilah. Dan jangan bersedih ketika dilanda masalah, kerana Allah sentiasa bersama dgn kita. Ya Allah, sesungguhnya engkau Maha mengetahui.

jyane!

07 January 2011

setelah berjam-jam bermain harvest moon a wonderful life,tup tap da pkl 6. LUPE. esok balik awal pagi, bag tak packing. barang-barang belum cari. haha, terpaksa la off ps2 dgn berat hatinya. baru je smpi Summer 9th, tak sabar nak bertemu dgn Fall dan juga Winter~^^. [buat-buat paham jela]

okeh! packing,packing,packing!
mnde paling simple nak buat,pring...prang..kreekk..krookkk..siap! he3.

kekalkan semangat semester baru. go go go!

yeay! yeay! yeay!

ha! ha! ha!

ho! ho! ho!

kah! kah! kah!

dgn ini saya mengucapkan,selamat "berhibernating" blog utk sementara waktu. dan terime kasih kerana sokongan-sokongan anda semua! [koya]

mak : Adilaaaaahhhh...da pack barang ke belumm??[kompem malam nnt mak kite tny]

azam

well people said tahun baru, azam baru. for me, still keeping the azam lama and i hope i will achieve it. ade orang ade azam, ade orang takde azam, ade orang azam die tercapai, ade orang azam die tak tercapai. ade org bgtahu ape azam die, azam saya?? secret. hahaha.

ape eh azam dlm bahasa inggeris? tak tahu. cheak translate google, determination. tp itu kesungguhan or keazaman kan? haha,ntahlaa.. english tak power sgt. u know what u want to achieve, and then u should set a goal. what to do, and how to do.

tapi, azam-azam lama tak tercapai sbb sifat saya yang kurang istiqamah and kesungguhan ni la jadinya azam tu masuk bakul simpan je dalam tu buat hiasan and abaikan. but whenever i look back, i see me yg lemah. sbb semua azam tak tercapai. sape suke tgk diri sendiri lemah, takde sape suke.

so azam-azam yg da terperuk lame, sejak bbrpe thn yg lepas. saya nak gali balik. saya nak cuba balik. saya nak cuba menjadi diantara orang-orang yg berusaha dalam hidup. bukan macam tin kosong.

hee :D tapi kan.. ade satu azam yg tercapai! baru perasan..tapi azam ni tah pape punye azam la.. azam "tak mencari org utk disukai". hahaha,buat lawak je.

this is a start of a new semester


its comfirm! tomorrow at 8.30 am i will bertolak from subang jaya to melaka. expected time that i will arrive there maybe around 12.30 pm. oh my! yeah, its true. i wont say i will go to a place so-called "hell" as other ppl said, or a place which is like a misery. no no no! because there is a place where im studying. Universiti Kuala Lumpur-Malaysian Institute Chemical Engineering and Biotechology aka MICET.

and the second sem, which is said to be the hardest part of my micet life. Oh my, and just now, i got my time table. and i sastified with it.why? because i will go back early on friday! yeah!


Fluid Mechanics,Thermodynamics,Energy Balance, Engineering Design,Mathematics, Applied Chemical Engineering wait for me! I will learn all of u! hihihi. I will not be lazy, I wont be lazy! This is a start. Start of the new semester. Wish me luck~^^.

Ya Allah,permudahkanlah ak dalam menimba ilmu-Mu.






today is today

05 January 2011


what special day is today?

  • my bestfriend's birthday Aiman Atiqah, and i heard that Fit had done a special prank to her. *thumbs up* read here.

  • I start playing harvest moon a wonderful life, now im already 9th spring :) Even though the game is not suitable for a person who is actually going to be 20 in 2 month from now, but i have fun playing it. Go Go Muzaac![my character's name]

  • I think i have to list down what i should bring to micet, because the time is getting nearer=.=" [8th January 2011]. oh my! getting nervous.*.*

Lastly,


HaPPY bIRThDAY aiMAN~

First Person yg Meraikan Umur 20 in Our Group.HIHIHI^^V:D

pic at bukit cerakah part 3

02 January 2011



*sebelum terlupa* nadia kirim salam kat awk pikahh, die kate die rindu adikberadik twin die. hihihi. ok second part of the cerakah. yg ni sume kite curik dkt fb, disbbkan awk da deactivate fb.. takpe. kite kongsi di sini yeap!



















xyh upload dr handphone kite lah, ni da cukup kan fiqash? hihihi.

pic at bukit cerakah part 2



















23 more pic to go from nadia's camera. i think u already watched from fit's camera right?
last skli bru dr camera handphone kite yg lopek tuh. tpi skang nak kuar pi pameran kahwin dkt shah alam dlu dgn mak and kakak kite. tggu malam nnt yep~^^

kami di bukit cerakah. part 1

This post khas for FIQASH aka nursyafiqahasshuri!^^

Let me talk about our beloved friends,first of all ikut plan.. mira amek kite pukul 10 pg. then kite pun bersiap-siap and menunggu mira di rumah kite, FYI..mira da pandai bawak kete. die yg drive-drive and bawak sume org, takdela sume. die pick up ecah and nur sekali.

heheee :D macam biase, aishah kan suke bangun lewat. janji dgn mira pkl 950, tp time tu die baru nak mandi. and macam biase mira kan bile die da kata laut,lautla jadinyaa.. jd ecah kenela pegi samttaj jer and mira pickup kat sana. nur lak die dari seremban, kiteorg pick up die dkt ktm subang jaya. :D:D:D di awal awal pg..

mule-mule igtkn kiteorg lambat. rupenye kiteorg diantara orang yg awal :)). and then shakirah dtg, pastu nadia datang.. ruperupenye nadia da lame smpi, tp tggu dalam kete.=.="
jd seterusnya, kami menunggu rombongan dari fit pule. fit tgh menunggu sir sambil membelii makanan KFC utk kami makan~^^

jadi fiqah, u shud know spe yg dtg. yg dtg kite,mira,nur,ecah,shak,nadia,fit,sir and adik fit hidayah..huhu~^^>.<~

ok di awal rancangan, sume mahu cycling.. tapi ramai sgt menunggu sbb ade explorace and ssh nak cycling smbil bawak bucket.mahu picnic la katekan~ jadi a few of us termasuklah kite naek bas..yg len sume nek basikal. jadi turunlah kami di pit stop yg kami janji utk bertemu, tapi tak igt dimana. turun-turun kene jalan skit, then tmpt tu takde org lgsg.. just
ade pakcik jaga dok dlm bilik jer.

tapi adelah satu makhluk Allah, yang kami panggil babun. rasenye babunlaa..and bukan monyet. sbb berwarna merah :) tahutahula ape yg warna merah tu.. mule2 nampak yg kecik jer, terkejut gak kite mule2 sbb time tu bru nak bukak2 maknn and nak makan skit. tgk2 mcm ade babun menghampiri. menggelabah sume org.

bersandar jap kat tiang tu, malas nak layan babun kecik tu.. ala kecik jer. tak heran. hihi, tgk tgk bapak babun pulak datang.. and makin lama makin dekat! kt mule-mule tak thu nak berganjak ke tak, then bile dtg dkt lagi kiteorg pun berganjak la. nasib baik kiteorg lari.. kalo tak die mmg dtg dekat la.. ITULAH DIE KISAH BABUN DI BUKIT CERAKAH.

after that, kite berjmpe dkt taman cendawan.. piknik kat sana. makan la KFC. naik menara yg tinggi and bile nak turun curam gilerr.. kaki kite da menggeletar da naek mnde tuh! then then pergi rumah bermusim la,sejuk sejuk! sume org poyo2 bawak pashmina laa. sweater laa.. kite lak bawak glove! haha acting betul2 die oversea. muahaaha.

amik gambar-amikgambar.. then baliklah kami, then kami sambung round-round di PAS. tp sir da kene balik. jadi di pas tu kami makan jerlaah.. mule mule nak men boling, tapi tak jadi..ramai yg mahu balik.

itulah kisahnye pikah! nnt kite upload gmbrnye pule yer~^^.