hujan salji. =')

16 December 2011

remember the last picture id upload?

now, the same picture but slightly different.


yeah,its snowing*.* Alhamdulillah,Snow before this da kene hanyut dgn hujan2 di Glasgow. and now its snowing again here in Glasgow. Im Happy!

Winter timeee Afiqah ! time to pakai baju bubble besar gendut gendut tuh. hee :D




Selamat hari jadi Kaklong! harini salji pertama turun di Glasgow. =)

04 December 2011

Today, 4 Disember 2011 is the first day of snow,here in Glasgow.
Alhamdulillah syukur nikmat ! Nikmatullah yang selama ni ditonton melalui tv,
akhirnya boleh nampak didepan mata, Subhanallah! Indahnya,

no more pic, yet. nnt bile da usai segala assignment akanku cuba utk mengaktifkan
diri dalam blog balik.

To my dearest kaklong, Happy Birthday ke-26. Igt 26 tu bukan muda lagi ye. hehe =)
Semoga menjadi, hamba, isteri dan anak yg solehah. Ameen.
Ak balik UK nnt ak nak ade anak sedara satu, thank you. hihi.

Btw, ak try kol byk kali tak dpt2. tak dapala kau dgr nyanyian harijadi ak yg sedap ni :P
May ALLAH bless u SIS>.
Tak dpt wish from FaceBook, cause im deactivating for awhile.
I did send you a text message kan, so takdelah haru sgt.

Btw for all yang ko suruh ak usha2 kat sini, nnt ak usha na. not now :D

wordless Wednesday #1

30 November 2011

a simple word 'nevermind'

29 November 2011

you know what, when im nervous i cannot speak properly. fr example,

you just want to ask a simple question, esok cuti ke?
budak sekolah pun tahu mcm mne nak ckp mende ni in english,

but, im kinda nervous when im talking in english, usually with the person that im not close to but we regularly meet.
so then, the question running in my head (dalam bm).

'macam mana nak translate cuti, macam mana nak translate cuti niii??'

kalaulah die paham bm je, nak je ckp..esok cuti kerr????!?

in the end, tak igt jugak.
i just asked her, "is it tomorrow, we doesnt have class??"

boleh la tu. sampai dlm bilik baru terigt, cuti is holiday. oh yeah great, baru kau nak igtla.

kadang2 rasa sampai malas gile, sbb tak igt words tu dalam english. ill just say it in Malay.
orang yang tak belajar bahasa melayu mestilah tak paham,haha and ill just say


........nevermind......... =.="

so conclusion is, dlu belajar Bahasa Inggeris sebab ada dalam syllabus sekolah. UPSR, PMR, SPM. study sebab nak excel exam, then masuk KMKN and MICET, belajar English in order to meet MARA requirement for IELTS.

but now, i need to learn it so i can communicate normally with others.

semoga lama-lama, nervous akan berkurangan and saya akan fasih bercakap dalam bahasa Inggeris. Ameen !


adilah hait!

27 November 2011

Assalamualaikum,
tengah siapkan lab report, nmpk sgt tak focus buka blog2 and baca.

before that, salam maal hijrah 1433 to all !

disebabkan tahun baru, kena ada semangat baru! tp tlg lah jangan pudar awal sgt dilahh oii... keep the spirit burning ! yeay~

setelah hampir 2 bulan lebih dkt Glasgow, produktiviti amatlah kurang. banyak tidur, banyak makan, banyak rehat. sedangkan benda itulah nafsu yg perlu kita lawan, jihad melawan nafsu!

what do u need to do? organize urself!

  • tido LAPAN JAM SEHARI je.
  • BACALAH BUKU, exam lagi sebulan
  • FOCUS dalam kelas,tambahkan usaha anda!jgn sbb tak dpt and tak paham terus let go.
  • RAJIN2LA buat assignment awal, do not procrastinate. benda ni lah habit yang paling ssh nak buang dr dlu,selain kuat tido :P
  • not just academically, try improve ur inner strength too. :)
Wasssalam, sambung lab report.. =.="

rindu zaman samttaj

25 November 2011

tetiba rasa rindu masa zaman sekolah menengah,tempat mendidik not just academically, bahkan mendidik hati. zaman yg terasa tenang, dgn suasana yang memupuk diri kite menjadi lebih baik bukan sahaja dalam pelajaran bahkan agama.

every night, baca almulk setiap pkl 11 after prep malam ramai2. Eventhough dlu rasa macam pg sebab kena paksa, peraturan..tapi bila baca ramai2 rasa auranya. subuh pagi2 di surau, mathurat after subuh. rindunya dgn suasana begitu, dgn tambahnya sahabat2 yg disayangi.

peraturan kene pegi surau every subuh, maghrib and isya', siap ade kad lagi. merah utk sapa yg lewat. and kene tangkap tak pegi subuh, kene pakai telekung pg kelas. siapa yg lewat or tak pegi surau lebih dr tiga kali, kena denda bersihkan toilet ramai2 time weekend.

setiap minggu, ade bersihkan asrama and dibahagikan ikut kelas. paling suka cuci toilet, taktau nape. suke sbb cuci ramai2 kot? boleh main2. =)

tak lupa juga pada ustazah norliza, selalu je kata2 die melekat dlm hati. contohnya,
" solat apa yg bila da buat, rasa legaaaaaa sgt?"
and my answer at that time was subuh, because sbb tak liat bgn.. tp the right answer actually, is solat isya'. sbb itulah solat terakhir yg wajib kita buat dlm sehari, mungkin dkt asrama tak rasa sbb kite kene berjemaah ramai2, cube kalau time tu bukan dalam suasana asrama where ur on ur own. time tu baru terfikir, betul jugak. after solat isya' rasa lega sgt.

and bila ustazah ckp, pasal ihsan. ihsan bukan shj dgn manusia and bintang. dgn rumput sekali, kalau awk pijak rumput tu awk rasa tak awk ni bersifat tak ihsan dgn rumput? pijak sesuka hati. sejak tu, bile nak pijak rumput fikir due tiga kali.

and die tanya, every time dkt kelas masa nak duduk after bagi salam, die tny siapa yang baca bismillahirrahmanirrahim je boleh ddk. tgk? bukankah dia banyak mendidik anak muridnya.

rindunya zaman di samttaj. T.T

and terasa diri ni jauh berbeza, tiada guru yg boleh meremindkan diri kita macam dlu lagi.

sekarang ni, every pagi baca tak asmaulhusna macam sekolah dlu? baca tak almulk everynight macam sekolah dlu, mathurat amalkan? baca alquran and hafazan mcm mana pula?

Fikir2kanlah dilah, now u are on ur own.

mid of november

11 November 2011


can you tell the difference?
exactly! the cars =)

in the mid of november, winter is coming. the leaves fall and faded. autumn in my heart? boleh la tuu.

hampir 2 bulan tiba di glasgow, tp takde peningkatan. cakap english pun belit2. bile nervous lagi lah terbelit. tido berjam-jam. adakah keadaan akan berterusan begini sehingga gugurnya daun yg terakhir? U choose dilah. the choice are urs.

awal november.

02 November 2011

Assalamualaikum, rasanya.. makin lama makin mls update blog.maybe sbb takde aktviti so nothing to talk about. lalala~ sebulan sekali je post, k November.. bring it on!

di Glasgow makin lama makin sejuk, tp nak banding dlu.. dlu hujan lebih byk. dan sekarang,
sudah masuk masa siang pendek and masa mlm semakin panjang. org len tak berapa suka, but..
me likey! first time experience this thing, so agak batak la.. rasa masa utk study mlm lebih lama? haha ! yo o o jer. :P

I dont know when actually the winter is coming here in Glasgow, but ppl said its usually in hujung2 oktober or early november, haha. Tak beli lagi winter jacket, and my senior said winter jacket yg kite ade sekrg ni tak sesuai tuk winter. (that was my father's winter jacket when he studied here)

So month of November..its shopping time!

dan jangan lupa, sekrang sudah masuk awal bulan dzulhijjah. bg siapa yg boleh berpuasa, amatlah digalakkan na. terutama pada hari Arafah,which is on 9 zulhijjah this saturday,InsyaALLAH.

Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari ‘Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)

grab it while u can guys!


satu pembohongan

04 October 2011

Assalamualaikum

Inilah yang akan terjadi apabila kite suka perasan sorang diri, dan org lain yg mengingatkan kita ttg diri kita,


abg saya cakap saya penakut, apabila saya rasa diri sudah cukup berani.
kawan saya cakap saya suka membebel, sdgkan saya rasa diri cukup cool dan jarang membebel.
kawan saya cakap saya emotional, sdgkan saya rasa diri cukup rasional.
mak saya kata saya garang, sdgkan saya rasa saya cukup baik dan penyabar!

HAHA.

itulah manusia, menipu diri sendiri, bila cakap, baru tahu.=.-v


p/s: its good to know what ppl think abt us, if u have any, TYPE IT. HaHa. =)

1st post from Glasgow

21 September 2011

Alhamdulillah, da sampai di Glasgow, so many problems bfre fly dan juga after fly. lain kali dgr kata mak, suke sgt cuai. sape lah nak kawin dgn ko nanti. haha ! (ckp psl kawin pulak, stdy blm start lg =.=") gatal !

ok for a few days arriving here,
firstly.. mmg sejuk kat sini. keluar dr airport rasa angin blowing.. boleh tak tiba2 bila jalan, rasa angin tolak dr belakang. badan da kedepan, haha. paham tak ape perasaan tu? badan berat mcm ni pun rasa kena tolak dgn angin dgn kuat.

dan, kat sni amatlah berbukit bukau. penat gila daki bukit! boleh kurus tak?? haha. my friend said, muna "x kurus da la" sbb tak berpeluh langsung. just rasa penat without a setitis peluh pun jatuh dari badan yg gempal ni. lalala~

dan lagi satu, masa jalan2 kt sini.. shopping complex. tmpt duduk die teramatlah limited, tak macam sunway pyramid jalan sana ade tmpt duduk, jalan sini ade tempat duduk. And kebanyakkannya yg amek peluang tuk duduk is orang2 tua. Bygkan kalau sume org tua ddk, then kite pun ddk sekali. nampak sangat fizikal mcm muda, tp sbnrnya tua. LAlala again ~

Duduk dgn dak international kat sini, tapi tidak kenal lagi siapakah mereka. tp roomates ku, agak... haha. taktau lah leh masuk tak dgn dorang ni, lalala~

OK ! nnt nak post ape yg jd bfre fly. sekarang saya mahu makan. lalala~

toodles! Assalamualaikum~

gurlz only

17 August 2011



You know what is beautiful ? The friendship that last long.


Even though where ever you go, they still remember you. and when we are together, we still laughing out loud.
from left : mira,fit,yana,eman (bawah), nadya, tqah. :)


we are all twenties, but we were friends since 14. All six years we spend time together, how we met for the first time, how we cherish our friends are all in our memories. kept inside.

There is still more people should come,our besties. But, they have their own reason not to come, study, exams, no transport? :)

and friends.. ill miss this moment when we get together, hearing your talk with full of happiness. Even maybe I dont know ur sadness, and im not beside you when you cry, but believe me.. Ill support you from the back. Even id miss everything in your life, but believe me i still want to be apart of your life,even tiny of its . That you will remember me, as I remember you. ALWAYS.


**********************************

Saya da sampai sume. Harap dapat ketemu di lain masa. Igt tawww. Kita kne wat something b4 get married. Xkesahlah apa pon. Take care sume. Wassalam

Even though we have changed and we are all finding our own place in the world, we all know thah when tears fall or the smile spreads across our face, we will come to each other because no matter where this crazy world take us, nothing will ever change so much to the point where we are not all still friends. Take care kawan-kawan :) Semoga kite berjumpa lagi... With lots of LOVE, eman <3


Okey, sume nk bg ayt tacing, ni cm nk nages ni,hoho, . fit xde ayt sdp, ni ayt tulus dri hati, thanks sume! smoga kte jd bestfrindforeversampaisyurga Bffss :) tc, nite people. luv,hugs, kisses !

Wah, thank u guys.. u guys awesome n make me cry la...Inshaallah, kt jmpe b4 fly. Xkesa mane pn kt stdy, we stay friends. I love u guys

A prayer can go where i cannot go.. through prayers,i can be with those i care without being there..i maybe far but my prayers are always with you.. thax 4 everything gurlz only!huhu,hilang glisah stlah lama gle xjmpe.. :)insyaAllah jmpe lg!

‎"A prayer can go where i cannot go. Through prayers, i can be with those i care without being there. I maybe far but my prayers are always with you"
KAWAN SAMPAI SYURGA :') ♥

I get this msg/fb from my friend, and ill kept it in my blog. ='D

Voice Ost Setsuna by Greeeen

10 August 2011


I know we wanted to shine...we were searching for a reason to live.
Without losing, without fading.
We lived on the strength of a wish.

Even on days when you cry endless tears.
the sun rises and sets, just as it always does.

I know you thought you were left behind,
alone in this wide world.
but,this world will keep turning.
Even today, it was just a brief moment

When you're sad, cry until your eyes are dry.
When you're happy, laugh until your stomach hurts.
When you're heartbroken, feel the wind on your face.
and just wait for the day you can fly, high!

Until that day when you can reach that dream,
Until that day comes,
BELIEVE IN YOURSELF.



for a better lyric and translation, click here

fragile heart

09 August 2011


I just need to hold my heart tightly.

1 Ogos

31 July 2011


1 Ogos sudah, maksudnya tinggal lagi sebulan lebih ada kat rumah ni, kenapa sebulan lebih? Sebab, tak tahu lagi tarikh flynya bile. yang tahunya bulan september, what date and exact time tah bile, sekarang just tggu predeparture dgn Mara and tggu Nazza panggil mahu buat visa.

Secara jujurnya, tak rasa masa smkn hampir. dan tak sangka boleh fly, rasa macam tak percaya. Still tak dapat mmbygkan diri berada di sana. Masa tgh tension exam dlu, masa rasa tak boleh buat, rasa macam tak boleh nak teruskan, mak selalu suruh bayangkan diri kite ade dkt sana, sampai sekarang pun tak boleh nak bayangkan. BAYANGKAN macam mana dlu kt nak bayangkan. haha belit sudah. abaikan. :)

the thing is, ade perasaan gusar sedikit. first of all, bolehke kt get along dgn others kat sana. seorang yang tidak fasih berbahasa inggeris, cakap kucar kacir, putar belit. terbelit lidah. bak artis cakap, I sound stupid if i speak Malay, kalau kt, "Saya kedengaran spt org bodoh kalau saya cakap bahasa inggeris" 0.0?haha, ohh tidak, tidaklah sampai begitu sekali. sy still pandai. Allah bagi nikmat.hihi :)) cume tidak fasih.

yang keduanya, rasa gusar macam mana keadaan bukan berada dalam negara Islam, kat Malaysia ni aman damai. kat sana aman juga. :) harap-harapla tempat kite pegi nnt tak terjebak dgn penghapusan Islam di Eropah. Benda ini berlaku di Oslo, Norway, pembunuhan oleh Breivik. baru jugak la keluar paper baru-baru ini. bagi penggemar suratkhabar, tahula pasal berita ni. tp bagi yang belum, dan ingin tahu dgn lebih lanjut silalah google sendiri. 80+ people died. yang kite gusarkan, nnt bila sampai sana and benda tu betul2 happen dpn mata kite sendiri, adakah kite akan lari?

yang ketiga, TAK PACK APA-APA LAGI. tak tahu nak pack ape, nak beli ape, semua tak tahu. tak start apa-apa lagi ni. hihihi. peace ^^V no war!

ohh yaa, sebelum terlupa. maybe, insyaAllah akan ada post yg fully english utk melatih diri menambahbaikkan lagi vocab2. kena pegang kamus, kadang-kadang word yang simple pun sudah lupa. senang kata, time cuti lama-lama semua ilmu Thermodynamics,Material Balance, Energy Balance, Fluid Mechanics, Heat Transfer dan lain-lain sudah kabur. kena rujuk balik ni, Kalau rajin. haha. =.=

peace ^^V no war!

Salam Ramadhan 1432 H


Alhamdulillah, tidak sangka dah tiba waktu utk berpuasa. Usai sudah tarawikh pertama pada Ramadhan ini, penuh dan sesak dgn manusia yg besar mahupun kecik2. Harap2 berkekalan hingga akhir Ramdhan, bak kata org "selalunya time first and akhir2 je penuh."

(Sabda Rasulullah S.A.W)
"Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Setiap kali Ramadhan, selalu ade perancangan and azam, nak buat itu, nak buat ini. tapi, selalu tak complete and sempurna. Semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari Ramadhan dahulu.Amin.

Mari kawan-kawan, kita merancang Ramadhan kali ini. 30,114. InsyaAllah. :)

oopss, lupe pulak..di samping bulan Ramadhan yg mulia ini, saya ingin minta maaf dekat semua yang mengenali diri ini. peace ^^V, no war!





sebab kenapa tak delete blog

09 July 2011

Assalamualaikum pembuka bicara.

blog makin lama makin dibiarkan, kenapa dan mengapa? jawapan basic, i dont know. kadang-kadang, apa sebabnya kita berblogging ni? kenapa? beza orang beza pendapat dan sebab. apa sebab saya berblogging? kalau dlu, adalah dreaming want to be an islamic blogger. and id tried. but its hard, saya tidak berbakat. ada org sebab mereka menjadi ahli blogger adalah untuk membuat keuntungan, dan itu pun benda yang bagus. tapi diri sendiri pun tidak berbakat utk mencari keuntungan dr blog. jadi kenapa dan mengapa nak teruskan blog ni walaupun tidak ada sebab utk teruskan? sayang, itu dia jawapannya kerana sayang. hihihi.

Sayang? sayang apa? sayang nama dia, takut orang lain curik bila nak buat balik nnt. 'madamadadame' yang diambil dari bahasa jepun tapi salah,haha. sepatutnya, 'madamadadane' yang bermaksud lebih kurang cmni you still have a long way to go. pepatah ini amat terkenal bagi peminat anime jepun Prince of Tennis, word from Ryoma Echizen bila die dapat kalahkan pihak lawan dia dalam tennis. kenapalah pilih nama ni? sebab masa kecik2, minat sgt anime and Ryoma tu nampak cool bila sebut tu,walaupun angkuh. ahha, saya suka orang cool sbb saya pun cool. hikhikhik >.<~

sebab kedua? kadang-kadang rasa nak luahkan perasaan ker, expresskan diri ker. kalau dekat facebook terlalu open, blog ni private sikit walaupun tak diprivatekan. facebook is open but blog saya tidak hebahkan. mana lah tahu, something tu nak sgt cerita tapi taknak cerita kat facebook nnti semua org tahu, jadi cerita je kat dalam blog.kan kan kan?

sebab ketiga? tempat menghilangkan kebosanan or tempat utk lepak kalau deactivate facebook.
kalau deactivate facebook, mesti ramai yang mencari kan? ceh poyo jek. hahaha, jadi bagi kawan
yang nak tahu cerita terbaru, silalah baca blog saya. taknak baca pun takpe. peace!

jadi apa yang saya nak kongsi hari ni, orang rabun jauh tak nampak orang dr jauh.

seriously, kadang2 tak nampak jadi janganlah anggap sombong atau kera sumbang, sedih tau. bila da dtg dekat pun kadang2 tak perasan,sbb kadang2 jalan mata tak melilau, tak tgk org,tgh tunduk ke.. jadi tak perasan.pernah sekali, igtkan orang tu dikenali lambai macam giler, then salah org. malu jer. percayalah, kalau anda yg dikenali tegur saya sudah tentu saya menegur balik positively, melainkan kalau cara org tu tegur main2,ngada2. jadi conclusionnya, saya just nak cakap saya tak sombong. hehe,tu je nak ckp.the end. :)



alhamdulillah.

10 June 2011


now! i have the mood to blog. arini sume dak2 micet dpt result.. tp kite je lmbt sgt nak smpi.
akhirnya.. kite pun msg madam farra wahida[ahh i love her!] actually, kite taknak msg.. mcm unappropiate bg pelajar utk message lecturer..tp disbbkan terlalu nvs and tidak sanggup menunggu,kite pun msg..

"Madam,blh x sy thu rslt sy? Org lain da dpt tp sy xdpt lg. Sy risau. Mntk maaf sy xblh kol sbb krdt sy xckup buat panggilan."

tuptap, ttbe madam kol teruss.. ni a sayang lebih nie!!

"awak sabar la, xkanla awk dok kl pun tak dpt lg.. tggu la dlu. nanti sampai la tu..[sambil gelak2]"

tengok2, mmg betul abg posmen tu baru dtg dingdong umah..

"owh madam madam, mcm ade moto kat dpn umah.. jap2..nnt kalau die g dpn umah sy betollah tu.." DING DONG

"aah la madam, baru sampai.. hehehehe. nnt saya kol balik [padahal takde krdt]"

kite pun terus meluru, mengambil dan sign2 ape yg ptt. dgn tidak sabarnya sy koyak2... tup tup.

mne resultnye...then, ALHAMDULILLAH.

saya pun msg balik madam farra wahida, and beliau kol blk sy dan sy pun berterima kasih kepada beliau. the end. HAPPY.

Ya ALLAH, terima kasih kerana mmberiku nikmat ini.

skang, sudah masanya melaksanakan nazar. Amin!

its hard

22 May 2011

bukan ke patutnya kalau dah habis exam, u feel more relaxed,because all the burden has gone. but not for me, i kept thinking about the paper that i can not do. the more i think, i know i will not pass the 70%.

and if i dont pass the 70%, what will happen to me? and that thought keep bouncing in my head, around and around.


ahhh! seriously. please lah dilah, mnde da lepas da tak boleh nak ulang blk.

I..
I once had a dream
Even if it is one that is falling apart
Its a dream that I will treasure

As you always worry,
You say that foolish dreams are poisonous
Just like a book that tells us about the end of the world
There's the reality that we cant turn back already

Yes,I..
I have a dream
I believe in that dream
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate
I can firmly face it

One day I will,
pass over that wall
And be able to FLY
As high as the sky
This heavy thing called life
cant tie me down
At the end of my life,
on the other day that I can smile
together facing it.

dream high ost *songs still unknown*

rase mcm nak tgk dream high pulak, tak penah tgk lg. haha. silly me.. from emo turn to korean. gilo ke ape. anyway, to my dear friends. please say anything to comfort me. All ur words, will be my strength. :)


Fara shakina WAJIB baca!

17 April 2011

kite tukar dompet baru [tu pun nak cite kan]



saje je nak cite, so si para2 cakina tu bce and then die tahu lah yg kite da tukar dompet.

sbb dr dlu die suruh kite tukar dompet, haa..da tukar. puas hati anda?!

tapi dompet ni hadiah dr kaklong, masa umur kite 18. 2 years tau kite pakai, taktau la tu satu tempoh yang lame atau tak. tapi dompet tersebut sudah jadi begitu tp kite ttp taknak tukar. y? because kakak bg. yeke? yelah,dah tu sbb ape lg.. sebab ko kedekut,tknk beli dompet baru. OOPPSSS. :) SSSHHHH. :P

but ur not leftout wahai dompetku, disbbkn ko brg yg kaklong bg. ak gune juge. sebagai tmpt penyimpan duet syiling. jadi jgn sedih-sedih yer. mane boleh saya buang awak. "kan kan kan"??

p/s : 15 days more till final. Adilah study hard.



pesanan ringkas.

13 April 2011

I'd got a message,

"erm,doa gune nama nabi,nazar,qiam,puasa sunat,duha,ma'thurat. ni semua senjata rohani. bg kuat smgt. ofkoz yg lain study la. ak xley study kalau sbb parent or sbb etc2 bla3. so ak stress. then ak tnye sorang awek ni,sbb pe die study. die ckp sbb Allah. cm terkesima ak. so trus hati aku tenang blaja sbb Allah jd x terpaksa,xstress,just give the best,ape pn aku dpt ak anggap tu yg terbaik Allah bg aku. so hati tenang.hehe. tp kdg3 ade jgk la niat x bersih sbb tkut parent marah kalau fail, tkut malu kt kwn,tkut kena repeat. so time2 cmtu kne stop n muhasabah diri la ikhlaskan hati belajar. :) "

Look,this is an advice from a becoming doctor who had just pass their first year. waduh.. hebatlah.

dilah,can u be like this?

micet photo sharing

12 April 2011

oh sejak akhir-akhir ini, entry emo kan. taknak la emo emo ni. tak best kan? happy2 la best. SENYUM~ :D. dgn itu marilah kite bersama-sama melihat keindahan micet.

gambar-gambar ini amatlah sesuai bagi sesiapa yg mahu melanjutkan pelajaran di micet.[mcmlah ade org nak tgk] it supposed to be pemandangan shj,tetapi terselit juga model-model tidak berbayar, dan hanyalah pelakon semata-mata.

enjoy :F


















selamat datang ke

UNIVERSITI KUALA LUMPUR

MALAYSIAN INSTITUTE OF CHEMICAL & BIOENGINEERING TECHNOLOGY

22 days to go.

10 April 2011

i think i just want to forgot all the moments that we had shared.
its upsetting when i found out that i the only one who always remembered.
but now, i will not let the past shadowed the present.
even maybe we had been a bestfriend. maybe. its all maybe.

ok let the emo go. buat ape kite nak igt n sedih2, terase sorang2 dkt org yg da tak igt kat kite lgsg.[emo gile] not even a msg. nvm.i will not hurdle myself onto that moment again. i dont care [actually, icare. penipu sgt la tak kesah] tp biarrlaaah. mls nak pkr.

...........................................................

now, tggl lagi 22 days until my final. 3rd of may until bile? saya pun tak tahu lg, jadual tak dpt. makin hari makin busy, lg2 with the desalination project yg belum lg didiscuss, tp sudah belek sedikit demi sedikit.

doakan kami semua [FIST UK 09/10] dapat mnjejak kaki di UK in this September. all of us~

tears and now bloods.

24 March 2011

It is true that the life in unikl micet is like a shed of blood and tears. Today,im experiencing the one so-called "Tears". The first tears because of studies. It was very depressing after I got my Material Balance Test. Truthfully, I already knew what the outcome will be, after I had done the test. I cannot answer all the questions, seriously. not one. I thought, I had prepared for the result. Indeed, I was smiling after i hold the test paper. BUT to look at my marks for a long time, it was too depressing.

I GOT 7.5/50. and flash-backing my semester 1 result i managed only to get 69%.

I will not ashamed for what i'd got, and I will not ashamed to show my marks. because, this is truly my actually not ideally but reality marks.

and do u know what, in order to get an A in MatBal+EnergyBal. i have to achieve 98% in FINAL. Hah!

but it is too early to lose hope and say "i give up", i will not. after the tears i shed,now id prepared to shed the so-called "BLOODS". i still have one month time.


Ya ALLAH, please give me the strength. AMIN.

HAPPY BIRTHDAY FIQASH!

11 March 2011

Just a short entry, being busy lately.

Happy Birthday Fiqash! May ALLAH bless u.

jangan lupe, kite da LIMA TAHUN tak jmpe. bukan TIGA TAHUN. haiyoo =.=" itu pun boleh lupe kaaa..

May u be a good pharmacist one day. STudy HARD. nak balik mesir da kan this thirteen.

Jangan sedih2. be HAPPY. ALWAYs remmbr that i always remmber u..

salah satu buktinyaa...

i remmber ur birthday! hahaha. bangun2 terus wish tau~!

ok thats all. bye bye nursyafiqahashhuri! miss u. take care there~^^.

opps! kite silap satu mnde.. cik fiqash ni amik medic lah. bukan pharmacist. die amek di U al-azhar~ itu betulkann?? hahaha
thanks to fit because remind! nyanyuksss tol I nih.

twenty!

04 March 2011


1 minutes left, 4 MAC 2011 will end. there will be no more 4/3/2011. now im 20 years old. and this second in my life, i had already deactivate my facebook account for my future. my final examination will be in 2 month from now. STUDY HARD ADILAH!

thank u for all the wishes, pray for me so that i'll meet UK in this September.


Athiyatul Shakirah bt Abd Ghani

24 February 2011

just a few minutes more, the time will pass. for the last minute, i just want to wish "HAPPY 20TH BIRTHDAY" to my bestfriend. we have been friends since standard 4. and now she's in her twenties. May ALLAH bless u, and u will remain who u are no matter how hard the life will be,

to Athiyatul Shakirah bt Abd Ghani
thank u for being my friend, even now we're going different path but u are still here with, stay by my side. when i feel lonely and down, u always been there for me. thank u because still contacting me and treat me like im ur bestfriend.

to my bestfriend,
when u feeling down, please know that i'll always been there for u. i have always be grateful by having u as my friend. ALLAH give me treasure which i supposed to appreciate till the end of my life who is u. i hope u always feel happy wherever and whenever.

lastly, happy birthday my friend and thank U ALLAH because let her born in this world. :D


happy birthday atul~^^

when we felt distant, we just need to be closer

study.

18 February 2011

tgk, inilah muka org happy study, haha, itu buku fluid mechanics! tp belum start bljr g,
dilah boleh! dilah, focus! study,study,study! rajin rajin rajin!

btw, tomorrow i will play netball. its a league.therefore pray of our success tomorrow! tiap2 ari trun training, kalo tak hilang a few kgs mmg la! hahaha :P stress saya.

puteriku sayang

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli

Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti

Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan

Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu

Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri

Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi

Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana

Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama

Tiada siapa yang akan boleh merampasnya

Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama

Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya

Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara

Mahligai syurga itulah tempatnya


right now, i love this songs. even ni nasyid lame, but i like~ hijjaz- puteriku sayang~^^.

motivate motivate.

17 February 2011

Sejak mukhtahir ini, saya spt mengabaikan pelajaran. Maybe terlalu penat bersukan menyebabkan minggu ni sy banyak sgt tidur, dlu mmg selalu tidur but because of new sem and i have to struggle kalau nak menjejak kaki ke UK.

melihat sahabat2 yang baru fly ke aussie, snap pic lawa2 kat sana membuatkan sy tersedar dr keletihan.. dilah force to study, letih mcm mne pun u have to study! kate nak belajar kat UK.

congrats to some of our friends, batch aussie yg sudah menjejaki kakinye di bumi oz. dan juga yg bakal naik flight pada awl pagi esok. ohh, ikutkan hati mahu saja saya menghantar mereka. kongsi kegembiraan dan kenervousan fly. Insya-Allah,biiznillah.. the day will come to me too :D amin!

Ya ALLAH, berilah ketenangan dalam hatiku dalam mempelajari Ilmu-Mu. Jauhkanlah ak dari sifat pembenci. Ya ALLAH, lapangkanlah dadaku dalam menimba Ilmu-Mu.

I LOVE TO STUDY. SAYA SUKA BELAJAR. dan SAYA TAK MALU BELAJAR!

akhir kalam, doakan sy berjaya fly~ he3 :P

argon,argon..argon!!

12 February 2011

Assalamualaikum~
KARNIVAL SUKAN MICET
karnival yang amat ditunggu-tunggukan oleh org yg mmpunyai semangat kesukanan yg tinggi,he3. berlangsung selama 2 minggu dan HANYA pada hujung minggu sahaja. acara yang dipertandingkan ialah, pingpong,badminton,ragbi,sepak takraw,netball dan banyak lagi.

dan acara yang saya masuk adalah, pingpong dan netball. pingpong da lawan, and pihak perempuan secara beregu kalah.he2,Akan tetapi, disbbkan kami main team..team laki menang 2.jd overall dapat JUARA.Alhamdulillah. perlawanan amat best sekali. saya puas hati! wlpn adelah sedikit kecewa time kalah, tp adat permainan, ada menang ada kalah. bak kata one of pihak lawan supporter,"kalau semua nak menang, sapa yang nak kalah" hee :D

but the next game is netball, yg akan berlangsung pada next saturday maybe. setakat ni trun men everyday netball,except sabtu ahad.jgn terkejut nnt hilang 5kg bak kata ummi. haahaha!yeay~

AZANAM SHAH'S CUP!

ARGON,GO GO GO!!



my return.

02 February 2011

Assalamualaikum pembuka bicara,

Tak tahu da berape lame kite biarkan blog ni berkarat, yg penting bukan sethn. banyak cerita yg ketinggalan disbbkan ketiadaan internet di micet [bukan salah internet kat micet,tp laptop yg nenong]

rusuhan di mesir, mule2 dgr2 jer.. kawan2 kat sane cerita. tp igtkan dorang macam ok kot, takde hal sgt. rusuhan biase jer. tp when my mom call me,and then ask " Dila,kol tak mak kawan2 dila yg study kat mesir? ape cerita dieorg? brpe ramai kawan dila kat mesir? nasib baik dlu dila tak pegi mesir.."

struck like a lightning, aah.. ramai kawan2 kite kat mesir, kenapa tak terpikir pun keadaan dorang mcm mne. teruk nya kt sbg sahabt. after that, kegusaran and kerisauan melanda.. macam mana keadaan dorang kat mesir.. line tenet and call kne sekat. sbg shabt pun da risau, apetah lagi family2 yg dr mereka bby lg yg menjaga mereka. Semoga mereka berada dalam keadaan selamat.

ya... begitu ramai kawan2ku di mesir. Ya ALLAH,selamatkanlah mereka..dan muslim n muslimat yg lain. bagi lah jihad mereka mmbuahkan hasil. Jatuhkanlah mubarak yg menjadi duri dalam daging kpd umat islam.

.............................

keadaan di micet begitu sibuk sekali, this second sem really like studying for me. hope i can get through this.. tido plg lewat pkl lima.bukan lima ptg tau. lima pagi! sllu pkl dua. kadang2 pkl 1.. jarang2 pukul 12. petang2 trun men netball, but i like it. lame da tak men netball. dok micet this second sem ni mmg lepas gian habisla. nnt bulan due.. eh silap. da masuk bulan due.. ade karnival sukan micet.

bagi org yg mmpunyai smgt kesukanan yang kuat spt sy.. karnival inilah yg amat ditunggu2kan! yeah~^^.

Bull's Eye!

19 January 2011

second.
what is the different between both of these? satu blur2 sket, satu lagi jelas,terang dan nyata,izhar! hehehe :P

this same goes to our aim or target. kite kena jelas dgn matlamat kite, baru kite boleh aim direct to the bulls eye! kalau matlamat kite blur macam dkt sebelah kiri tu.. agak susah utk kite aim dkt bulls eye, sebab kite tidak jelas.susah nak target. paham tak? haha. taktau nak trgkan camne, but madam aiza menerangkan dgn bagus sekali.

Bila jelas dgn matlamat kite, mesti akan berusaha ke arah tu.
jadi JOMlah usaha bersama-sama ke arah matlamat kite!
BULL'S EYE!


teka-teki

Akhirnya ada time utk post baru, sebenarnya banyak je masa tpi dgn kelas yg baru start. and smlm, kelas engineering graphic yg bg sy ssh utk difahami. pening lagi. sampai sekrang, kene kuat berimaginasi. hehe :)

but a few days ago, i had a class with madam aiza. She teach me, Fluid Mechanics and Heat Transfer and "something".

First.please arrange this word to oneword.


do you get it? please answer through the comment box.
p/s : If u want to answer this, please do not look at the comment box first. because the answer is there. congrats to nurfarahashikin for the answer~^^! [this is ur hadiah, nama disebutkan di dalam blog. bangga tak??haha^^]

I LOVE STUDY

17 January 2011

Keadaan micet tiada air, sedikit demi sedikit, dr satu blok pindah ke blok lain. peringatan pada diri sndri, lain kali bgn awal, mandi terus.. kan naya takde air. kenalh pergi dr Blok C ke Blok A. jauh tau tak. kena naik turun tangga. hohoho.

well, setakat ni.. pembelajaran kite ok. sbb baru start kelas, belum lg bg tutorial.
dah belajar engineering material,byk kena pahamkan dari graph2.. sama ada die brittle, or ductile, sama ada engineering stress-strain atau true stress-strain. and kena hafal byk formula baru and derive. best!

baru due kelas start, lagi stu subject is thermodynamics with Dr. Robert. baru belajar intro2.. spe yg menghasilkan law ini, bila? and ape die buat utk prove kan Law tersebut.

Sebenarnya, belajar ni mmg best.. banyak benda yang kite tak tahu,kite tahu. Dunia ni Luas, Orgnye pun ramai. Belajar menjadi tidak best ketika diri kita tidak ikhlas. kite belajar utk periksa, ketika ade exam je kite belajar. sbb tula akan rase tension,stress and malas utk belajar.

I LOVE STUDY! Saya SUKA belajar dan Saya Tidak MALU belajar!YEay!^^.

Innallaha maana.

12 January 2011

Assalamualaikum,

The start of new semester, setakat ni belum start belajar ape2 lagi. Insya-Allah, pagi nnt start kelas THERMODYNAMICS with Dr Robert Bachmann.WOah!0.O~

Result da dapat! conclusion nye, kalau tak struggle betul2 this sem.. bye bye UK. farewell. sambung pendidikan awal kanak-kanak jela. Pointer tak mencapai target yang sepatutnya. At first, memanglah agak sedih+kecewa+risau semua complete in one set! But after read kak zati's post blog, rase tenang. bacalah..

Do the best that u can! and let Allah decide for you.

This sem pointer pun adalah ketentuan Allah, terima dgn seadanya, dan berusaha dgn bersungguh-sungguh. dan jika tempat itu ditakdirkan untuk kamu, maka pergilah kamu disana.

Well orang kata, if ade masalah and nak tahu ape jwpnye, or memberi ketenangan di hati.. bukalah Al-Quran, bacalah tafsirnya.. ini jawapannya.

Jika kamu tidak menolongnya(Muhammad), sesungguhnya Allah telah menolongnya (yaitu) ketika orang-orang kafir mengusirnya (dari Mekah);sedang dia salah seorang dari dua orang ketika keduanya berada dalam gua,ketika itu dia berkata kepada sahabatnya, "Janganlah engkau bersedih,sesungguhnya Allah bersama kita." Maka Allah menurunkan ketenangan kepadanya (Muhammad) dan membantu dgn bala tentera (malaikat-malaikat) yang tidak terlihat olehmu, dan Dia menjadikan seruan orang-orang kafir itu rendah.dan Firman Allah itulah yang tinggi.Allah Mahaperkasa,Mahabijaksana.
surah At-taubah,ayat 40.


Sesungguhnya firman Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya,Kami hanya mengatakan kepadanya, " Jadilah!" Maka jadilah sesuatu itu.
surah an-Nahl,ayat 40.


Dan orang-orang yang kemarin mengangan-angankan kedudukannya (Karun) itu berkata, "Aduhai,benarlah kiranya Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya dan membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya. Sekiranya Allah tidak melimpahkan karunia-Nya kepada kita, tentu Dia telah membenamkan kita pula. Aduhai, benarlah kiranya tidak akan beruntung orang-orang yang mengingkari (nikmat Allah)."
surah al-Qasas,ayat 82

.

Jangan kita bersedih dgn apa yang Allah telah berikan kepada kita, malah mensyukuri nikmatnya.Jika Allah sudah takdirkan itu untuk kita, maka jadilah. Dan jangan bersedih ketika dilanda masalah, kerana Allah sentiasa bersama dgn kita. Ya Allah, sesungguhnya engkau Maha mengetahui.

jyane!

07 January 2011

setelah berjam-jam bermain harvest moon a wonderful life,tup tap da pkl 6. LUPE. esok balik awal pagi, bag tak packing. barang-barang belum cari. haha, terpaksa la off ps2 dgn berat hatinya. baru je smpi Summer 9th, tak sabar nak bertemu dgn Fall dan juga Winter~^^. [buat-buat paham jela]

okeh! packing,packing,packing!
mnde paling simple nak buat,pring...prang..kreekk..krookkk..siap! he3.

kekalkan semangat semester baru. go go go!

yeay! yeay! yeay!

ha! ha! ha!

ho! ho! ho!

kah! kah! kah!

dgn ini saya mengucapkan,selamat "berhibernating" blog utk sementara waktu. dan terime kasih kerana sokongan-sokongan anda semua! [koya]

mak : Adilaaaaahhhh...da pack barang ke belumm??[kompem malam nnt mak kite tny]

azam

well people said tahun baru, azam baru. for me, still keeping the azam lama and i hope i will achieve it. ade orang ade azam, ade orang takde azam, ade orang azam die tercapai, ade orang azam die tak tercapai. ade org bgtahu ape azam die, azam saya?? secret. hahaha.

ape eh azam dlm bahasa inggeris? tak tahu. cheak translate google, determination. tp itu kesungguhan or keazaman kan? haha,ntahlaa.. english tak power sgt. u know what u want to achieve, and then u should set a goal. what to do, and how to do.

tapi, azam-azam lama tak tercapai sbb sifat saya yang kurang istiqamah and kesungguhan ni la jadinya azam tu masuk bakul simpan je dalam tu buat hiasan and abaikan. but whenever i look back, i see me yg lemah. sbb semua azam tak tercapai. sape suke tgk diri sendiri lemah, takde sape suke.

so azam-azam yg da terperuk lame, sejak bbrpe thn yg lepas. saya nak gali balik. saya nak cuba balik. saya nak cuba menjadi diantara orang-orang yg berusaha dalam hidup. bukan macam tin kosong.

hee :D tapi kan.. ade satu azam yg tercapai! baru perasan..tapi azam ni tah pape punye azam la.. azam "tak mencari org utk disukai". hahaha,buat lawak je.

this is a start of a new semester


its comfirm! tomorrow at 8.30 am i will bertolak from subang jaya to melaka. expected time that i will arrive there maybe around 12.30 pm. oh my! yeah, its true. i wont say i will go to a place so-called "hell" as other ppl said, or a place which is like a misery. no no no! because there is a place where im studying. Universiti Kuala Lumpur-Malaysian Institute Chemical Engineering and Biotechology aka MICET.

and the second sem, which is said to be the hardest part of my micet life. Oh my, and just now, i got my time table. and i sastified with it.why? because i will go back early on friday! yeah!


Fluid Mechanics,Thermodynamics,Energy Balance, Engineering Design,Mathematics, Applied Chemical Engineering wait for me! I will learn all of u! hihihi. I will not be lazy, I wont be lazy! This is a start. Start of the new semester. Wish me luck~^^.

Ya Allah,permudahkanlah ak dalam menimba ilmu-Mu.






today is today

05 January 2011


what special day is today?

  • my bestfriend's birthday Aiman Atiqah, and i heard that Fit had done a special prank to her. *thumbs up* read here.

  • I start playing harvest moon a wonderful life, now im already 9th spring :) Even though the game is not suitable for a person who is actually going to be 20 in 2 month from now, but i have fun playing it. Go Go Muzaac![my character's name]

  • I think i have to list down what i should bring to micet, because the time is getting nearer=.=" [8th January 2011]. oh my! getting nervous.*.*

Lastly,


HaPPY bIRThDAY aiMAN~

First Person yg Meraikan Umur 20 in Our Group.HIHIHI^^V:D

pic at bukit cerakah part 3

02 January 2011



*sebelum terlupa* nadia kirim salam kat awk pikahh, die kate die rindu adikberadik twin die. hihihi. ok second part of the cerakah. yg ni sume kite curik dkt fb, disbbkan awk da deactivate fb.. takpe. kite kongsi di sini yeap!



















xyh upload dr handphone kite lah, ni da cukup kan fiqash? hihihi.