berterus-terang.

05 December 2010

Innallaha ma'sabreen,Sesungguhnya Allah bersama org2 yg sabar. ayat ni selalu dikaitkan kepada org2 yg berdakwah, walaupun byk rintangan and cabaran yg die hadapi tapi die tetap sabar menempuhnye demi Allah SWT.

Sabar dalam berdakwah, Sabar ketika di keji dan dihina, Sabar ketika diri berada dalam keadaan susah, Sabar apabila kita tidak nampak jalan penyelesaian dan masalah datang secara bertubi-tubi.

Sabar dalam pergaulan,ibu bapa,keluarga, dan sahabat2. Sabar ketika diri mudah shj tutur kata-kata yg menghiris hati org. Sabar drp menabur fitnah. dan tahan diri drp mengumpat juga salah satu sifat sabar yg perlu kite terapkan.

mengumpat, yg inilah sifat yg perlu dikikis oleh semua org. peringatan kepada diri sendri, dan juge org lain. kadang2 kite pun tak sedar, diri kite ni mengumpat. padahal mengumpat adalah salah satu dosa2 besar. tp kite still tak endahkan and biarkan.

mengumpat boleh merosakkan hubungan dan ukhuwah, dan akhirnya mmbuatkan umat Islam berpecah belah.Sedangkn dalam ISlam, setiap umat ISlam adalah bersaudara. Hadith juge menyebut, tidak sempurna iman seseorang jika dia tidak menyanyangi sahabtnye lebih daripada diri sendiri.halawatul iman,kemanisan iman.

siapa yg taknak merasa kemanisan iman ketika beribadah, siapa taknak?

jadi Adilah,elakkan mengumpat dan sila berterus terang.Ustazah asma,[isteri kpd salah seorg lecterur di micet] berkata, kalau org tu mmg betul2 bermasalah and kite mngumpat psl dia bersama rakan2 lain kerana ingin membincangkan cara2 terbaik utk mmberitahu die mesti kena ade ACTION selepas itu. kalo lah still takde action, itu sudah dikira mengumpat. jd dilah, berterus terang adalah action yg perlu kamu buat!

berterus-terang,berterus-terang,berterus-terang!

Share This Post

6 comments:

Monkey D. Lutfi Says:

so fi berterus terang ngan akk, sampai ati akk x tunggu kat ym ari2, bls spata pon x.. owg rindu mesia TT_TT sampai ati akk, wuuuuu

Adell Says:

lah, sorry.kite lame xbkk ym. kite pny ym kdg2 rosak, ritu ade dpt bkk then stuck tibe2. sbb tu tros off. maybe time tu kot, lps tu kite da tak bkk ym da. sorry2!

xpikirlagi Says:

m'ngumpat?ssh gak nak buang.
perempuan......

Adell Says:

huhu,kite pun sme. tp nak cbe usaha kurangkan. mane tau lame2 ok ker.

lilacfla Says:

sukarnya berterus terang, atas alasan menjaga hati, padahal natijah menjaga hati tu, membuahkan lagi banyak rasa tak puas hati..

Adell Says:

to lilacfla.
yes,mmg betol ape yg cik lila ckp. demi menjaga hati, hati menyimpan perasaan. kalo sedikit2 lama2 jd bukit, habislah..