four season

30 December 2010

saya belum mandi, tapi sudah post di awal-awal pagi. jangan ikutye.. pergi mandi dlu pastu baru post. tp yg penting sy sudah basuh muka and gosok gigi. anda sudahh?itu ialah civilization! haha. owh agenda yang paling saya tak sabar esok ialah...
jeng.. jeng.. jeng! nak pergi bukit cerakah! with my samttajmates. hihihi. hhmm. kami bercadang mahu pergi cycling and buat photoshotting, eventhough saya just gune camera handphone,disbbkan takde camera sendiri and camera family kakak saya sudah rembat!

tak sabarnye nak pi esok, nak masuk umah musim. skang musim winter kan?? sejuk tak? sejuk tak?? kene pakai baju tebal-tebal ker?? hihihi. extreme betul. the first musim yang saya suka is... WINTER!


disebabkan tak pernah rasela, saya suke sgt season ni. tapi taktahula akan datang macam mana. disebabkan Malaysia mempunyai cuaca panas dan lembap. jadi tidak adelah season ni.and the second season i like is...AUTUMN!


Even time ni,bunga-bunga mula menguning and akan jatuh satu persatu.. tapi that scene look nice to me, tapi kan.. kadang-kadang kat Malaysia ade jugak macam nie..hihi. cantik tau~MALAYSIA BOLEH! and the third season is..SPRING!


time ni bunga-bunga akan mengembang, dan menyerlah kecantikkannya.. sakurasakuradesu!! teringin nak tgk bunga sakura,real punya..cantik.

and the last is SUMMER. disbbkan malaysia mmpunyai cuaca ini sepanjang masa, jadi.. dah selalu rase. hihi.tapi saya bersyukur,sbb kadang-kadang saya nampak juga scene macam ni..




jadi semua season, mmg cantik-cantik belaka. takde satu pun yang kurang, itulah ciptaan ALLAH SWT. betapa besarnya kuasa die dr panas ke sejuk, dari berbunga ke luruh then berbunga balik. Ya Allah, kalau ade peluang saya akan tangkap gambar-gambar pemandangan yang indah ni. Tp belum bile camera sendri lg, nak beli.. tp camera ape yg bestnye eh?DSLR? hahaha. ade cadangan x?

Saya mahu beli camera and ambil gambar banyak-banyak and tersangatla banyak. :))

A woman who love that man very much~

29 December 2010

A woman loves you

The woman loves you wholeheartedly

She follows you around like a shadow everyday

She smiles but actually is crying

How much longer do I just have to look at you,alone.

This love that came like a wind

This love that is like a beggar

If I continue this, will u love me?

Just come a little nearer

Just a little bit

If I take one closer step to you,then you take two steps back

I,who love you is next to you now

That woman is crying

That woman is very shy

So she learnt how to smile

There are so many things she cannot tell her closest friend

Her heart is full of tears

So that girl loved you because you were the same

Yet another fool,another fool

Cant you hug me before you leave?

I want to be loved

Everyday in my heart,

just in my heart

I shout "I'm right next to you"

Do you know that I am that woman?

You dont do you?

Because you are just a fool.


This is dedicated to that woman who love that guy secretly, so much until she cannot bear it. I dont know how much the person suffer because I never had been feeling this way.But I do know how "one sided" feeling, because i had like someone before. "Like" only, and I dont think that is love. muahaha. jiwangnyee..

But even like someone make someone suffer,a little bit. That's why I decided not to like someone anymore.To those who suffer because of this,stop it..because there is so much more u can be happy without that feeling.But when the time is come, the right person come. appreciate him or her.[and pergila kahwin cepat-cepat,secepat yg mungkin.haha,smego perhubungan itu terpelihara dan diredhai Allah]

So what with this jiwang karat marat post, hihi. saje-sajejer.. btw, this song is actually the translated of "That woman" sang by Baek Ji Young. OST Secret Garden :))




Hmm.

26 December 2010

sometimes, there is something we cannot shared with others. even how much we feel tired and exhausted.


right now,bersabarlah dilah.sabar.










Happy Birthday Faiz!


dah dah muke cam nak cari pasal..ape?! ape?! hihihi. da besar. May U be a Better Muslim. Happy 18th~

tunang

20 December 2010

Assalamualaikum, so before this i already wrote that "the day of tomorrow" we have a big function. that is why the massive exploration occur. so then. what is the big thingy??

.MY SIS ENGAGEMENT.

the theme is blue and pink? pink? oh rite,yeah pink. sama mcm blog ni. BLUE n PINK. hihi. so all my family members wearing pink on that day. except for my sis, she's wearing blue and a lil bit pink. she want to look extraordinary compared to others kan.

here some pictures i want to share.

-the parents-

-the girls-

-the boys-

-my friend with her family-

akhirnye boleh post jugak. setelah beberapa hari tiada internet di rumah~ hehe. lambat beberapa hari. the majlis on 19dec.



massive exploration.

17 December 2010

status FB "massive exploration"
ni bertuahnye org yg ade blog sy, tak phm mksd fb
sy jelaskan dri blog [bertuah la sgt,koya molekk] hihiihi :))

massive exploration bermaksud eksploitasi besar-besaran.
this massive exploration happen in my house. disbbkan kami di rumah
mmpunyai function the day of tomorrow, thats y la rumah ni kene kemas.

hhmm,buang sume komputer-komputer lama. scanner. alatan2 elektrik.
kertas-kertas,file-file, magazine-magazine..komik-komik lama.
kerja-kerja menukul, kerja-kerja mengangkat komputer pc gedabakk tu.
sy sudah buat. sy mmg strong. strong girl!hoho.

tapi yg byk buat kerja byk bukanla sy,tp kakak sy,kaklong.. dan juga my daddy yg byk wat keje.hihi
sy tukang tolong sikit2 sje. nak wat cne. anak pemalas nih. hohoo.
buat air da la tak sedap,tak pass lg. hmm.

hope the funtion when well, what funtion? wait for my post nnt!

bff?

15 December 2010

today i got a message from my friend (identiti dirahsiakan)

" dila:'(
r u my bestf? "

we have a few short reply msgs after that. and one of my replies :

"but before that. tp truthfully.. after kuar samtaj,kite mmberontak jd kite tak pernah kategorikan spe2 pun bff. perangai kite da berubah after kuar sne.kite mmberontak smpi mse mule2 smpi mrsm pun kite taknak kwn dgn org sgt, taknak rapat dgn spe2. tp after 1 year kat sne da ok sket. tp still perangai kite yg hati dah keras tu ttp tak lebur. kite rapat dgn org tp kite tak letak dorang sbg bff. but just kawan.jd..kite taktau kalo awk tnye psl bff ni.so for u what is bff?"

"for me, friend is there for u when u need a support.and when u are wrong, they told u. if die tak support awk, they cannot be consider as a friend pun. and for me, kawan is when u can be honest to them. so no backtalking."

"that is the definition of being in friendship for me. (acece ckp bi tp rubbish) haha!"

but there is a day, i thought that i have lose my bestfriends. because we dont contact anymore, and the silence between us really make me believe that we are no longer bestfriends.

but now i know, for a friendship to happen there must be two person who work on it. after a few hangouts with my samtaj friends. i believe we still can be bestfriends even we hardly see each other, wont we? and im sorry for that useless thought. maybe on that day im too sensitive.
to my samtaj friend that maybe will be reading this post,ade due org jer. fit and eman. hehe. sorry sgt2..the stupid me.baka-baka neko!

and one more, we must appreciate people around us. who take u as their bff. thanks to that PERSON, even when im in this state u still consider me as ur bff :) thank u thank u.

date with girls only!

11 December 2010






this post is for today, oh no! it is for yesterday 12 DISEMBER 2010. i went out with my bestbestbestfriendsss! hhmm. who they are?? Nur Amirah, Aiman Atiqah,Liyana Safira and Nurul Nadiah. they are my friends from samtaj! the school that have the best memories.

ssh tau nak kumpulkan semua org. gathering kali ni pun berusaha sedaya upaya utk mengumpulkan org. CONTOHNYA! utk menarik aiman dtg kami memujuk and memikir pelbagai cara dan idea spy die dtg. pada mulanya kami mahu pergi SUNWAY PYRAMID. disbbkn itu, yana n nadia sanggup mahu amik eman di uia pj and bersama-sama dr sana bertolak ker sunway pyramid.

banyak dugaan tau? eman kene blk awal. ikut perkiraan die tak smpt smpi awl di uia kalau die pg sunway. mule mule da putus harapan sbb bincang da pkl 12 malam..pgnye nak pergi da. tibe tibe idea dtg! PERGI MID LA! sbb eman sng nak pg mid, boleh jimat masa. boleh cakap banyak-banyak! wlpn status di facebook saya sudah stated yg sy tidak mahu pergi mid lagi kerana due kali takleh masuk tren and keadaan mid yg sesak. tapi demi mahu berkumpul, berjmpe dan berseronok sakan saya sanggup! for them,im willing.

ok. ni lagi satu dugaan. disebabkan kami semua [me,yana n nadia] are not uia pj student. maka kami tidak tahu la jalan mcm mana nak pg uia. just tahu bus U85 rapid kl or metrobus 12. tp taktahu nak tggu bas kat mne?? dgn bantuan Afiqah kawan mrsm yg berada di uia, dan jge kawannya Nazirah tnyla nak tggu kat mana.

kami ulang alik antare due jejantas. naik trun tangga. tny uncle bas. bas U85 tggu kat mne? where where? odieyo? hhmm, hampeh. last sekali, Aiman dgn beraninya mengharungi onak dan duri datang mid SORANG2. perghh! bagus ah aiman. terime kasih! demi utk berjmpe kami semua.

ish ish ish, byk jugak nak cite pasal arini. drp mid kami semua ke TS. kerana mid terlalu sesak,kirenye kt still tak ubah pendirian la. tak suke pergi mid. dan akhirnya sampai di TS. hihihi, kami pergi main cosmo world. wlpn harga rm37 with MyKad tp alang-alang menyeluk pekasam,biar sampai ke pangkal lengan.

mule2 pun da main yg spinning. tu pun da jerit makk!! makk!!!! act, kite ni gayat.. tp ngada2 gak nak main. hihihi. rahsie yer![koya] then main tomohawk,lagilaa..denyut jantung deras ketika diri tergantung. da pkr aa time tu.. benda ni boleh ke support kite yg berat.hihi riso sgt.. time tu da jerit gile. pada ketika itulah, tekak rase sakit akibat jerit yg mcm lelaki. yana pun kate die terkejut dgn sy jerit tau. sye thu jeritan sye amat pelik.hihihi. minta maaf yer.

dan akhirnya, destinasi terakhir sy MIXER. perjuangan sy bermain di medan TS hanyalah setakat ini shj. trun je, mata da berair, perut rasa mual. diri byk angin. mulut rase nak muntah. saya tak sanggup meneruskan. maafkanlah kawan-kawan. pergilah kamu bermain roller coaster. tak tahan. serius. da tak larat nak jerit.. bekam je mulut.. yelah, takot tergigit lidah time jerit.. boleh mati taw! sekarang pun still pening2 rse bergoyang2 kat kepala.. ada monyet kaa?? tidakk! sbb bak kate eman ade fluid dalam eustachian tube~^^
dan hasilnyaa..

rm37/3= rm 12.333

berbaloi takk? berbaloi?? sy still rase berbaloi sbb boleh jmpe dorang. hihihi :)

akhirnya,kami semua balik rumah masing2. mira, yana and nad ktm. and sy n eman pi uia. tp kite sempat menyinggah jer. igt nak jmpe fit, ainu,dll tp ape nak wat. mak mahu smpi. bye bye semua! huhu

boleh tak,sekarang baru rasa nak nangis?sedih. bile lg dpt berkumpul ramai2. hmm.

inilah aktiviti kami sepanjang hari.




date with siti hajar azemin

eh lupe pulak nak cite, after dpt thu result ielts. saya pun keluar dgn lega hati with hajar. mule2 kak zura nak main boling, tp boling da di reserve. tahu takk? pemain malaysia buat latihan dkt sunway pyramid, tp kite assume je die pemain malaysia sbb ad tulis malaysia blkg bju die. ala bju boling yg warna kuning with tulisan malaysia tu. pemain malaysia la tu. hehehe.

dgn kecewanya.. kite kuar. then lalu tmpt archery. kiteorg pun mainla archery, archery ni sukan yg digalakkan. sunnah nabi. da pernah main tiga kali. hasilnya..
kak zura lah pemenangnya walaupun die pertama kali bermain. di ikuti dgn hajar dan terakhir saya. tahniah!

tapi tidak mengapa. saya berjaya mengalahkan hajar dgn bermain basketball. pungutan mata 140++ saya mendapat EXCELLENT. yeay! jgn mara hajar. adillah tu, awk mng archery kite mng basketball. hehehe^^

10/11/12

10 DISEMBER 2010

tarikh keramat bg siapa yg amik ielts pada 11 nov.hari tu mmg da decide mhu keluar dgn hajar and kak zura. pergi pyramid, and then ttbe dapat msg dr farah. die tanye da check ielts belum. kite mule2 mahu check after kuar sbb takut nnt tension je after check sbb tak pass. nnt moody kuar dgn hajar. takkan nak kuar moody moody, saya tak mahu!

ttp sft curious sy yg tak pernah tggi pun seblum ni, tibe tibe tinggi la pulak. hati mmberontak nak thu rslt cmne. then bkkla laptop yg lembap sgt nak buke ni. masuk british council pnye website. then isi isi. lupe candidate no. carik dalam beg. isi isi.. tak dpt. isi isi.. tak dpt. knpe nii??knp usha fb ramai je dah tahu rslt..knp?? ade jugak la kelibat di hati mengatakan.. ntah2 die tak show rslt utk org yg tak pass. then pun give up la sbb da janji dgn hajar pkl 10. laptop di shutdown kan.

tbe2 hajar msg die kate tunda pkl 11. sifat curiousity meninggi, and tidak puas hati. bukak balik laptop. tggu pnye tggu and tggu. internet loading. then bukak british council again, try lagi.. isi isi,tak dpt. isi isi tak dpt. ARGH! hmm. then try la isi blk no. IC WITH SENGKANG. jeng! akhirnya dapat..

keputusannya..
ALHAMDULILLAH!

ielts in the morning.

ok,second part!
hhmm, dgn rase bersalah..kami terus meneruskan perjalanan pergi ke KL. MINTAK MAAF BG SUME TDP UK MICET, sbb sy anda tidak dpt breakfast murah murah di melaka. pergi KL sume berlapar. mengharapkn satu roti menjadi bekalan.ok lets start talking abt the real ietls.

LISTENING
mmg kene fokus habis, start je hilang fokus kemudiannye akan spoil. bile tertinggal, jgn pk abt that ques again. tgk soklan after terus. gune tenaga anda sepnuh daya JGN IGT soklan yg tak dpt jwb.

READING
woah! this is the hardest part ever. u know what. there were many questions that i cant complete in the last 1o minutes. akhirnya saye main hentam jer. tp hentam hentam kene la btol2 pk jwpn die yg plg sesuai. asalkan sume complete.
COMPLETE.

WRITING
this was actually i thought be the hardest one, but bile wat reading time ari tu jer..mmg reading overtook the writing. writing ques, part 1 die bg 2 graph.. abt ape? lupe. part 2. soklan ni je kite igt..
"does the disadvantage overweight the advantage" the main ques. pun da lupe.

SPEAKING
haa, ni sy igt sket2.. first of all dpt interviewer foreigner. tak egt nme. hhihi. agak cuak. menggelabah. da la masuk nak ddk tak muat,sempit![padahal diri badan besar] hahaha. dah dah speaking,speaking.. hhmm die tny basic question dlu. nama ape, hometown, ape yg nak ubah kat hometown, ape yg kite suke pasal hometown, ape yg kite sllu wat kat hometown. suke mkn ape time kecik2. skang ni suke lg tak makann tu.favourite animal..dll. tak egt ape lg. yg tu sume part 1.

then part 2. yg bahagian die bg pensil boleh take notes tu. dapat question pasal, ur favourite TV/RADIO PRESENTER. at first,oh what?? kt tgk drama jer. tak tau la pulak pasal tv tv n radio radio ni. pertamanya. sbb sy jarang dgr radio dan juga tgk mnde selain drama. akhirnyaa.. sy pun pilih.

-AZNIL HAJI ZAWAWI- [nama pun da salah]

part ni, mmg putar belit. sbb taktau nak ckp ap pasal aznil ni, serius putar belit! belit lidah trgkan pasal die nie.. sbb kite bukan thu sgt pasal aznil ni. kite pilih die sbb suke tgk cite TOM TOM BAK! yg tu je terlintas dalam masa 1 minit. then go on jelah.. membebel.membebel. bile dah tahu kite stray from the subject. ulang blk. itulah putar belit.

then habis sume selesai dan lega. sy happy da habis. teruk ke tak. abaikan. happy happy dlu. nnt bile kene repeat bru pk blk. so pgla dak2 perempuan micet ke genting dan sy blk rumah golek golek.

oh lupe. my date of ielts 27 NOVEMBER 2010.

before ietls.

oh disebabkan lama sangat tidak berblogging. byk mnde nak cite. akan diseparate separate kan post.

ok first of all. lets talk abt the day of ielts. disebabkan exam ini start pd pkl 9 pagi, kami semua pelajar micet MESTI bertolak dari MELAKA hendak ke KUALA LUMPUR pada pukul 6 pagi, jadi president kami yang mulia sudah bg amaran kpd sume org, esk subuh di surau spy sume org smpi TEPAT pkl 6 pg di dpn surau.

malam sebelum itu, disbbkn cafe sume ttp.. budak lelaki program kami teramatlah baik hati membelikan mknn utk kami budak budak perempuan[sbb dorang ade kete] jd kami pun berkumpul makan makan beramai-ramai. aktiviti sepanjang minggu ielts. ketika itu.

michelle : ha,adilah esok jgn tak bgn pulak.
org len[tak igt spe] : alah, adilah bgn awal takpe..
ak[di dalam hati} : aah, ak sng je bgn.. ok boleh pny bgn awal.

KEESOKKAN HARINYA..
deringan handphone brbunyi. lalala~

wawa:ello,adilah kat mne ni?
me : dalam bilik lg knp..?? [then ttbe trfikir dat something bad happen] sekarng pukul bape niii????
wawa: da pkl 6..
me : alamak!!! lah yeekkeee.. alamakk..adoii... semua org da sampai ker? budak laki sume da smpi? [bajet ade org lg lmbt]
wawa : aah, sume da sampai.
me : la yeke.. okok..

dgn berkeliaran kejut shima! shima!! bgn da pkl 6 lbihh ni, sume da smpi..
then tup tap tup tap kiteorg pun da bersiap, dgn berjalan pantas ke bas. dgn mke malu nak pandang org len..adoi. serius malu. malu malu malu! tolong laa saya malu.. tulah lain kali jgn bajet lebh, perasan boleh bgn awal. tgk ape sudah jd!

berterus-terang.

05 December 2010

Innallaha ma'sabreen,Sesungguhnya Allah bersama org2 yg sabar. ayat ni selalu dikaitkan kepada org2 yg berdakwah, walaupun byk rintangan and cabaran yg die hadapi tapi die tetap sabar menempuhnye demi Allah SWT.

Sabar dalam berdakwah, Sabar ketika di keji dan dihina, Sabar ketika diri berada dalam keadaan susah, Sabar apabila kita tidak nampak jalan penyelesaian dan masalah datang secara bertubi-tubi.

Sabar dalam pergaulan,ibu bapa,keluarga, dan sahabat2. Sabar ketika diri mudah shj tutur kata-kata yg menghiris hati org. Sabar drp menabur fitnah. dan tahan diri drp mengumpat juga salah satu sifat sabar yg perlu kite terapkan.

mengumpat, yg inilah sifat yg perlu dikikis oleh semua org. peringatan kepada diri sendri, dan juge org lain. kadang2 kite pun tak sedar, diri kite ni mengumpat. padahal mengumpat adalah salah satu dosa2 besar. tp kite still tak endahkan and biarkan.

mengumpat boleh merosakkan hubungan dan ukhuwah, dan akhirnya mmbuatkan umat Islam berpecah belah.Sedangkn dalam ISlam, setiap umat ISlam adalah bersaudara. Hadith juge menyebut, tidak sempurna iman seseorang jika dia tidak menyanyangi sahabtnye lebih daripada diri sendiri.halawatul iman,kemanisan iman.

siapa yg taknak merasa kemanisan iman ketika beribadah, siapa taknak?

jadi Adilah,elakkan mengumpat dan sila berterus terang.Ustazah asma,[isteri kpd salah seorg lecterur di micet] berkata, kalau org tu mmg betul2 bermasalah and kite mngumpat psl dia bersama rakan2 lain kerana ingin membincangkan cara2 terbaik utk mmberitahu die mesti kena ade ACTION selepas itu. kalo lah still takde action, itu sudah dikira mengumpat. jd dilah, berterus terang adalah action yg perlu kamu buat!

berterus-terang,berterus-terang,berterus-terang!