2nd tag maybe. forgot~

25 November 2010

da lame tak wat tag. takpelah utk mengisi masa lapang and kebosanan yg melanda. credit to azmiratul~^^.

1. nama blog dan why name tuh dipilih?
adell monogatari,adell=adilah,monogatari=pnah tgk cite jepun 'monogatari' tu mcm psl life die la :))

2. nama URL blog dan mane dtg idea?
madamadadame hehe,sbb dramajepun based on anime pulak. cite prince of tennis, suke tgk laki tu sebut "madamadadame" yg bermaksud..tak cukup lagi [khbtn utk mengalahkn die]cool!

3. method penulisan blog anda?
macam2.method tu mcm mne?hikhik >.<~

4. perasaan anda bile tgk blog org lawa dan menarik tapi tgk blog sendiri tk lawa pun *ayat rendah diri
perasaan jeles.he3,bestnye tgk blog org lawa, so mmpunyai azam utk melawakan blog sndri [tggu cuti nt,tgkla!]

5. bile wujudnye blog anda nieyh?
tak igt, tp da lame la.. even post die ru 50++ tu sbb pernah delte all entry dlu.sbb ape? biarlah rahsia :)

6. sapekah org 1st yg tahu dan jadi follower anda ?
tak igt sudah.

7. sila tag 5 org , dan bgtahu mereka :)
kak izzati ellyani
farah shakina
nur farah ashikin
siti norfitrah
nur arthirah
p/s: tidak mmpunyai sbrg paksaan utk membuat tag bg org yg telah di tag :)

rights of the children

24 November 2010


just read my friend's status, and i accept that challenge, yuhuu~^^. jom la kawan2.. kite menyahut cabaran ini!

"From20-27 November change your profile picture on Facebook for a cartoon of a
hero of your childhood and invite your friends to do the same ... These
days will celebrate WEEK OF THE RIGHTS OF THE CHILDREN! Post it share
it, because we care about the kids"

dengan itu, saya memilih. sailor mercury as hero of my childhood. sailor mercury telah byk menyumbang dalam tumbesaran sy time pramatang. hahaha! if anybody taktau sape sailor mercury, meh saye selitkn gambar die die.


oh saya suka sgt sailor mercury ni sbb, walaupun die tak secantik macam sailor2 lain. tp die baik, die suke bace buku, die pandai, cool, die warna biru and paaling penting die tak gedik. haha! kecik2 dlu mane thu word gedik. oh silap, mengada-ngada.yelah die cool. xmengada-ngada.thats y la, kite paling suke die among the others. time kecik2 tgk sailormoon jer.. so ade la dlu hasrat nak jd mcm sailor mercury ni.[serius] mse kecik2 kt taktau pun yg mercury ni planet plg dkt dgn matahari, yelah..kuasanyaa air, igtkn mars plg dkt. nasib baik la time darjah2 bljr and memperbetulkan kefahaman bdk kecik.hehe. walau ape2pun.. mercury is clever n cool! yeah!

bile sailor mercury nak beraksi die akan berkata, SAILOR MERCURY MAKE UP!


and now

adilah will be taking ielts, therefore she will say, ADILAH MAKE UP!>.<~!





IELTS.

23 November 2010

oh what are you doing adilah, haiyaa.. u have to study for ielts la.bace example essay,then bkk fb.. bace blk example essay,then bkk fb blk..on off.then ttp FB, ape ko buat pulak.. gi basuh muke, cuci muke, pakai toner, pakai cream..then panas. basuh balik muke. then pakai cream lain pulak. pastu yg peliknya..baru nak gosok gigi. amik gayung, amik air dr water heater. amik cermin letak dpn,gosok gigi dalam bilik smbil menyandar dkt dinding, atas katil pulak tu. then pg tandas, gosok gigi lg.. ko buat pe ni dilah. da giler ker. yer! hampir gile malam nie.

so to my fellow friends, my friends and I will be taking ielts this 27 november. PLEASE pray for our success~^^.

Final sem 1 sudah habis,abaikan yg da lalu.. sudah selesai. now IELTS time!..

Speaking test will be at 1.30 pm, so da plan with shima utk lepak di KLCC sementara menunggu kawan2 selesai berielts~ then, pergila segelintir budak2 uk ke genting highland
akan tetapi sy tidak ikut. kind of sad,but tidak mengape. Insya-Allah peluang masih ada, utk keluar dgn korang semua~

sy mmg seorang yg rajin belajar :)

14 November 2010

Alhamdulillah, sekarang mak kite da boleh masuk keja. tp kesian mak, dah takde mase rehat da, xle lepak2 baring kat umah daa..huhu,chayok2 mak![wlpn mak xbce blog anaknya] Mahu berehat dr read notes2 bio yg mmg terlalu "sedikit" tu,just done with microbial growth. kalo nak bg bacteria membiak pun ade care2nye jugak tau! bacteria tu pun ngada2 gak, byk gak chemical2 requirement yg diperlukan oleh bacteria, die nak carbonla, nitrogen,phosphorus,sulphur, trace element [iron,zinc],magnesium,calcium...dan byk lagilah die makan! ish2. pastu kalo nak pilih tempat,kene ikut dielaaa.. nak temperature bpe, osmotic pressure mcm mne,ph brpe.. senang kata kene layan macam anak raja. haih =.=".

moh,moh la tgk keadaan menghadapi last paper.apabila budak engine belajar biology :))

-meja study-


-katil anak dara (p/s:itu bukan bju,seluar n tudung sy)


-tatapan microbial growth!(tak buke FB pun,for biology)-

Ya Allah,kau permudahkanlah kami menjawab soalan2 biology pada esok hari.Amin!Pray for us ;]~

Jika kau fikirkan kau BOLEH

13 November 2010

Jika kau fikirkan kau BOLEH
Kau hampir BOLEH melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu

Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan KEMENANGAN
Kau hampiri KEJAYAAN!

Engkaulah apa yang kau fikirkan
terkandung dalam pemikiran
Kau fikir BOLEH melakukan
FIKIRKAN BOLEH!

Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
ENGKAU BOLEH!

Dengan izin Allah,Adilah,
kau boleh! kau boleh jd hebat,kau boleh jd pandai! kau boleh score! kau boleh fly! kau boleh cermerlang! kau boleh berusaha dgn lebih. percayalah kalo kau berusaha,kau pasti boleh!

to me

11 November 2010

Ye sy thu, kdg2 sy tak tahu awk ni ckp psl sy ke tak.Ntah2 awk ckp psl mnde len..Tp kata2 awk tu pun da cukup buat sy terase,bukan terase dr segi "terase",terase dr tersedar tp adelah trse tu sikit,salah sy sbb tak cukup kuat,baru diduga sikit da melatah.sy thu,sy thu.. sy akan cuba ubah and kuatkan smgt blk. sy taknak minta maaf,sbb buat ape sy nak minta maaf dgn awk,yg perlu sy mintak maaf dkt diri sendiri and jge kepada yg lebih berhak,my creator.

I asked for strength,and ALLAH gave me difficulties to make me strong.
I asked for wisdom,and ALLAH gave me problems to solve.
I asked for prosperity,and ALLAH gave me brain and energy to work.
I asked for courage,and ALLAH gave me danger to overcome.
I asked for love,and ALLAH gave me troubled people to help.
I asked for favors,and ALLAH gave me opportunities.
I received nothing I wanted,but I received everything I needed.


-dipetik and diderived from aquarius quotes.-

notes to myself, org len takyh amik kesah pun takpe..dont waste ur time today, tomorrow physics paper. so start study now, benkyou! benkyou! benkyou!

p/s: awk ni bukan awk yg dlu,awk kedue.

Ayat Al-Quran yg menjadi tatapan dan semoga menjadi pedoman,surah an-Nur ayat 40

atau (keadaan org2 kafir) spt gelap gulita di lautan yg dlm,yg diliputi oleh gelombang demi gelombang,diatasnya ada(lagi) awan gelap. Itulah gelap gulita yg berlapis-lapis. Apabila dia mengeluarkan tgnnya hampir tidak dpt melihatnya. Barang siapa tidak diberi cahaya(petunjuk) oleh Allah,maka dia tidak mempunyai cahaya sedikit pun.


Lagu yg menjadi hawa telinga sekarang,Snada:Maafkan Ingkarku.

"Seringku rase ingkar dihati atas nikmat-Mu,Meskipun bertahun hidup bahagia dgn kasih-Mu,Kini ku akhiri semua yang ku ingkari,Biarlah waktu menutup kelabu hidupku...Ku sebut nama-Mu di dalam relung hatiku,merasuk dalam imanku,kebesaran-Mu..Ya Illahi Rabbi,syukurku atas ampunan-Mu,Hidup matiku untukMu..Selamanya..Abadi.."

shima

Hmm, Just finished my physical chemistry paper. and it is very bad. very2 bad. now i dont have any confidence flying to UK. 1ST paper pun dah cmtu.. 2nd paper pun cmtu, after ni physics.. and apetah lagi dgn biology. Mood sekarang mmg2 tak boleh diganggu,
kene tegur sket..muke da masam. Sorry! betul2 rase mcm da give up, rase mcm nak kahwin je terus. tp ade ker org nak? tak tahulah..tido mcm tak tido, tido smbil pgg buku..bkk mata,bce,tido..bkk mata,bce..tido.. iron bju pun bce lg. tp nak jwb tadi mcm..Ya Allah, tp tak boleh nak kte takde gune usaha kite tu,tak boleh nak menyesal. kalo tak usaha, lg takkan berhasil.. macamlah kalo kite nak makan nasi,tapi tak masak nasi. xkn kenyang. ape2 jer perumpaan.. Hmm what i do know, NOW I JUST WANT TO TAWAKKAL. Berusaha sudah,doa sudah,kalo Allah tak takdirkn UK bukan utk kite,maka bukanlah.. dan kalau betullah UK tmpt kite harus tuju,maka tujulah.Entry panjang2 bukan mengharap org utk bace,and sy thu Allah tempat sy mengadu.Aaahh,saya tahu..and kalo boleh blog ni mmg utk cerite mnde2 happy, benefit. but im so worried.ADILAH TAWAKKAL~!

OKEH, NOW meh citer something happen last night. There had been a conversation between shima with some unknown man. biaselah org lelaki yg tak dicam nombornya, suruh shima yg agkt. dan some conversation happen abt 3 minutes or more.ayat Shima yg plg power,"KALAU DAH TAHU SALAH NOMBOR,LETAKLAA!!"Wow~My friend..memang hebat!

moh moh sye cite pasal kawan saya shima, die ni seorg berani (ni dikira mengumpat ker?) cume saya amat menganggumi keberaniaanya. Ya BERANI. I like~ 1st keberaniaan die terserlah,pada minggu MSR die dituduh mengumpat akak fasi dan di dpn khayalak ramai,die dihentam dgn kata2 tetapi die masih menegakkan kebenaran."SAYA MMG TAK BUAT,SIAPA YANG KATA TU? SAYA NAK TAHU BILA AND KAT MANA?"(lbh kurangla)

2nd is, when die naik Bas apetah tp nak balik raya. Die dipaksa turun oleh abah driver bas sbb ade next passenger nak naek dkt seremban,maybe ketika itu terdpt penyelewengan tiket,tp ntahlaa..uncle bas suruh die trun tapi die tak mau trun, uncle bas tu pun ckp,"ADIK,ADIK TAK BOLEH MCM NI..KALO ADIK TAK PUAS HATI, ADIK PERGI SAMAN DKT JPJ" dan dgn lancarnya die menjawab,"SAYA BUKAN NAK SAMAN, SAYA NAK BALIK! JPJ BOLEH BWK SAYA BALIK KER?" wah,wah,wah! terkedu sy dgn keberaniaan die. berani kerana benar~!

BIOLogy :)

03 November 2010

my 50th post is abt biology,
after a few hours studying biology until now (4.25 am)
i had finished cloning and PCR,teached by DR. Ruzainah~
let me tell u briefly about those topic,so
i will refresh back my memory while resting from reading.
My aim is to finish Dr Ruzainah's topic before i go to sleep.
one more topic,which is DNA REPLICATION.

CLONING.
1)isolation
2)recombination or insertion
3)transformation
4)cloning
5)screening

PCR,mainly hve 3 process in the thermocycler.
1)denaturation of DNA (90-95 celcius)
2)annealing of primer to the DNA (50 celcius)
3)synthesis of a new DNA strands (70-72 celcius)

and we also need,
DNA template.primers,thermostable DNA polymerase,dNTPs
to have a successful PCR.

k ADilah, now DNA REPLICATION time~^^!

p/s:sorry for the grammar mistakes.:')

please support me :)

Assalamualaikum,
I dont know either this is a Principe or what,
but right now..I hold on to..
NO FEELINGS TO OPP GENDER
So dilah,pls be strong. Your heart is very precious,
bukan utk dipermainkan.
dan bukan juga digunakan utk sementara.
so dont give it just to anyone,
you must keep it to that SOMEONE special.
so if you are my friend, please support me.

even though,there is some time
my heart cant hold it,
and i'd done many things to prevent,
BELIEVE ME, I DO.
I hope I find that SOMEONE,
and that SOMEONE is my future husband.
so if you are my friend, please support me
till I find that SOMEONE.

p/s:entry jiwang [jiwang ker?] because of exam mode!pelik2.