Halal or tidak tahu.

27 June 2010

i got this from my friend,atiqah mrsm kuantan. just sampaikan,kebenarannye wallahualam. hanya Allah sahaja yang tahu.

Kawan2.. tolonglah alertkan rakan Muslim anda sbb ini urusan dia dgn Allah:
Reply from JAKIM :-

1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM
:
1)McDonald 2) A&W 3) Secret Recipe

Restoran/syarikat berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
1) Victoria Station 2)Kam Lun Tai 3) Lotus Family Restoran


Restoran/syarikat berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :
1) San Francisco Steakhouse 2)Chicken Rice shop 3)Kiwi Express


Bagi minuman rin gan keluaran syarikat F&N seperti coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat.
KG Pastry atau Noraini's Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM kecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarikbalik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.

2. ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah S/B, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

3. Assalamualaikum Terima Kasih Pada yang bertanya,
Mewarnakan rambut dr segi hukum syarak terbagi kepada :

1.Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam .Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja.
2.Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda.
3.Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua.
4.Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan.
5.Harus mewarnakan rambut dengan izin Suami.

Dari segi ingredient pewarna rambut yg ada dipasaran terbahagi kepada 2 jenis yang mana kedua-duanya dalah halal dari segi bahan kandun gan .
Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut menyerap air atau tidak ??

Pewarna rambut yang dipasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Pamenent Dye adalah jenis yang tidak menyerap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang islam.Begitu juga sebaliknya.
JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ianya di kilangkan di luar negara. Utk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal utk produk yang diproses di malaysia sahaja . Wassalam

4. Sehingga kini pengeluar supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar den gan JAKIM adalah syarikat Upha , kebanyakan supplement food dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray,Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak.
Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan islam dinegara asal produk tersebut diimport.

5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM , maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan/minuman yang disediakan di restoran ini.

6. Soalan : Saya ingin tahu samada semua stall di foodcourt Suria KLCC halalkerana tiada papan tanda yg membezakan gerai yg halal den gan yg tidak halal. saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan's, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri's Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne's Pretzels,Cinnabon, Al-Mar jan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome Café, Genki Sushi, Gloria Jean's Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.
Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.

7. Baker's Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( Jabatan Agama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.
King's Confectinery
telah mendapat pengesahan halal JAKIM, Status makananyang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM, manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.

8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .

9. sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka den gan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.

10. pernyataan mencampurkan minyak babi untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.

11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM, maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan/produk di tempat tersebut.

Waallahua'lam

lala~

uh!secret recipe sgt sedap.
secret recipe is halal,
nnt kite update ap yg kite dpt forward msg yeap~^^.

last week is the most busy week. amik test JPJ [btw,lulus~i love P], n anta adik kite g penang.
die dpt uitm penang amik kos dip in civil engineering.
so sekarang completelah familyku sbg keluarga engine. haha!

setakat ni,uitm yg kite pernah pegi :
  • uitm shah alam [penah study sne for 2 month,asasi sains]
  • uitm bukit mertajam or prmtg pauh?? aka penangla. [anta adikla,lupeka!]
  • intec shah alam :D [saja jalan2 kt sne]
  • uitm seri iskandar,perak [support team kmkn lwn futsal]
harap2 dapt merantau uitm len gak.huhu~^^

bile anta adik smlm, dgn pakaian formal die nmpk cam smart pulak.
dari belakang laa..haha,xsgka adik kite da besar.
siap sume org pesan byk dkt die..yelah adik lastla katekan..
  1. jge solat.
  2. jgn men2 dgn perempuan
  3. belajar elok2
  4. study hard.
harap2 la die ikot nasihat2 tuh..huhu. till then,jyanE~^^.

FIST UK KMKN 09/10

20 June 2010



disebabkan kebosanan yang melanda diri, entry kali ni psl FIST UK aka
Foundation in Science and Technology UK in Kolej Mara Kuala Nerang.
Engineers, if think about Engineering da sah2 la ramai lelaki
tp at first ak macam terkejut sebab RAMAINYA LELAKI!0.o~
FYI, this program just ade 16 girls only. haha,tp junior Aussie lg sket.15 only.

Mule2 mcm xbiase,
tp alah bisa tegal biasa~ hah!
pandai tak peribahasa ku.
wlpn da lame tgglkn BM time SPM.
tp still jiwa BM! hoho~

ade sekali tu kwn kite tny khabar kite
and kite jawab
"budak2 lelaki sini ramai pandai2.gile ah"
haha ak mmg mengakui bdk2 llki prog ni pandai2
siap kwn ak soh cop satu lg.
sorry eh pikah,
xdpt cop sbb kite pun xdpt nak cop!haha~^^.

kwn2 perempuan lak
ramai yg gila2, tp gila2 pun pandai gak tau.
jgn memain.
dorang suke gelak kuat2.
tp sebabkan tu la happy dgn dorang ni.
HAPPY go LUCKY la katekan.

Sekarang, kiteorg da finish prog ni.
lepas ni masing2 bawa diri ke IPROM,BMI and MICET.
MICET la paling byk perempuan gi.
yeay!^^~ IPROM n BMI setaka 2 tige kerat je.
tp ape2pun,
i wish to all my FIST friends,
even maybe ade yg tak anggap friends pun.
harap2 kite sume berjaya.
till then~




p/s:pdahal yg bce blog dr fist uk just fara and saridah. itupun kalo bce. :D



selamat hari bapa!


to my dearest Abah :D,
HappY Father's DAY!
abahku yg sempoi doi doi..

baru2 ni or selama ni ala tau
ala bkan anak yang baik.
ala penah bg abah marah n sakitkan hati abah.
tp ala xsengaja.
setiap kali ala sakitkn ati abah ala mesti rse bersalah.
ala pun nak jd anak abah yg baek
and dgr kata.
ala tau abah nak ala jd doktor
tp ala xjd..
maafkan ala selama ni
sakitkan ati abah
n xdgr kata.
lps ni ala berusaha jd anak yg baek!!

ni lagu utk abah~
inteam-sentuhanmu!

Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

C/O
Oh ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
[ Sentuhanmu lyric found on www.lirik.my ]
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terdorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..


-first time ak dgr lagu ni,time dkt samttaj mase form1. vokalis samtaj merangkap KU samtaj mase tu yg nyanyi kalo x silap ak la.. da la time tu baru msuk asrama,so cam menusuk gak la lagu tu.. ayah ak dlu time ak baru2 masuk asrama selalu dtg time ak tgh rehat,bdk2 len g kantin ak lak makan dgn ayah ak dalam kete. terime kasih abah!-




-Mustafa Sudin-

ayahku sempoikan~^^



tido.trse ak~

19 June 2010

Kebanyakan tidur


Banyak tidur mematikan hati, memenatkan badan, menghabiskan waktu dan membuat lupa serta malas. Di antara tidur itu ada yang sangat dibenci, ada yang berbahaya dan sama sekali tidak bermanfaat. Sedangkan tidur yang paling bermanfaat adalah tidur ketika benar-benar tidak tahan.

Segera tidur pada malam hari lebih baik dari tidur ketika sudah larut malam. Tidur pada tengah hari (tidur siang) lebih baik daripada tidur di pagi atau petang hari. Bahkan tidur pada petang dan pagi hari lebih banyak mudaratnya daripada manfaatnya.

Di antara tidur yang dibenci adalah tidur antara solat Subuh dengan terbitnya matahari. Sebab ia adalah waktu yang sangat berguna. Oleh itu, meskipun para ahli ibadah telah melewatkan sepanjang malamnya untuk ibadah, mereka tidak mahu tidur pada waktu tersebut hingga matahari terbit. Sebab waktu itu adalah awal dan pintu siang, saat diturunkan dan dibahagi-bahagikannya rezeki, saat diberikannya barakah. Maka masa itu adalah masa yang sesuai dan sangat menentukan masa-masa setelahnya. Oleh sebab itu, tidur pada waktu itu hendaknya kerana benar-benar sangat terpaksa.

Secara umum, saat tidur yang paling tepat dan bermanfaat adalah pada pertengahan pertama dari malam, serta pada seperenam bagian akhir malam, atau sekitar lapan jam. Dan itulah tidur yang baik menurut pada doktor. Jika lebih atau kurang daripadanya maka akan berpengaruh pada kebiasaan baiknya. Termasuk tidur yang tidak bermanfaat adalah tidur pada awal malam hari, setelah tenggelamnya matahari. Dan ia termasuk tidur yang dibenci Rasul Shallallahu 'alaihi wa sallam .

(Dipetik dari Mufsidaatul Qalbi Al-Khamsah, min kalami Ibni Qayyim Al-Jauziyyah/Abu Okasha Ainul Haris)

p/s : kite copy paste jer,tp bce. nak tidolaa..haha~ nite2!

khas utk shikin!




this is for shikin,
and all the tetamu2 blog.
sila enjoy. disbbkn saye suke makanan ni
saye bg kamu. baikkan saye~0.o~


nak air kerr?? air ape ehh sedap.
oh air ini mmg sedap. amek laa..minum.jgn segan2. enjoy ur drink~^^.:D

entry yg tahpape,tp khas utk shikin :P!

stand up! and arise~

setelah sejam berblog-walking
tersinggah-singgah dkt blog junior sekian sekian..
dan ramai-ramai lagi,
sekarang juniorku yg bru abes berjuang dalam peperiksaan sijil pelajaran maut yg tidaklah maut mana, sume da melanjutkan pelajaran. ade yg dpt UM,IIUM, malah ade yg dapat biasiswa MARA & JPA. congrats to them all walaupun macam da terlambat sbb ade yg da lame masuk.

yang penting sekarang kite da realize, semua ini adalah ketentuan Allah.
sama ada kite dapat kos yang kite inginkan atau tidak,
sama ada kite dapat U yg kite mahu atau tidak,
semua adalah ketentuan Allah.
dan hanya Dia yang tahu ape yg terbaik utk diri kite.
tidak semestinya yang kite suke itu terbaik utk kite
and tak semestinya yang kite xsuke itu tidak baik utk diri kita.

so dgn bangganye saya mahu cakap.
saya baru selesai buat foundation in kolej mara kuala nerang
Foundation in Science and Technology aka FIST
and akan melanjutkan pelajaran ke
UNIKL MICET
dan bakal mengambil
BACHELOR OF CHEMICAL ENGINEERING TECHNOLOGY (HONS) IN PROCESS.
i am the future chemical engineer
and i will do my best!
gambareyo~


matlamat.

16 June 2010


jeles sangat dekat org yg rajin.
jeles sangat dekat org yg berusaha.
jeles sangat dekat org yg tahu ape yg die nak buat.

bile kite rajin and berusaha
even kite gagal tp kite tau kite da buat ape yg termampu
tp bile kite malas and buat tak endah
bile kite gagal,kite tak rase ape2
sbb kite tau yg kite tak buat yg terbaik
tula perkara paling teruk.

"apa matlamat hidup?"
"Dalam 10 thn akan dtg, mcm mane diri awk sekarang?"
selalu org tanya,even interview mana2 pon.. soalan2 tu
selalu org tny. tp kite main jawab jer..
and kite tahu sbnrnye tu sume tipu.
it just a made up.
sbb kite tahu yg kite tak tahu ape2.
but i know that
ALLAH give the best to us.
hanya ALLAH je tahu ape yg akan terjadi
pada diri kite pada masa akan dtg.
but i hope,soon i will know
what is the best for me.
and i will keep living to believe and strive for it.

-it is a big question to me,hope soon i will find the answers.-


feel

11 June 2010


My foot does not separate from the ground
Im simply afraid
Im afraid to fly to the sky
Because im used to the ground,sky is unfamiliar place.
Dont i have the wings?
Dont i have the dreamer before?

-The Dream of a Seagull-

neverending.

06 June 2010

haha!~ broken english,broken heart.
for the long last silence,
i will write anything that i want without hesitating.

daripada life org lain kite bole ambil pengajaran
daripada drama dkt tv pon ade yg kite boleh ambil pengajaran
td kite tgk cite jepun,
betapa die suruh value time school.
value the friendship,value the lessons,value the cintancintun
cintancintun kite tolak la ketepi.
tp friendship tuh!

teringt kembali zaman muda mudi dlu..
life dkt samttaj,life dkt mrsm.
betul2 kite gune sepenuhnye ker??
tp buat ape igt yg lepas.
buang yang keruh ambil yg jernih.
so adik2 yg masih bersekolah.
silalah menghargai setiap masa anda di sekolah
kerana org kate the best time is when at school.
and that is the truth.
but what i do really know is that
all the people that i had met
is very special.
setiap orang ade ciri2 tertentu yg effect hidup kite
no matter yg pahit or manis.
semua tu pengajaran hidup spy kite
muhasabah diri and
lebih tabah menghadapi kehidupan.
but those who called friends is greatesT!
Alhamdulillah i had met many good friends.
thanks for meeting me in mylife.