four season

30 December 2010

saya belum mandi, tapi sudah post di awal-awal pagi. jangan ikutye.. pergi mandi dlu pastu baru post. tp yg penting sy sudah basuh muka and gosok gigi. anda sudahh?itu ialah civilization! haha. owh agenda yang paling saya tak sabar esok ialah...
jeng.. jeng.. jeng! nak pergi bukit cerakah! with my samttajmates. hihihi. hhmm. kami bercadang mahu pergi cycling and buat photoshotting, eventhough saya just gune camera handphone,disbbkan takde camera sendiri and camera family kakak saya sudah rembat!

tak sabarnye nak pi esok, nak masuk umah musim. skang musim winter kan?? sejuk tak? sejuk tak?? kene pakai baju tebal-tebal ker?? hihihi. extreme betul. the first musim yang saya suka is... WINTER!


disebabkan tak pernah rasela, saya suke sgt season ni. tapi taktahula akan datang macam mana. disebabkan Malaysia mempunyai cuaca panas dan lembap. jadi tidak adelah season ni.and the second season i like is...AUTUMN!


Even time ni,bunga-bunga mula menguning and akan jatuh satu persatu.. tapi that scene look nice to me, tapi kan.. kadang-kadang kat Malaysia ade jugak macam nie..hihi. cantik tau~MALAYSIA BOLEH! and the third season is..SPRING!


time ni bunga-bunga akan mengembang, dan menyerlah kecantikkannya.. sakurasakuradesu!! teringin nak tgk bunga sakura,real punya..cantik.

and the last is SUMMER. disbbkan malaysia mmpunyai cuaca ini sepanjang masa, jadi.. dah selalu rase. hihi.tapi saya bersyukur,sbb kadang-kadang saya nampak juga scene macam ni..




jadi semua season, mmg cantik-cantik belaka. takde satu pun yang kurang, itulah ciptaan ALLAH SWT. betapa besarnya kuasa die dr panas ke sejuk, dari berbunga ke luruh then berbunga balik. Ya Allah, kalau ade peluang saya akan tangkap gambar-gambar pemandangan yang indah ni. Tp belum bile camera sendri lg, nak beli.. tp camera ape yg bestnye eh?DSLR? hahaha. ade cadangan x?

Saya mahu beli camera and ambil gambar banyak-banyak and tersangatla banyak. :))

A woman who love that man very much~

29 December 2010

A woman loves you

The woman loves you wholeheartedly

She follows you around like a shadow everyday

She smiles but actually is crying

How much longer do I just have to look at you,alone.

This love that came like a wind

This love that is like a beggar

If I continue this, will u love me?

Just come a little nearer

Just a little bit

If I take one closer step to you,then you take two steps back

I,who love you is next to you now

That woman is crying

That woman is very shy

So she learnt how to smile

There are so many things she cannot tell her closest friend

Her heart is full of tears

So that girl loved you because you were the same

Yet another fool,another fool

Cant you hug me before you leave?

I want to be loved

Everyday in my heart,

just in my heart

I shout "I'm right next to you"

Do you know that I am that woman?

You dont do you?

Because you are just a fool.


This is dedicated to that woman who love that guy secretly, so much until she cannot bear it. I dont know how much the person suffer because I never had been feeling this way.But I do know how "one sided" feeling, because i had like someone before. "Like" only, and I dont think that is love. muahaha. jiwangnyee..

But even like someone make someone suffer,a little bit. That's why I decided not to like someone anymore.To those who suffer because of this,stop it..because there is so much more u can be happy without that feeling.But when the time is come, the right person come. appreciate him or her.[and pergila kahwin cepat-cepat,secepat yg mungkin.haha,smego perhubungan itu terpelihara dan diredhai Allah]

So what with this jiwang karat marat post, hihi. saje-sajejer.. btw, this song is actually the translated of "That woman" sang by Baek Ji Young. OST Secret Garden :))




Hmm.

26 December 2010

sometimes, there is something we cannot shared with others. even how much we feel tired and exhausted.


right now,bersabarlah dilah.sabar.










Happy Birthday Faiz!


dah dah muke cam nak cari pasal..ape?! ape?! hihihi. da besar. May U be a Better Muslim. Happy 18th~

tunang

20 December 2010

Assalamualaikum, so before this i already wrote that "the day of tomorrow" we have a big function. that is why the massive exploration occur. so then. what is the big thingy??

.MY SIS ENGAGEMENT.

the theme is blue and pink? pink? oh rite,yeah pink. sama mcm blog ni. BLUE n PINK. hihi. so all my family members wearing pink on that day. except for my sis, she's wearing blue and a lil bit pink. she want to look extraordinary compared to others kan.

here some pictures i want to share.

-the parents-

-the girls-

-the boys-

-my friend with her family-

akhirnye boleh post jugak. setelah beberapa hari tiada internet di rumah~ hehe. lambat beberapa hari. the majlis on 19dec.



massive exploration.

17 December 2010

status FB "massive exploration"
ni bertuahnye org yg ade blog sy, tak phm mksd fb
sy jelaskan dri blog [bertuah la sgt,koya molekk] hihiihi :))

massive exploration bermaksud eksploitasi besar-besaran.
this massive exploration happen in my house. disbbkan kami di rumah
mmpunyai function the day of tomorrow, thats y la rumah ni kene kemas.

hhmm,buang sume komputer-komputer lama. scanner. alatan2 elektrik.
kertas-kertas,file-file, magazine-magazine..komik-komik lama.
kerja-kerja menukul, kerja-kerja mengangkat komputer pc gedabakk tu.
sy sudah buat. sy mmg strong. strong girl!hoho.

tapi yg byk buat kerja byk bukanla sy,tp kakak sy,kaklong.. dan juga my daddy yg byk wat keje.hihi
sy tukang tolong sikit2 sje. nak wat cne. anak pemalas nih. hohoo.
buat air da la tak sedap,tak pass lg. hmm.

hope the funtion when well, what funtion? wait for my post nnt!

bff?

15 December 2010

today i got a message from my friend (identiti dirahsiakan)

" dila:'(
r u my bestf? "

we have a few short reply msgs after that. and one of my replies :

"but before that. tp truthfully.. after kuar samtaj,kite mmberontak jd kite tak pernah kategorikan spe2 pun bff. perangai kite da berubah after kuar sne.kite mmberontak smpi mse mule2 smpi mrsm pun kite taknak kwn dgn org sgt, taknak rapat dgn spe2. tp after 1 year kat sne da ok sket. tp still perangai kite yg hati dah keras tu ttp tak lebur. kite rapat dgn org tp kite tak letak dorang sbg bff. but just kawan.jd..kite taktau kalo awk tnye psl bff ni.so for u what is bff?"

"for me, friend is there for u when u need a support.and when u are wrong, they told u. if die tak support awk, they cannot be consider as a friend pun. and for me, kawan is when u can be honest to them. so no backtalking."

"that is the definition of being in friendship for me. (acece ckp bi tp rubbish) haha!"

but there is a day, i thought that i have lose my bestfriends. because we dont contact anymore, and the silence between us really make me believe that we are no longer bestfriends.

but now i know, for a friendship to happen there must be two person who work on it. after a few hangouts with my samtaj friends. i believe we still can be bestfriends even we hardly see each other, wont we? and im sorry for that useless thought. maybe on that day im too sensitive.
to my samtaj friend that maybe will be reading this post,ade due org jer. fit and eman. hehe. sorry sgt2..the stupid me.baka-baka neko!

and one more, we must appreciate people around us. who take u as their bff. thanks to that PERSON, even when im in this state u still consider me as ur bff :) thank u thank u.

date with girls only!

11 December 2010






this post is for today, oh no! it is for yesterday 12 DISEMBER 2010. i went out with my bestbestbestfriendsss! hhmm. who they are?? Nur Amirah, Aiman Atiqah,Liyana Safira and Nurul Nadiah. they are my friends from samtaj! the school that have the best memories.

ssh tau nak kumpulkan semua org. gathering kali ni pun berusaha sedaya upaya utk mengumpulkan org. CONTOHNYA! utk menarik aiman dtg kami memujuk and memikir pelbagai cara dan idea spy die dtg. pada mulanya kami mahu pergi SUNWAY PYRAMID. disbbkn itu, yana n nadia sanggup mahu amik eman di uia pj and bersama-sama dr sana bertolak ker sunway pyramid.

banyak dugaan tau? eman kene blk awal. ikut perkiraan die tak smpt smpi awl di uia kalau die pg sunway. mule mule da putus harapan sbb bincang da pkl 12 malam..pgnye nak pergi da. tibe tibe idea dtg! PERGI MID LA! sbb eman sng nak pg mid, boleh jimat masa. boleh cakap banyak-banyak! wlpn status di facebook saya sudah stated yg sy tidak mahu pergi mid lagi kerana due kali takleh masuk tren and keadaan mid yg sesak. tapi demi mahu berkumpul, berjmpe dan berseronok sakan saya sanggup! for them,im willing.

ok. ni lagi satu dugaan. disebabkan kami semua [me,yana n nadia] are not uia pj student. maka kami tidak tahu la jalan mcm mana nak pg uia. just tahu bus U85 rapid kl or metrobus 12. tp taktahu nak tggu bas kat mne?? dgn bantuan Afiqah kawan mrsm yg berada di uia, dan jge kawannya Nazirah tnyla nak tggu kat mana.

kami ulang alik antare due jejantas. naik trun tangga. tny uncle bas. bas U85 tggu kat mne? where where? odieyo? hhmm, hampeh. last sekali, Aiman dgn beraninya mengharungi onak dan duri datang mid SORANG2. perghh! bagus ah aiman. terime kasih! demi utk berjmpe kami semua.

ish ish ish, byk jugak nak cite pasal arini. drp mid kami semua ke TS. kerana mid terlalu sesak,kirenye kt still tak ubah pendirian la. tak suke pergi mid. dan akhirnya sampai di TS. hihihi, kami pergi main cosmo world. wlpn harga rm37 with MyKad tp alang-alang menyeluk pekasam,biar sampai ke pangkal lengan.

mule2 pun da main yg spinning. tu pun da jerit makk!! makk!!!! act, kite ni gayat.. tp ngada2 gak nak main. hihihi. rahsie yer![koya] then main tomohawk,lagilaa..denyut jantung deras ketika diri tergantung. da pkr aa time tu.. benda ni boleh ke support kite yg berat.hihi riso sgt.. time tu da jerit gile. pada ketika itulah, tekak rase sakit akibat jerit yg mcm lelaki. yana pun kate die terkejut dgn sy jerit tau. sye thu jeritan sye amat pelik.hihihi. minta maaf yer.

dan akhirnya, destinasi terakhir sy MIXER. perjuangan sy bermain di medan TS hanyalah setakat ini shj. trun je, mata da berair, perut rasa mual. diri byk angin. mulut rase nak muntah. saya tak sanggup meneruskan. maafkanlah kawan-kawan. pergilah kamu bermain roller coaster. tak tahan. serius. da tak larat nak jerit.. bekam je mulut.. yelah, takot tergigit lidah time jerit.. boleh mati taw! sekarang pun still pening2 rse bergoyang2 kat kepala.. ada monyet kaa?? tidakk! sbb bak kate eman ade fluid dalam eustachian tube~^^
dan hasilnyaa..

rm37/3= rm 12.333

berbaloi takk? berbaloi?? sy still rase berbaloi sbb boleh jmpe dorang. hihihi :)

akhirnya,kami semua balik rumah masing2. mira, yana and nad ktm. and sy n eman pi uia. tp kite sempat menyinggah jer. igt nak jmpe fit, ainu,dll tp ape nak wat. mak mahu smpi. bye bye semua! huhu

boleh tak,sekarang baru rasa nak nangis?sedih. bile lg dpt berkumpul ramai2. hmm.

inilah aktiviti kami sepanjang hari.




date with siti hajar azemin

eh lupe pulak nak cite, after dpt thu result ielts. saya pun keluar dgn lega hati with hajar. mule2 kak zura nak main boling, tp boling da di reserve. tahu takk? pemain malaysia buat latihan dkt sunway pyramid, tp kite assume je die pemain malaysia sbb ad tulis malaysia blkg bju die. ala bju boling yg warna kuning with tulisan malaysia tu. pemain malaysia la tu. hehehe.

dgn kecewanya.. kite kuar. then lalu tmpt archery. kiteorg pun mainla archery, archery ni sukan yg digalakkan. sunnah nabi. da pernah main tiga kali. hasilnya..
kak zura lah pemenangnya walaupun die pertama kali bermain. di ikuti dgn hajar dan terakhir saya. tahniah!

tapi tidak mengapa. saya berjaya mengalahkan hajar dgn bermain basketball. pungutan mata 140++ saya mendapat EXCELLENT. yeay! jgn mara hajar. adillah tu, awk mng archery kite mng basketball. hehehe^^

10/11/12

10 DISEMBER 2010

tarikh keramat bg siapa yg amik ielts pada 11 nov.hari tu mmg da decide mhu keluar dgn hajar and kak zura. pergi pyramid, and then ttbe dapat msg dr farah. die tanye da check ielts belum. kite mule2 mahu check after kuar sbb takut nnt tension je after check sbb tak pass. nnt moody kuar dgn hajar. takkan nak kuar moody moody, saya tak mahu!

ttp sft curious sy yg tak pernah tggi pun seblum ni, tibe tibe tinggi la pulak. hati mmberontak nak thu rslt cmne. then bkkla laptop yg lembap sgt nak buke ni. masuk british council pnye website. then isi isi. lupe candidate no. carik dalam beg. isi isi.. tak dpt. isi isi.. tak dpt. knpe nii??knp usha fb ramai je dah tahu rslt..knp?? ade jugak la kelibat di hati mengatakan.. ntah2 die tak show rslt utk org yg tak pass. then pun give up la sbb da janji dgn hajar pkl 10. laptop di shutdown kan.

tbe2 hajar msg die kate tunda pkl 11. sifat curiousity meninggi, and tidak puas hati. bukak balik laptop. tggu pnye tggu and tggu. internet loading. then bukak british council again, try lagi.. isi isi,tak dpt. isi isi tak dpt. ARGH! hmm. then try la isi blk no. IC WITH SENGKANG. jeng! akhirnya dapat..

keputusannya..
ALHAMDULILLAH!

ielts in the morning.

ok,second part!
hhmm, dgn rase bersalah..kami terus meneruskan perjalanan pergi ke KL. MINTAK MAAF BG SUME TDP UK MICET, sbb sy anda tidak dpt breakfast murah murah di melaka. pergi KL sume berlapar. mengharapkn satu roti menjadi bekalan.ok lets start talking abt the real ietls.

LISTENING
mmg kene fokus habis, start je hilang fokus kemudiannye akan spoil. bile tertinggal, jgn pk abt that ques again. tgk soklan after terus. gune tenaga anda sepnuh daya JGN IGT soklan yg tak dpt jwb.

READING
woah! this is the hardest part ever. u know what. there were many questions that i cant complete in the last 1o minutes. akhirnya saye main hentam jer. tp hentam hentam kene la btol2 pk jwpn die yg plg sesuai. asalkan sume complete.
COMPLETE.

WRITING
this was actually i thought be the hardest one, but bile wat reading time ari tu jer..mmg reading overtook the writing. writing ques, part 1 die bg 2 graph.. abt ape? lupe. part 2. soklan ni je kite igt..
"does the disadvantage overweight the advantage" the main ques. pun da lupe.

SPEAKING
haa, ni sy igt sket2.. first of all dpt interviewer foreigner. tak egt nme. hhihi. agak cuak. menggelabah. da la masuk nak ddk tak muat,sempit![padahal diri badan besar] hahaha. dah dah speaking,speaking.. hhmm die tny basic question dlu. nama ape, hometown, ape yg nak ubah kat hometown, ape yg kite suke pasal hometown, ape yg kite sllu wat kat hometown. suke mkn ape time kecik2. skang ni suke lg tak makann tu.favourite animal..dll. tak egt ape lg. yg tu sume part 1.

then part 2. yg bahagian die bg pensil boleh take notes tu. dapat question pasal, ur favourite TV/RADIO PRESENTER. at first,oh what?? kt tgk drama jer. tak tau la pulak pasal tv tv n radio radio ni. pertamanya. sbb sy jarang dgr radio dan juga tgk mnde selain drama. akhirnyaa.. sy pun pilih.

-AZNIL HAJI ZAWAWI- [nama pun da salah]

part ni, mmg putar belit. sbb taktau nak ckp ap pasal aznil ni, serius putar belit! belit lidah trgkan pasal die nie.. sbb kite bukan thu sgt pasal aznil ni. kite pilih die sbb suke tgk cite TOM TOM BAK! yg tu je terlintas dalam masa 1 minit. then go on jelah.. membebel.membebel. bile dah tahu kite stray from the subject. ulang blk. itulah putar belit.

then habis sume selesai dan lega. sy happy da habis. teruk ke tak. abaikan. happy happy dlu. nnt bile kene repeat bru pk blk. so pgla dak2 perempuan micet ke genting dan sy blk rumah golek golek.

oh lupe. my date of ielts 27 NOVEMBER 2010.

before ietls.

oh disebabkan lama sangat tidak berblogging. byk mnde nak cite. akan diseparate separate kan post.

ok first of all. lets talk abt the day of ielts. disebabkan exam ini start pd pkl 9 pagi, kami semua pelajar micet MESTI bertolak dari MELAKA hendak ke KUALA LUMPUR pada pukul 6 pagi, jadi president kami yang mulia sudah bg amaran kpd sume org, esk subuh di surau spy sume org smpi TEPAT pkl 6 pg di dpn surau.

malam sebelum itu, disbbkn cafe sume ttp.. budak lelaki program kami teramatlah baik hati membelikan mknn utk kami budak budak perempuan[sbb dorang ade kete] jd kami pun berkumpul makan makan beramai-ramai. aktiviti sepanjang minggu ielts. ketika itu.

michelle : ha,adilah esok jgn tak bgn pulak.
org len[tak igt spe] : alah, adilah bgn awal takpe..
ak[di dalam hati} : aah, ak sng je bgn.. ok boleh pny bgn awal.

KEESOKKAN HARINYA..
deringan handphone brbunyi. lalala~

wawa:ello,adilah kat mne ni?
me : dalam bilik lg knp..?? [then ttbe trfikir dat something bad happen] sekarng pukul bape niii????
wawa: da pkl 6..
me : alamak!!! lah yeekkeee.. alamakk..adoii... semua org da sampai ker? budak laki sume da smpi? [bajet ade org lg lmbt]
wawa : aah, sume da sampai.
me : la yeke.. okok..

dgn berkeliaran kejut shima! shima!! bgn da pkl 6 lbihh ni, sume da smpi..
then tup tap tup tap kiteorg pun da bersiap, dgn berjalan pantas ke bas. dgn mke malu nak pandang org len..adoi. serius malu. malu malu malu! tolong laa saya malu.. tulah lain kali jgn bajet lebh, perasan boleh bgn awal. tgk ape sudah jd!

berterus-terang.

05 December 2010

Innallaha ma'sabreen,Sesungguhnya Allah bersama org2 yg sabar. ayat ni selalu dikaitkan kepada org2 yg berdakwah, walaupun byk rintangan and cabaran yg die hadapi tapi die tetap sabar menempuhnye demi Allah SWT.

Sabar dalam berdakwah, Sabar ketika di keji dan dihina, Sabar ketika diri berada dalam keadaan susah, Sabar apabila kita tidak nampak jalan penyelesaian dan masalah datang secara bertubi-tubi.

Sabar dalam pergaulan,ibu bapa,keluarga, dan sahabat2. Sabar ketika diri mudah shj tutur kata-kata yg menghiris hati org. Sabar drp menabur fitnah. dan tahan diri drp mengumpat juga salah satu sifat sabar yg perlu kite terapkan.

mengumpat, yg inilah sifat yg perlu dikikis oleh semua org. peringatan kepada diri sendri, dan juge org lain. kadang2 kite pun tak sedar, diri kite ni mengumpat. padahal mengumpat adalah salah satu dosa2 besar. tp kite still tak endahkan and biarkan.

mengumpat boleh merosakkan hubungan dan ukhuwah, dan akhirnya mmbuatkan umat Islam berpecah belah.Sedangkn dalam ISlam, setiap umat ISlam adalah bersaudara. Hadith juge menyebut, tidak sempurna iman seseorang jika dia tidak menyanyangi sahabtnye lebih daripada diri sendiri.halawatul iman,kemanisan iman.

siapa yg taknak merasa kemanisan iman ketika beribadah, siapa taknak?

jadi Adilah,elakkan mengumpat dan sila berterus terang.Ustazah asma,[isteri kpd salah seorg lecterur di micet] berkata, kalau org tu mmg betul2 bermasalah and kite mngumpat psl dia bersama rakan2 lain kerana ingin membincangkan cara2 terbaik utk mmberitahu die mesti kena ade ACTION selepas itu. kalo lah still takde action, itu sudah dikira mengumpat. jd dilah, berterus terang adalah action yg perlu kamu buat!

berterus-terang,berterus-terang,berterus-terang!

2nd tag maybe. forgot~

25 November 2010

da lame tak wat tag. takpelah utk mengisi masa lapang and kebosanan yg melanda. credit to azmiratul~^^.

1. nama blog dan why name tuh dipilih?
adell monogatari,adell=adilah,monogatari=pnah tgk cite jepun 'monogatari' tu mcm psl life die la :))

2. nama URL blog dan mane dtg idea?
madamadadame hehe,sbb dramajepun based on anime pulak. cite prince of tennis, suke tgk laki tu sebut "madamadadame" yg bermaksud..tak cukup lagi [khbtn utk mengalahkn die]cool!

3. method penulisan blog anda?
macam2.method tu mcm mne?hikhik >.<~

4. perasaan anda bile tgk blog org lawa dan menarik tapi tgk blog sendiri tk lawa pun *ayat rendah diri
perasaan jeles.he3,bestnye tgk blog org lawa, so mmpunyai azam utk melawakan blog sndri [tggu cuti nt,tgkla!]

5. bile wujudnye blog anda nieyh?
tak igt, tp da lame la.. even post die ru 50++ tu sbb pernah delte all entry dlu.sbb ape? biarlah rahsia :)

6. sapekah org 1st yg tahu dan jadi follower anda ?
tak igt sudah.

7. sila tag 5 org , dan bgtahu mereka :)
kak izzati ellyani
farah shakina
nur farah ashikin
siti norfitrah
nur arthirah
p/s: tidak mmpunyai sbrg paksaan utk membuat tag bg org yg telah di tag :)

rights of the children

24 November 2010


just read my friend's status, and i accept that challenge, yuhuu~^^. jom la kawan2.. kite menyahut cabaran ini!

"From20-27 November change your profile picture on Facebook for a cartoon of a
hero of your childhood and invite your friends to do the same ... These
days will celebrate WEEK OF THE RIGHTS OF THE CHILDREN! Post it share
it, because we care about the kids"

dengan itu, saya memilih. sailor mercury as hero of my childhood. sailor mercury telah byk menyumbang dalam tumbesaran sy time pramatang. hahaha! if anybody taktau sape sailor mercury, meh saye selitkn gambar die die.


oh saya suka sgt sailor mercury ni sbb, walaupun die tak secantik macam sailor2 lain. tp die baik, die suke bace buku, die pandai, cool, die warna biru and paaling penting die tak gedik. haha! kecik2 dlu mane thu word gedik. oh silap, mengada-ngada.yelah die cool. xmengada-ngada.thats y la, kite paling suke die among the others. time kecik2 tgk sailormoon jer.. so ade la dlu hasrat nak jd mcm sailor mercury ni.[serius] mse kecik2 kt taktau pun yg mercury ni planet plg dkt dgn matahari, yelah..kuasanyaa air, igtkn mars plg dkt. nasib baik la time darjah2 bljr and memperbetulkan kefahaman bdk kecik.hehe. walau ape2pun.. mercury is clever n cool! yeah!

bile sailor mercury nak beraksi die akan berkata, SAILOR MERCURY MAKE UP!


and now

adilah will be taking ielts, therefore she will say, ADILAH MAKE UP!>.<~!





IELTS.

23 November 2010

oh what are you doing adilah, haiyaa.. u have to study for ielts la.bace example essay,then bkk fb.. bace blk example essay,then bkk fb blk..on off.then ttp FB, ape ko buat pulak.. gi basuh muke, cuci muke, pakai toner, pakai cream..then panas. basuh balik muke. then pakai cream lain pulak. pastu yg peliknya..baru nak gosok gigi. amik gayung, amik air dr water heater. amik cermin letak dpn,gosok gigi dalam bilik smbil menyandar dkt dinding, atas katil pulak tu. then pg tandas, gosok gigi lg.. ko buat pe ni dilah. da giler ker. yer! hampir gile malam nie.

so to my fellow friends, my friends and I will be taking ielts this 27 november. PLEASE pray for our success~^^.

Final sem 1 sudah habis,abaikan yg da lalu.. sudah selesai. now IELTS time!..

Speaking test will be at 1.30 pm, so da plan with shima utk lepak di KLCC sementara menunggu kawan2 selesai berielts~ then, pergila segelintir budak2 uk ke genting highland
akan tetapi sy tidak ikut. kind of sad,but tidak mengape. Insya-Allah peluang masih ada, utk keluar dgn korang semua~

sy mmg seorang yg rajin belajar :)

14 November 2010

Alhamdulillah, sekarang mak kite da boleh masuk keja. tp kesian mak, dah takde mase rehat da, xle lepak2 baring kat umah daa..huhu,chayok2 mak![wlpn mak xbce blog anaknya] Mahu berehat dr read notes2 bio yg mmg terlalu "sedikit" tu,just done with microbial growth. kalo nak bg bacteria membiak pun ade care2nye jugak tau! bacteria tu pun ngada2 gak, byk gak chemical2 requirement yg diperlukan oleh bacteria, die nak carbonla, nitrogen,phosphorus,sulphur, trace element [iron,zinc],magnesium,calcium...dan byk lagilah die makan! ish2. pastu kalo nak pilih tempat,kene ikut dielaaa.. nak temperature bpe, osmotic pressure mcm mne,ph brpe.. senang kata kene layan macam anak raja. haih =.=".

moh,moh la tgk keadaan menghadapi last paper.apabila budak engine belajar biology :))

-meja study-


-katil anak dara (p/s:itu bukan bju,seluar n tudung sy)


-tatapan microbial growth!(tak buke FB pun,for biology)-

Ya Allah,kau permudahkanlah kami menjawab soalan2 biology pada esok hari.Amin!Pray for us ;]~

Jika kau fikirkan kau BOLEH

13 November 2010

Jika kau fikirkan kau BOLEH
Kau hampir BOLEH melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu

Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan KEMENANGAN
Kau hampiri KEJAYAAN!

Engkaulah apa yang kau fikirkan
terkandung dalam pemikiran
Kau fikir BOLEH melakukan
FIKIRKAN BOLEH!

Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
ENGKAU BOLEH!

Dengan izin Allah,Adilah,
kau boleh! kau boleh jd hebat,kau boleh jd pandai! kau boleh score! kau boleh fly! kau boleh cermerlang! kau boleh berusaha dgn lebih. percayalah kalo kau berusaha,kau pasti boleh!

to me

11 November 2010

Ye sy thu, kdg2 sy tak tahu awk ni ckp psl sy ke tak.Ntah2 awk ckp psl mnde len..Tp kata2 awk tu pun da cukup buat sy terase,bukan terase dr segi "terase",terase dr tersedar tp adelah trse tu sikit,salah sy sbb tak cukup kuat,baru diduga sikit da melatah.sy thu,sy thu.. sy akan cuba ubah and kuatkan smgt blk. sy taknak minta maaf,sbb buat ape sy nak minta maaf dgn awk,yg perlu sy mintak maaf dkt diri sendiri and jge kepada yg lebih berhak,my creator.

I asked for strength,and ALLAH gave me difficulties to make me strong.
I asked for wisdom,and ALLAH gave me problems to solve.
I asked for prosperity,and ALLAH gave me brain and energy to work.
I asked for courage,and ALLAH gave me danger to overcome.
I asked for love,and ALLAH gave me troubled people to help.
I asked for favors,and ALLAH gave me opportunities.
I received nothing I wanted,but I received everything I needed.


-dipetik and diderived from aquarius quotes.-

notes to myself, org len takyh amik kesah pun takpe..dont waste ur time today, tomorrow physics paper. so start study now, benkyou! benkyou! benkyou!

p/s: awk ni bukan awk yg dlu,awk kedue.

Ayat Al-Quran yg menjadi tatapan dan semoga menjadi pedoman,surah an-Nur ayat 40

atau (keadaan org2 kafir) spt gelap gulita di lautan yg dlm,yg diliputi oleh gelombang demi gelombang,diatasnya ada(lagi) awan gelap. Itulah gelap gulita yg berlapis-lapis. Apabila dia mengeluarkan tgnnya hampir tidak dpt melihatnya. Barang siapa tidak diberi cahaya(petunjuk) oleh Allah,maka dia tidak mempunyai cahaya sedikit pun.


Lagu yg menjadi hawa telinga sekarang,Snada:Maafkan Ingkarku.

"Seringku rase ingkar dihati atas nikmat-Mu,Meskipun bertahun hidup bahagia dgn kasih-Mu,Kini ku akhiri semua yang ku ingkari,Biarlah waktu menutup kelabu hidupku...Ku sebut nama-Mu di dalam relung hatiku,merasuk dalam imanku,kebesaran-Mu..Ya Illahi Rabbi,syukurku atas ampunan-Mu,Hidup matiku untukMu..Selamanya..Abadi.."

shima

Hmm, Just finished my physical chemistry paper. and it is very bad. very2 bad. now i dont have any confidence flying to UK. 1ST paper pun dah cmtu.. 2nd paper pun cmtu, after ni physics.. and apetah lagi dgn biology. Mood sekarang mmg2 tak boleh diganggu,
kene tegur sket..muke da masam. Sorry! betul2 rase mcm da give up, rase mcm nak kahwin je terus. tp ade ker org nak? tak tahulah..tido mcm tak tido, tido smbil pgg buku..bkk mata,bce,tido..bkk mata,bce..tido.. iron bju pun bce lg. tp nak jwb tadi mcm..Ya Allah, tp tak boleh nak kte takde gune usaha kite tu,tak boleh nak menyesal. kalo tak usaha, lg takkan berhasil.. macamlah kalo kite nak makan nasi,tapi tak masak nasi. xkn kenyang. ape2 jer perumpaan.. Hmm what i do know, NOW I JUST WANT TO TAWAKKAL. Berusaha sudah,doa sudah,kalo Allah tak takdirkn UK bukan utk kite,maka bukanlah.. dan kalau betullah UK tmpt kite harus tuju,maka tujulah.Entry panjang2 bukan mengharap org utk bace,and sy thu Allah tempat sy mengadu.Aaahh,saya tahu..and kalo boleh blog ni mmg utk cerite mnde2 happy, benefit. but im so worried.ADILAH TAWAKKAL~!

OKEH, NOW meh citer something happen last night. There had been a conversation between shima with some unknown man. biaselah org lelaki yg tak dicam nombornya, suruh shima yg agkt. dan some conversation happen abt 3 minutes or more.ayat Shima yg plg power,"KALAU DAH TAHU SALAH NOMBOR,LETAKLAA!!"Wow~My friend..memang hebat!

moh moh sye cite pasal kawan saya shima, die ni seorg berani (ni dikira mengumpat ker?) cume saya amat menganggumi keberaniaanya. Ya BERANI. I like~ 1st keberaniaan die terserlah,pada minggu MSR die dituduh mengumpat akak fasi dan di dpn khayalak ramai,die dihentam dgn kata2 tetapi die masih menegakkan kebenaran."SAYA MMG TAK BUAT,SIAPA YANG KATA TU? SAYA NAK TAHU BILA AND KAT MANA?"(lbh kurangla)

2nd is, when die naik Bas apetah tp nak balik raya. Die dipaksa turun oleh abah driver bas sbb ade next passenger nak naek dkt seremban,maybe ketika itu terdpt penyelewengan tiket,tp ntahlaa..uncle bas suruh die trun tapi die tak mau trun, uncle bas tu pun ckp,"ADIK,ADIK TAK BOLEH MCM NI..KALO ADIK TAK PUAS HATI, ADIK PERGI SAMAN DKT JPJ" dan dgn lancarnya die menjawab,"SAYA BUKAN NAK SAMAN, SAYA NAK BALIK! JPJ BOLEH BWK SAYA BALIK KER?" wah,wah,wah! terkedu sy dgn keberaniaan die. berani kerana benar~!

BIOLogy :)

03 November 2010

my 50th post is abt biology,
after a few hours studying biology until now (4.25 am)
i had finished cloning and PCR,teached by DR. Ruzainah~
let me tell u briefly about those topic,so
i will refresh back my memory while resting from reading.
My aim is to finish Dr Ruzainah's topic before i go to sleep.
one more topic,which is DNA REPLICATION.

CLONING.
1)isolation
2)recombination or insertion
3)transformation
4)cloning
5)screening

PCR,mainly hve 3 process in the thermocycler.
1)denaturation of DNA (90-95 celcius)
2)annealing of primer to the DNA (50 celcius)
3)synthesis of a new DNA strands (70-72 celcius)

and we also need,
DNA template.primers,thermostable DNA polymerase,dNTPs
to have a successful PCR.

k ADilah, now DNA REPLICATION time~^^!

p/s:sorry for the grammar mistakes.:')

please support me :)

Assalamualaikum,
I dont know either this is a Principe or what,
but right now..I hold on to..
NO FEELINGS TO OPP GENDER
So dilah,pls be strong. Your heart is very precious,
bukan utk dipermainkan.
dan bukan juga digunakan utk sementara.
so dont give it just to anyone,
you must keep it to that SOMEONE special.
so if you are my friend, please support me.

even though,there is some time
my heart cant hold it,
and i'd done many things to prevent,
BELIEVE ME, I DO.
I hope I find that SOMEONE,
and that SOMEONE is my future husband.
so if you are my friend, please support me
till I find that SOMEONE.

p/s:entry jiwang [jiwang ker?] because of exam mode!pelik2.

tackle.tackle?

31 October 2010

Assalamualaikum,
i just came back from going out with fara shakina~^^.
ehem2, thanks to her.. teman kite shopping di mydin.
membeli stok2 mknn for study week. muahaha!
(malas nak kuar pi cafe, tp rsenya kuar jgk^^)

tp tak puas kuar dgn fara,
skjp jer.. byk lg blom wat and cite.
yg wat tu awk tahula fara kan :) he3

ehm, time kuar td..ckp dgn ayah
kuar dgn boyfriend,then ayah kite tu pun percayelah
otw die anta kite pi subang parade
utk berjumpa "boyfriend" kt tuh..

abah: jmpe boyfriend mane?
kite: eh abah ni, percaye pulak..mane ader boyfriend.
yelah,kalo boyfriend pun,boyfriend perempuan.he3
abah: adila skang kene pandai tackle.. (my reaction..OMG O.0")
kite: hahaha,ade pulak abah ni.
abah: yelah skang ni perempuan pun kene carik laki, kdg2 laki pun ade ego die..
lg2la yg ensem ni..mcm abah dlu (hahaha!yelah2 mmg ensem pun)
lelaki suke perempuan concern psl die, so kene la tunjuk amik berat..
kite: so abah nak ala hipokrit la amik berat pasal die,he3
abah: takdelah,lelaki ni suke perempuan yg amik berat. kalo org len tak igt,
tp kalo die alone je igt..mcm tula.. walaupun tak cantik,tp kalo amik berat
pun da blh suke..
kite: ooohh!! abah nak kate ala tak cantik la ni..hahaha
abah: bukan mcm tu..

dan perbualan msuk,ke zaman lama die. xyahlah cite di sini. itu hidup ayah kite~
tp conclusionnye, ayah kite soh tackle..
ade ke?? no way.. nak ckp dgn laki pun ssh =.="
biarlah,kalo dah jodoh tak kemana..kan3?

my happy day

29 October 2010

Assalamualaikum,
today Prof dr Sheffield dtg,satu name Martin, stu lg tak thu,
sbb msk2 die tak perkenalkan diri dulu.. terus mmberi advice
how to survive in Uk nnt. BYk input yg dapt from both of them,
and i have fun hearing them talking. boleh difahami.huhu
and byk menguji diri kite.what they want to say is..
"Be BRAVE,SPEAK OUT..and dont hiding!"
itulah ringkasannye, drp one hour lbh..huhu
but sedikit sebyk,menyuntik jugak la smgt dlm diri ini.
utk be brave and speak out. sptmne sblm ni,
kite pernah tulis abt speak up and be brave.
-click here-

and today,
also the most excited day in this week.
dpt present from entering quiz and writing in micet.
dapat kamus dwibahasa!
Alhamdulillah!
mmg bahagia,
sbb tula yg kt hrp2kn.
and also..
saya blk rumah,jmpe family..
yg tak bahagianye..apabila..

kaklong : Adilah, asal ak tgk ko semakin...
Kite : Gemuk..ak tau. ak pun perasan, adoi=,="



xde keje.

04 October 2010

kite betul2 tak sukelah font dkt blog kite ni. Xtahu mcm mne nak tukar, ttbe je jd besar and bold..padahal tak buat mcm tu pun. What happen lately?

Hmm, first of all..exam IELTS dah dicptkn, after final then ade IELTS. terkejut la jgk tp on the bright side, nt cuti tak payah la pikir pasal IELTS da...itupun if pass la :) Semoga aku and kwnku pass dalam IELTS.AMIN!

Secondly,I have plan many things. But takthu la ikut tak plan ni, utk bbrpe hari trials..
xmenjadi langsung! tak ikut plannye..huhu.What are the plan? Only Allah and I know.Semoga hari demi hari,sedikit demi sedikit..kite akan mengikuti plan tuh.

Thirdly, hearing abt friends getting engaged buat kite rse 'semcm' je selain rse happy for her la.haha but kite taknak ade ape2 perasaan dkt other gender slgi belum tiba masanya. smge keadaan ini kekal.

Lastly, now on 5th october 2010 at 3.34 a.m and i cant sleep.=.=" nak tidolaaaahh! ade kelas pg niiiii..

to AWAK

hey AWAK :) terime kasih sebab call saye.
hampir sejam and line kat melaka ni asyik putus2.
tp AWAK tetap terus call sy.
AWAK penah ckp dlu, Allah sudah tetapkan segala utk umatNya.
Yg pasti itu terbaik utk mereka,tiada ujian yang tidak dpt ditempuhi
jika kite betul2 beriman dgnNYa.
jd AWAK belajar la bersungguh2,
kerana itu ketetapan ALLAH utk AWAK.
sy yakin AWAK boleh.
kepada AWAK, hny AWAK shj yang thu spe AWAK.
jge bocorkan rahsie identiti AWAKyer, nt lepas ni
sy boleh pos pasal AWAK tanpa org len thu.


p/s :AWAK ni perempuannye, jgn timbul kontroversi pula eh fara!

.no title.

28 September 2010

Tit Tit..I got a msg from one of my friend. If u read this,I want to say thank you very much for this lovely msg.

" She can deal with stress and carry heavy burdens. She smiles when she feels like screaming
and she sings when she feels like crying. She cries when she's happy and laughs when she's
afraid......"

Message ni mmg mengena tepat and tertusuk di sanubari. because today, i feel like i want to cry because i feel like i am so stupid. In class, most of them mcm faham today lecture and a few of us mcm tak paham. tapi every lecture kite mcm ssh nak faham,bile org lain fham.. kdg2 feel depressed. mcm kite ni bodoh sgt,ssh sgt nak paham.

Kalo dlu, tk pernah rase mcm ni..maybe because dlu just SPM,and tak sesusah skang. Tp
yg paling tidak patut and tak patut kite buat.. terfikir sejenak yg rse nak give up, and malas
nak smbg belajar. dah takat tu level die..da due kali kite terfkr mnde yg tak ptt dibuat.
1st time,after the accident..and when handling with the police and that someone yg sgt2 teruk! teruk! teruk! rase mcm nak lari kat jalan raya then biar kene langgar. TAPI i know that all is just utk MELARIKAN DIRI DR MASALAH.

terfikir pulak, " tolonglah dilah,Allah baru nak bg ujian kat ko sikit tp ko nak give up. bapak lembik.bukan kau tak suke jd org lembik."

Lately,i thing i lost many of things as im growing older. Some of the lost are very precious.
and u need it,so u can be a good person. disbbkn itulah,every cloud has a silver lining.
Since the accident,buat kite realize that i have lost many things.


How Bible led me to Islam by Joshua Evans

27 September 2010

Assalamualaikum dear readers or reader.
berfore this, i want to post something with a video.
A video about a Christian man convert to Islam.
He gave a talk,and it was splendid! His name is Joshua Evans,
and i dont know what his muslim name is. Sometimes ppl write it Yusha? but Idont know.
Because of the video was about an hour,so maybe it cant put it in here.
but you can watch it in Youtube


click here to the link :) >> http://www.youtube.com/watch?v=IYMKQKSV0bY

How he convert to Islam?
At first he was a regular Christian,but about in age of 14 he was indeed a loyal Christian.
He always went to the church with his family and hear the priest talk.
For sure there is a verse in bible in the talk. And he hear,hear..and hear.

One day,in a age of 17..his friend challenge him to read the whole bible.
And of course he accept the challenge,and well he admitted,he was a nerdy person at that time.
Then after the page by page..he got confused.

He was really depressed,He desperately want to find the truth but its hard. He gave up and ask to God,"Where are you when im trying to find you?"

But then,how he manage to find Islam?

His talk was an eye-opener. please look at hear it. it may take a while. but what if we use an hour to hear the talk instead wasting ur time in other not very useful things,such as face-booking? Joshua Evans was 17 at that time and he tried many things to find the truth. But why we, who already 19+++ already know the truth but we completely ignored it.

Dont let the 'beautiful' of the world shadowed the truth of hereafter.


ok :)

24 September 2010

just inform im more ok
no,im ok now.
but biaselah kdg2 je boleh terpkr blk
mnde yg trjd.
but conclusionnye..IM OK~^^.

mood up n down

22 September 2010

tiba di micet, kadang2 kite tergelak kuat.
ttbe dalam hati,rase bersalah.. blh pulak kite gembira2
sdgkan dkt rumah ade musibah.
mcm kite da lupe ape yg terjd.
kat sini kt suke2, mak kt kat sane cmne pulak?
tahan dgn kesakitan die.
kadang2 rase bersalah kalo ade rase happy or senyum

maybe bg org lain..
patah tgn tu perkara biasa.
tp bukan utk sy and mak sy.
dgr mcm sikit jer.
tp bg sy besar.

mak dah la sakit, jalan tak larat..berdiri pun tak larat.
tp mak kt still keje,
anak2 mak ade yg pandai masak,tp xnk masak..
mak yg sllu masak,
anak2 mak tak suke lipat baju,
mak yg sllu lipat baju..

takpe mak,minggu ni ala balik ala buat keje eh :)

p/s:kdg2 ade mood,kdg2 xde mood.


Allah give us strength.

21 September 2010

Assalamualaikum, first of all nak tulis sy xde krdt. segale msg and call bkn xnk dilyn but xde krdt and mood tak stabil. lately byk mnde jd, utk ringks kan kite just copy paste surat yg kite bg by mail dkt sorang kwn kite,identiti dirahsiakan.

"Assalamualaikum, mula2 kite nak minta maaf byk2 sbb lambat reply ........ nie. kite igt nak reply after dpt ...... tp byk ,emde happen, harap2 mende ni dpt before ***** pergi Mesir. Kite dpt ...... ni lambat (20 september 2010) maybe die da smpi awal sikit tp kite je yg amik lambat sebab xbalik umah coz jage mak dkt hospital right after the accident. 18 september aritu kite and mak kite accident,kite yg bwk kete. Teruk gak accident,lose control alhamdulillah tak byk kereta. kalo byk kereta xtau apa jd dkt mak kt and kt. cume condition mak kite teruk,pergelangan tgn kana patah kene masuk besi,tgn kanan, ssh nak buat ape2 lepas ni. time tu mulut and hidung mak kite berdarah. kt nervous sgt, nsb bek xlama tu polis anta pergi hospital. kite balik U lambat,pttnye masuk 19 tp blk malam 20. Igtkn xnk balik sbb nak jage mak kite tp kite tau mak kite takkn bg kite ddk hospital lame2. Sume org xslhkn kite tp kite rase bersalah sgt. Sampai sekarang ade lg. Asyik terigt2 kejadian tu. Sbb mmg salah kite mak kite jd mcm tu. Memang kite tahu takdir Allah, and kite bersyukur sgt2 tp rase bersalah still ade. ok enough pasal ni.sorryla byk pen.pen habis dakwat,igtkn nak beli b4 balik tp xsempat. ok abaikan.

So kpd Farah, sorry xreply msg n call. xde krdt. I know skang awk pun not in the good condition. tapi bersabar jelah k.

currently mood,xde mood angkt phone except family,sorry. 1 or 2 hari lg k.

deactivate.

01 September 2010

salam :))
for the time being i deactivated my facebook account.
i find it not very useful anyway.
except for the islamic content.
do me a favor pls,if there is any good entry pls let me know :)
so at the moment,
pls contact me by email,blog or phone.

hope

yes,im losing my ownself right now~
get back up dilah, try to gain back.
achieve what u had achieve.
nothing is impossible. i know u can.


indicator.

30 August 2010

after for hours burn in the midnight oil [betulke idiom ni?haha.taram saja!]
akhirnye sy tidak juga sempat utk menyiapkan 2000 thousands word.
setakat ni my utmost limit only 1000+,huhu.
tp sbg pulangan now i more like to do essay in microsof words 2007.
thanks to the thesaurus i know more new words. hehe.
and of course to Allah and those who support me till end esp shima and wawa [bkn dorang bce pon]~huhu.

time2 doing essay i still FB-ing,
and i saw quote from my friend's page.

"utk mencari lelaki yang soleh adalah di awal waktu,
utk mencari wanita yang solehah adalah di saf pertama jemaah."

but what do i think is..

"utk mencari lelaki yang soleh adalah yg selalu berjemaah di surau,
utk mencari wanita yang solehah adalah di awal waktu"

but different org different indicatorlah. However, hny Allah shj yg thu tahap keimanan seseorang itu and setiap prkre yg kite fkr xsmstinye betul kan?

but from my indicator tu sy exclude lah dlm wanita solehah,
sbb sy still tidak solat di awal waktu.
mmg tidak baik buke pekung sendri tp setakat ni yg baca
semua org yg rapat dgn kite kecuali yg anonymous followerla.
so dorang tahu siapa saya. jd tolonglah kalo ketika itu sy dalam keadaan lalai,
tegurlah sy. setiap manusia perlu teguran wlpn betapa hebatnya die.




MENGUMPAT KANG!

28 August 2010

tetibe rse nak ckp ayat.
"im fed up, so shut up!"
mcm sedap jer ayat tu.haha.
tp semcm ksr kalo disbutkn dihadapan org.
jd care terbaiknye ialah dgn bercakap sendiri.huho~

hmm talking about berckp sndri..
sometimes its like a habit.
best jgak ckp sorang2..boleh calm dri sndri.
bandingkn kalo kite tgh "GERAM GITU" time tu.. then rse
mcm nak membebel jer..pstu ckp dpn org.
tak nt dikire mengumpat?
baeklah ak ckp sorang or dlm hati dr tambah dosa.
or just shut up.

tp bercakap sorang boleh menenangkn diri.
sama sprti konsep doa.
takde siapa dgr doa kite.
tp kite tahu yg Allah sentiasa dgr doa kite
kite ckp kuat ke,perlahan ke..still DIA dgr.
jd even kite nak mengumpat bdk tu tp takde spe dgr
kite kene igt yg Allah tu MAHA Mendgr..
Dia dgr segala ape yg kite pkr,
and segala ape yg kite ckp.
xde ape yg kite boleh sembunyi dr Dia.
jd,tidak ke kite rse malu bila kite mengumpat org?
berfikir bukan2?
sbb DIA sentiasa mengetahui and mndgr.

disbbkan kite juga manusia biasa,bkn seorg maksum
tidak terlps jugk dr perkara ni.
dah cuba sedaya upaya utk tahan diri dr mengumpat
tp kdg2 terlepas jgk
wlpn kdg2 tak melepas dpn org
tp just dlm hati kite mcm "mengumpat" die
tak rse mcm dlm hati ade Longkang ke?[ayat ika]

"Ya Allah Ya Tuhanku,kau kurniakanlah ak dgn hati yang jernih
dan tidak sekali2 timbulnye penyakit hati dlm diriku ini,amin."

so if anyone,TTbe TERsuddenly TERbce post kali ini.
tolonglah nhst sy yg jahat ini.




keberanian diri.

21 July 2010

just update group blog,
and now something personal
better update here.

congrats u have found ur weakness,
found it and change it,
can i change it?
because this kind of weakness
memang da lame sebati dalam hidupkau.
tp still i want to change,
i want to change be more brave
i want to change
to be a person who will speak
when they needed to speak.

biarlah kau diam, tapi apabila kau kena
bercakap,bercakaplah dilah.
jangan mendiamkan diri.
if something wrong
and u know the truth
just say it.

i hope i can be brave
i want to be brave
i need to be brave!

so please be brave adilah mustafa!

wah hensem!

16 July 2010

assalamualaikum~
first of all,
im proud to say that from now on
i am a student of unikl micet.

comment abt the orientation week.
nilah orientasi pertama yg kite rase begitu penat sekali
walaupun penat tp byk memories.
overall maybe the best orientasi yg pernah kite pg? huhu O.0

hmm,during orientasi..
ade one time kite ddk dkt tngga
sambil menyaksikan debate perdana.
then terdengarla seorg saudari ni berkata..

"huuu,..hensem..boleh cuci mata sket"

hensem tu mmgla hensem
tak dpt dinafikan.
tp bg kite

memang best tgk laki ensem and perempuan cantik boleh cuci mata,
tapi lagi best and bermakna apabila kite tgk seseorg tu
and terdetik dkt hati kite
betapa kerdilnya kite dihadapan Allah
and lahirnya keinsafan dalam hati kecil kite ni.




"Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang yang sabar. (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata "innalillahi wa inna ilaihi raji'un" (sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nyalah kami kembali)." (Al-Baqarah: 155-156).

Halal or tidak tahu.

27 June 2010

i got this from my friend,atiqah mrsm kuantan. just sampaikan,kebenarannye wallahualam. hanya Allah sahaja yang tahu.

Kawan2.. tolonglah alertkan rakan Muslim anda sbb ini urusan dia dgn Allah:
Reply from JAKIM :-

1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM
:
1)McDonald 2) A&W 3) Secret Recipe

Restoran/syarikat berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
1) Victoria Station 2)Kam Lun Tai 3) Lotus Family Restoran


Restoran/syarikat berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :
1) San Francisco Steakhouse 2)Chicken Rice shop 3)Kiwi Express


Bagi minuman rin gan keluaran syarikat F&N seperti coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat.
KG Pastry atau Noraini's Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM kecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarikbalik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.

2. ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah S/B, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

3. Assalamualaikum Terima Kasih Pada yang bertanya,
Mewarnakan rambut dr segi hukum syarak terbagi kepada :

1.Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam .Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja.
2.Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda.
3.Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua.
4.Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan.
5.Harus mewarnakan rambut dengan izin Suami.

Dari segi ingredient pewarna rambut yg ada dipasaran terbahagi kepada 2 jenis yang mana kedua-duanya dalah halal dari segi bahan kandun gan .
Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut menyerap air atau tidak ??

Pewarna rambut yang dipasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Pamenent Dye adalah jenis yang tidak menyerap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang islam.Begitu juga sebaliknya.
JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ianya di kilangkan di luar negara. Utk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal utk produk yang diproses di malaysia sahaja . Wassalam

4. Sehingga kini pengeluar supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar den gan JAKIM adalah syarikat Upha , kebanyakan supplement food dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray,Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak.
Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan islam dinegara asal produk tersebut diimport.

5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM , maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan/minuman yang disediakan di restoran ini.

6. Soalan : Saya ingin tahu samada semua stall di foodcourt Suria KLCC halalkerana tiada papan tanda yg membezakan gerai yg halal den gan yg tidak halal. saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan's, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri's Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne's Pretzels,Cinnabon, Al-Mar jan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome Café, Genki Sushi, Gloria Jean's Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.
Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.

7. Baker's Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( Jabatan Agama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.
King's Confectinery
telah mendapat pengesahan halal JAKIM, Status makananyang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM, manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.

8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .

9. sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka den gan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.

10. pernyataan mencampurkan minyak babi untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.

11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM, maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan/produk di tempat tersebut.

Waallahua'lam

lala~

uh!secret recipe sgt sedap.
secret recipe is halal,
nnt kite update ap yg kite dpt forward msg yeap~^^.

last week is the most busy week. amik test JPJ [btw,lulus~i love P], n anta adik kite g penang.
die dpt uitm penang amik kos dip in civil engineering.
so sekarang completelah familyku sbg keluarga engine. haha!

setakat ni,uitm yg kite pernah pegi :
  • uitm shah alam [penah study sne for 2 month,asasi sains]
  • uitm bukit mertajam or prmtg pauh?? aka penangla. [anta adikla,lupeka!]
  • intec shah alam :D [saja jalan2 kt sne]
  • uitm seri iskandar,perak [support team kmkn lwn futsal]
harap2 dapt merantau uitm len gak.huhu~^^

bile anta adik smlm, dgn pakaian formal die nmpk cam smart pulak.
dari belakang laa..haha,xsgka adik kite da besar.
siap sume org pesan byk dkt die..yelah adik lastla katekan..
  1. jge solat.
  2. jgn men2 dgn perempuan
  3. belajar elok2
  4. study hard.
harap2 la die ikot nasihat2 tuh..huhu. till then,jyanE~^^.

FIST UK KMKN 09/10

20 June 2010



disebabkan kebosanan yang melanda diri, entry kali ni psl FIST UK aka
Foundation in Science and Technology UK in Kolej Mara Kuala Nerang.
Engineers, if think about Engineering da sah2 la ramai lelaki
tp at first ak macam terkejut sebab RAMAINYA LELAKI!0.o~
FYI, this program just ade 16 girls only. haha,tp junior Aussie lg sket.15 only.

Mule2 mcm xbiase,
tp alah bisa tegal biasa~ hah!
pandai tak peribahasa ku.
wlpn da lame tgglkn BM time SPM.
tp still jiwa BM! hoho~

ade sekali tu kwn kite tny khabar kite
and kite jawab
"budak2 lelaki sini ramai pandai2.gile ah"
haha ak mmg mengakui bdk2 llki prog ni pandai2
siap kwn ak soh cop satu lg.
sorry eh pikah,
xdpt cop sbb kite pun xdpt nak cop!haha~^^.

kwn2 perempuan lak
ramai yg gila2, tp gila2 pun pandai gak tau.
jgn memain.
dorang suke gelak kuat2.
tp sebabkan tu la happy dgn dorang ni.
HAPPY go LUCKY la katekan.

Sekarang, kiteorg da finish prog ni.
lepas ni masing2 bawa diri ke IPROM,BMI and MICET.
MICET la paling byk perempuan gi.
yeay!^^~ IPROM n BMI setaka 2 tige kerat je.
tp ape2pun,
i wish to all my FIST friends,
even maybe ade yg tak anggap friends pun.
harap2 kite sume berjaya.
till then~




p/s:pdahal yg bce blog dr fist uk just fara and saridah. itupun kalo bce. :D



selamat hari bapa!


to my dearest Abah :D,
HappY Father's DAY!
abahku yg sempoi doi doi..

baru2 ni or selama ni ala tau
ala bkan anak yang baik.
ala penah bg abah marah n sakitkan hati abah.
tp ala xsengaja.
setiap kali ala sakitkn ati abah ala mesti rse bersalah.
ala pun nak jd anak abah yg baek
and dgr kata.
ala tau abah nak ala jd doktor
tp ala xjd..
maafkan ala selama ni
sakitkan ati abah
n xdgr kata.
lps ni ala berusaha jd anak yg baek!!

ni lagu utk abah~
inteam-sentuhanmu!

Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

C/O
Oh ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
[ Sentuhanmu lyric found on www.lirik.my ]
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terdorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..


-first time ak dgr lagu ni,time dkt samttaj mase form1. vokalis samtaj merangkap KU samtaj mase tu yg nyanyi kalo x silap ak la.. da la time tu baru msuk asrama,so cam menusuk gak la lagu tu.. ayah ak dlu time ak baru2 masuk asrama selalu dtg time ak tgh rehat,bdk2 len g kantin ak lak makan dgn ayah ak dalam kete. terime kasih abah!-




-Mustafa Sudin-

ayahku sempoikan~^^